İÇ İLETİŞİM – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

0 (312) 276 75 93 @ İletişim İçin Mail Gönderin bestessayhomework@gmail.com - 7/24 hizmet vermekteyiz... @@@ Ödev Yaptırma, Proje Yaptırma, Tez Yaptırma, Makale Yaptırma, Essay Yaptırma, Literatür Taraması Yaptırma, Vaka İncelemesi Yaptırma, Research Paper Yaptırma, Akademik Makale Yaptırma, İntihal Oranı Düşürme, İstatistik Ödev Yaptırma, İstatistik Proje Yaptırma, İstatistik Tez Yaptırma, İstatistik Makale Yaptırma, İstatistik Essay Yaptırma, Edebiyat Ödev Yaptırma, Edebiyat Proje Yaptırma, Edebiyat Tez Yaptırma, İngilizce Ödev Yaptırma, İngilizce Proje Yaptırma, İngilizce Tez Yaptırma, İngilizce Makale Yaptırma, Her Dilde Ödev Yaptırma, Hukuk Ödev Yaptırma, Hukuk Proje Yaptırma, Hukuk Tez Yaptırma, Hukuk Makale Yaptırma, Hukuk Essay Yaptırma, Hukuk Soru Çözümü Yaptırma, Psikoloji Ödev Yaptırma, Psikoloji Proje Yaptırma, Psikoloji Tez Yaptırma, Psikoloji Makale Yaptırma, İnşaat Ödev Yaptırma, İnşaat Proje Yaptırma, İnşaat Tez Yaptırma, İnşaat Çizim Yaptırma, Matlab Yaptırma, Spss Yaptırma, Spss Analizi Yaptırmak İstiyorum, Ücretli Spss Analizi, İstatistik Ücretleri, Spss Nedir, Spss Danışmanlık, İstatistik Hizmeti, Spss Analizi ve Sonuçların Yorumlanması, Spss Ücretleri, Tez Yazdırma, Ödev Danışmanlığı, Ücretli Ödev Yaptırma, Endüstri Mühendisliği Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Matlab Ödev Yaptırma, Tez Danışmanlığı, Makale Danışmanlığı, Dış Ticaret ödev YAPTIRMA, Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

İÇ İLETİŞİM – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

10 Şubat 2023 Kurumsal iç iletişim Kurumsal şirketlerde iç iletişim 0
Ticari Düşünceler

İÇ İLETİŞİM

Herhangi bir büyüklükteki şirkette iç iletişim zor olabilir. Çoğu küçük şirket için bunu yapmak çok zor olmayabilir, ancak bazen küçük şirketler bile e-postadan daha kalıcı bir şey ister.

E-posta yakın geçmişteki en büyük iletişim gelişmelerinden biridir, ancak aynı zamanda sürdürülmesi en zor olanlardan biridir. İstenmeyen e-posta, dolandırıcılık ve genel bilgi yüklemesi arasında, e-posta genellikle değerinden daha fazla sorun olabilir. Yine de çoğu şirket için iletişim kurmanın, girdi almanın ve fikir birliğine varmanın en iyi yollarından biri olmaya devam ediyor. E-posta, dahili olarak toplantıları aramak, belgeleri gözden geçirmek, yeni projeleri duyurmak ve yeni işler ilan etmek için kullanılır.

İletişim yelpazesinde blogların e-postaya göre çeşitli avantajları vardır:

• Herkes katkıda bulunabilir.
• Herkes yorum yapabilir ve yorumları herkes tarafından görülebilir.
• Tüm gönderiler süresiz olarak arşivlenir.
• Blog gönderileri, görüntüleme kolaylığı için kategorilere ayrılmıştır.
• Geçmiş gönderiler hızlı ve kolay bir şekilde aranabilir.

Bloglar, çeşitli amaçlar için güçlü bir iç iletişim aracıdır. Şirket içi bloglar, kurumsal iletişimin kralı olarak e-postanın yerini alamasa da, kesinlikle kraliyet ailesindeki yerlerini buluyorlar.

Blogların dahili olarak bazı harika kullanımları, proje siteleri, yeni proje duyuruları, işe alma ve resmi şirket haberlerini ve yöneticilerden gelen bilgileri filtrelemenin bir yolu olarak kullanılabilir. Dahili bir blogun bir başka harika kullanımı da endüstri toplayıcı blogdur. Dahili bir toplayıcı blogu, çalışanlarınızı sektörde olup bitenler hakkında bilgilendirmenin harika bir yoludur.

Aslında, bu alanların her biri büyük miktarda özgürlük sunar ve bunların her birini çalıştıracak yazılım 500 $ kadar ucuz olabilir. Yeni bir blog başlatmak, WordPress veya Community Server yazılımını indirmek ve kurmak kadar basit olabilir, her ikisi de tamamen ücretsiz olarak indirilebilir.

İç iletişim bloglarının gücü, arşivlenmiş yapılarından ve anahtar kelime veya tarihe göre aranabilir olmalarından ve bir dizi başka faydadan gelir. Resmi yazışmalar, sektör haberleri, şirket konuları, yeni işler, projeler ve ürünler için kalıcı bir blog konumuna sahip olmak, Microsoft’ta çalışıp çalışmadığınız fark etmez; haber almanın ucuz ve etkili bir yolu olabilir.

