İçten Dışa Fiyatlandırma – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Fiyatlandırma
Ürün fiyatı, yöneticilerin vermesi gereken daha karmaşık ve kritik kararlardan biridir. Fiyat, yalnızca satılan ürünlerin hacmini değil, aynı zamanda ürünün kuruluşun genel kâr performansına yaptığı katkıyı da etkilediği için önemlidir.
Ek olarak, bir ürünün fiyatı, karışım veya hattaki diğer ürünleri etkileyebilirken, fiyat müşteriler tarafından kalite, değer ve pazar konumu için kısa yol olarak sıklıkla kullanılır. B2B pazarlarında fiyatlandırmanın önemine ve kritik doğasına rağmen, ona göre pazarlama yönetiminin kötü yönetilen bir yönüdür.
İş piyasalarındaki fiyat, birçok yönden tüketici piyasalarından farklıdır. Daha önemli farklılıklardan ikisi, fiyatın algılanması ve esnekliği ile ilgilidir. Algılanan değer, hem tüketiciler hem de ticari müşteriler için bir ürünün değerinin birincil belirleyicisi olmasına rağmen, tüketiciler fiyatı benzer, rekabetçi ürünlerle ilişkili olarak değerlendirir.
Fiyat değerlendirmeleri, yatay karşılaştırmadan güçlü bir şekilde etkilenebilir. İş piyasalarında fiyat, müşterinin tedarik zincirinde ürünün temsil ettiği nispi değer bağlamında değerlendirilebilir.
Örneğin, bir parça veya montaj üretim süreci için ne kadar önemliyse ve müşterinin bir ürünü rakibininkiyle değiştirme fırsatı ne kadar düşükse, fiyatın (ve marjların) o kadar yüksek olması muhtemeldir.
Perakende pazarlarındaki fiyatlar genellikle sabittir (liste fiyatları) ve bunlar tüketicinin karar verme sürecinin önemli bir bölümünü oluşturur. İş piyasalarında fiyat, indirim, pazarlık, ihale ve rekabetçi ihale yaklaşımlarına tabidir. Fiyatlar iki ana yolla belirlenebilir. Biri içten dışa yaklaşım, diğeri ise dıştan içe yaklaşımdır.
İçten Dışa Fiyatlandırma
Bu fiyatlandırma yaklaşımı, fiyatın ürünün geliştirilmesi, üretilmesi ve pazara sunulması sırasında ortaya çıkan maliyetlerin bir yansıması olduğunu varsayar. Bu içten dışa yaklaşım veya maliyete dayalı fiyatlandırma, B2B pazarlamada çokça kullanılır, ancak sorunludur. Ana sorunlardan biri, bu sürece dahil olan gerçek maliyetlerin belirlenmesi ve doğru bir şekilde tahsis edilmesi ile ilgilidir.
Diğer bir sorun ise pazar yöneliminin olmamasıdır. Maliyetleri biriktirerek ve bir marj ekleyerek ortaya çıkan fiyat, piyasanın ödemeye istekli olduğu veya ödeyebileceğinden daha yüksek olabilir. Önerildiği gibi, bu yaklaşım, müşterilerin aslında tedarikçinin maliyetleriyle ilgilendiğini, oysa asıl endişelerinin kendi maliyetlerini yönetmek olduğunu varsayar.
Dışarıdan İçeri Fiyatlandırma
Bu yaklaşım, müşterinin fiyat algısını ve ürüne atfettikleri değeri dikkate alarak başlar. Bu değer, ürün sahipliğinin getireceği algılanan faydalar tarafından belirlenir. Bu faydalar, ürünün müşterinin ne yapmasına olanak sağlayacağı ve/veya belirli sorunları nasıl çözeceği açısından değerlendirilir.
Bu bölümün başında ürünler, somut ve soyut özellikleri açısından ele alındı. Müşterilerin ödemeye hazır oldukları fiyatı ve artırılmış değeri sağlayan, garantiler, destek ve hizmet gibi bu soyut niteliklerdir.
Bu nedenle, fiyatlandırma kararı, müşterilerin bütünü oluşturan bireysel unsurların her birinde algıladıkları (değeri) faydaları belirlemek için maddi olmayan niteliklerin ayrıştırılmasına dayanmalıdır.
İçten dışa yaklaşımlar sezgisel olarak daha çekici ve bir kuruluşun finansal yönetim bilgi sistemleri aracılığıyla belirlenmesi daha kolaydır. Dışarıdan içeriye yaklaşımın genel olarak benimsenmesini engelleyen uygulama zorlukları vardır.
Ancak, fiyatlandırma kararları müşterilerin algılanan değerine dayalı segmentasyon stratejisiyle bağlantılıysa, bireysel müşteri faydalarını belirlemek daha kolaydır.
Müşterilerin farklı fiyat seviyelerinde nitelikler arasında yapmaya hazır oldukları ödünleşimleri belirlemek için birleşik analiz ile birlikte farklı değer sağlayan temel nitelikleri izole etmek için müşteri anketlerinin kullanılması, tedarikçilerin farklı niteliklerin algılanan değerini belirlemelerini sağlar. Bu noktadan itibaren müşteri değerine göre bir fiyat oluşturmak mümkün hale gelir.
Pazarlamada fiyatlandırma Yöntemleri
FİYATLANDIRMA Yöntemleri
Genel üretim giderleri nelerdir
Maliyet muhasebesi örnekleri
Şekillendirme maliyeti nedir
Maliyet Muhasebesi PDF
Maliyete dayalı FİYATLANDIRMA
Maliyet muhasebesi yevmiye kayıtları
Stratejik ve Taktik Fiyatlandırma
Herhangi bir yönetim görevinde olduğu gibi, hedeflerin belirlenmesi takip eden kararları bilgilendirir ve çerçeveler. Fiyatlandırma hedefleri farklı değildir ve fiyatlandırma stratejisi geliştirilirken birkaç genel hedef göz önünde bulundurulmalıdır. Birincisi, fiyatın hacmi ve marjları etkilediği için istenen karlılık düzeyi ile ilgilidir.
İkincisi, fiyatın, kuruluşun sahip olduğu veya geliştirmeyi umduğu ilişkiler bağlamında belirlenmesi gerekir. Bir kategori içinde maksimum fiyat olarak algılanabilecek olanı belirlemek, sömürücü olarak kabul edilebilir. Bu, güveni azaltabilir ve aslında karşılıklı yarar sağlayan uzun vadeli bir ilişkinin önündeki engelleri yükseltebilir. Bu nedenle, fiyatın, elde edilen faydalara göre algılanan değerin adil sayılacağı şekilde ayarlanması gerekir.
Fiyat üzerinde doğrudan etkisi olabilecek başka stratejik hedefler de vardır. Örneğin, bir kuruluş, bir ürünü (veya bir kuruluşu) satmadan önce karı maksimize etmek isteyebilir. Fiyat, rakipleri bir pazara girmekten caydırmak veya yeni bir pazara girmek ve yerleşik olmak için kullanılabilir. Birkaç fiyatlandırma stratejisi ve birkaç yöntem vardır.
Fiyatlandırma Stratejileri
Fiyat kaymağı, az sayıda rakip olduğunda ve müşteriler yeni ürünün değerleri ve faydalarıyla ilişkilendirilmek için daha yüksek fiyatlar ödemeye istekli olduğunda ortaya çıkar. Ayrıca prestij ve yüksek statüyü iletmek için bir konumlandırma aracı olarak kullanılır.
Penetrasyon fiyatlandırması, kaymanın tam tersidir. Amaç, yeni bir ürünün tanıtım ve büyüme aşamasında düşük bir fiyata satmaktır. Düşük teknolojili pazarlarda yaygın olan bu yaklaşım, yüksek göreli pazar payları oluşturabilir ve rakiplerin pazara girmesini engellemede etkili olabilir.
Fiyat liderliği fırsatları, bir kuruluş yüksek pazar payına sahip olduğunda ortaya çıkar ve kategoride müşteri değerini geliştirmenin birçok yolu vardır.
Rakiplere kıyasla maliyetleri düşürmenin birkaç yolu olduğunda ve ürün kategorisinin değeri artırmanın birkaç yolu olduğunda, lider stratejilerinin izlenmesi tavsiye edilir. Bu strateji genellikle emtia piyasalarında görülebilir.
Kuruluşlar tarafından iş ürünlerini fiyatlandırmak için kullanılan yöntemlerin çoğu, içten dışa maliyet yaklaşımına dayanmaktadır. İşaretleme fiyatlandırması, üretim maliyetinin veya satın alma fiyatının belirli bir yüzdesinin uygulanmasını içerir.
Başabaş fiyatlandırması, hem doğrudan hem de değişken maliyetlerin dahil edilmesi dışında, kâr marjı fiyatlandırmasına benzer. Yöntem, bu birimlerin üretimiyle ilgili tüm maliyetleri karşılamak için satılması gereken birim sayısının hesaplanmasını gerektirir.
FİYATLANDIRMA Yöntemleri Genel üretim giderleri nelerdir Maliyet muhasebesi örnekleri Maliyet Muhasebesi PDF Maliyet muhasebesi yevmiye kayıtları Maliyete dayalı FİYATLANDIRMA Pazarlamada fiyatlandırma Yöntemleri Şekillendirme maliyeti nedir