Ayrıca bloglar web tabanlı olduğu için birkaç günlüğüne uzakta olan kişilerin bile dışarıdayken yaşananları hızlıca takip edebilmesini sağlar.

Günümüz şirketlerinin karşı karşıya olduğu zorluklardan biri, alakalı ve/veya çağın ilerisinde kalmak ve işi kârlı ve sektörün ön saflarında tutmak için yeterince yeni fikir üretmektir. Çoğu şirket, çalışanlarının fikirlerini kafalarından çıkarabilirlerse, şirketin çok ama çok daha fazlasını başarabileceğinin farkındadır.

Bazı şirketler yeni fikirler için önemli teşvikler sunar (kâr paylaşımı gibi); diğerleri sadece bir öneri kutusuna sahiptir ve çalışanları onu kullanmaya teşvik eder. Çalışanlar tarafından üretilen fikirlere bağlılık seviyeniz ne olursa olsun, 200 kafanın 2’den daha iyi olduğu gerçeğini tartışmak zordur.

Çalışanların sağladığı geri bildirimlere gerçekten değer vermediğiniz sürece hiçbir fikir sisteminin çalışmayacağını söylemeye gerek yok. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, yeni fikirleri kabul etmek ve onlarla gitmemeye karar verirseniz, o geri bildirimi neden şu anda kullanmadığınızı dürüstçe söylemektir.

Çoğu şirket için en zor kısım, gönderildikten sonra harika fikirlerle ne yapılacağı değil, her şeyden önce harika fikirleri bulmaktır. Ve bir öneri kutusu yardımcı olabilse ve teşvikler özgür düşünen çalışanları ödüllendirmenin harika yolları olsa da asıl zorluk, bir fikri orijinal durumundan gerçekten yaratılabilecek veya başarılabilecek bir şeye dönüştürmektir.


Kurumsal şirketlerde iç iletişim
Kurumsal iç iletişim
İnsan kaynakları iç iletişim
İç iletişim
Departmanlar arası iletişim
Hangisi kurum içi iletişim amaçlarındandır
Dış iletişim Nedir
Kurumsal iletişim


Bu, fikir bloglarının şirketlerde dahili olarak yükselmesinin nedenlerinden biridir: herkesin bir fikre katkıda bulunmasına izin verir ve ardından başka birinin fikir hakkında yorum yapmasına izin vererek onu orijinal teklifinden daha rafine hale getirir.

Tıpkı çalışanların yeni fikirler sunmalarının işinizi geliştirebileceği gibi, çalışanların diğer fikirleri iyileştirmelerini sağlamanız da aynı şekildedir. Hatta bazı şirketler, planlardaki boşlukları kimsenin fark edip edemeyeceğini görmek için fikir blogları aracılığıyla yönetici düzeyinde önerilen yeni fikirleri yayınlayacak kadar ileri gider.

Fabrika müdürü yeni bir fikirle bir üretim zorluğunu fark edebildiği için tüm ürün hattını işten çıkaran bir Kanadalı kumaş şirketi biliyorum. Gözlemleri sayesinde şirkete tek maliyeti toplantılarda kaybedilen zaman oldu.

Başarılı fikir blogları birkaç ortak özelliği paylaşır:

• Herkes katkıda bulunabilir (isterlerse anonim olarak).
• Herkes yorum yapabilir (isterlerse yine anonim olarak).
• Tüm fikirler üst düzeyde gözden geçirilir ve yanıtlanır.
• Harika fikirler seçilir ve çalışanlar çalışmaları için ödüller alır.
fikirler (kar paylaşımı ve maliyet tasarrufu ikramiyeleri harika
ödüller).
• Herkes eşittir.

Harika bir fikir blogu şirketinizi kurtarmaya yetmeyebilir, ancak o zaman bu kadar basit bir blog başlatmanın size çok da maliyeti olmaz. Ayrıca, bir fikir blogu, çalışanlara fikirlerine değer verdiğinizi ve dolayısıyla onlara değer verdiğinizi iletmenin harika bir yolu olabilir.

Dahili çalışan blogları, şirketiniz içinde harika bir katalizör olabilir. Dahili çalışan blogları, şirket içinde bağlantıların kurulmasına yardımcı olur.

Harici çalışan blogları da harika çünkü çalışanların şirket dışından benzer düşünen kişilerle bağlantı kurmasına izin veriyorlar. Bir düzine veya 2000 çalışanınızın olması fark etmez, özellikle fikir blogları kullanıyorsanız, bu eşleştirmeler ve gruplamalar genellikle harika yeni fikirler ortaya çıkarabileceğinden, personel üyelerinizin bağlantı kurması harika yeni fırsatlar yaratır.

Başarılı çalışan blogları oluşturmanın anahtarlarından biri, çalışanları blog yazmaya teşvik etmenin ve başta almanın ötesinde, onlara birbirleriyle bağlantı kurmaları için bir yol sağlamaktır. Bunu defalarca söyledim ama bloglar güçleri eşitliyor. Bir kapıcının bir blogu varsa, bir yöneticinin, her ikisinin de tutkulu olduğu bir konuda, blog yazmayan dünyada neredeyse imkansız olacak bir konuda, kapıcıyla bağlantı kurmasını engelleyecek hiçbir şey yoktur.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir