Kanıt Kuralları – Hukuk Alanı – Hukuk Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Hukuk Ödevi – Hukuk Alanında Ödev Yaptırma

Kanıt Kuralları
Çeşitli kanıt türlerinin toplanması ve sunulması birçok özel kurala tabidir, ancak ilgililik ve önemlilik kuralları tüm kanıtlar için geçerlidir. Bu tür kurallar, herhangi bir yasal işlemdeki kanıtların adil ve uygun olmasını sağlamak için gereklidir. İlgili ve maddi olan ve daha spesifik kuralların gerekliliklerini karşılayan kanıtlar araştırmaya dahil edilebilir ve gerçeği araştıran kişiye sunulabilir.
İlgili Kanıt
İlgili kanıtlar, anlaşmazlığın bazı temel unsurlarını oluşturma eğiliminde olanlardır.10 Bir davadaki her iki tarafın, hikayenin kendi versiyonunun doğru olduğunu kanıtlama eğiliminde olacak kanıtlar sunmalarına izin verilir.
Örneğin, Adam ve Nathan’ın karıştığı davada, Nathan’ın Adam’ın şimdiye kadar yaptığı her işten kovulduğunu öne sürdüğü kanıtlar konuyla ilgili olmayacaktır. Bu tür kanıtların kazayla veya bir tarafın araç kullanma becerisiyle hiçbir ilgisi yoktur. Bununla birlikte, Nathan, Adam’ın benzer koşullar altında altı kişiye vurduğuna dair kanıt sunarsa, kanıtlar oldukça alakalı olabilir.
Maddi Kanıt
Maddi delil, uyuşmazlığın adil ve bilgili bir şekilde belirlenmesi için gerekli görülen delildir.11 Yirmi farklı tanıktan alınan aynı bilgiler maddi olmayabilir. Çoğu durumda, bu tanıklardan birkaçı gerçekleri yirmi kadar iyi kanıtlayabilirdi.
Ayrıca, mahkemeyi bilgilendirebilecek ancak jürinin adil olmasını engelleyebilecek kadar aşırı olan kanıtlar önemsiz olarak kabul edilebilir. Bir örnek, bir yaralanmanın grotesk fotoğrafları olabilir.
Jürinin yaralanmaların boyutu hakkında bilgilendirilmesi gerekmesine rağmen, jüri üyeleri aşırı derecede grafik fotoğraflar yerine tıbbi raporları dikkate alırlarsa genellikle daha adil olabilirler. Genellikle sınırdaki bir hareketin temeli maddesellik olacaktır.
Hukuka aykırı delil Nedir
kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez hangi kural
Yargıtay Ceza Genel Kurulu hukuka aykırı delil
Hukuka aykırı ne demek
Hukuka aykırı delil ses kaydı
Hukuk yargılamasında hukuka aykırı delil
Boşanma davasında hukuka aykırı delil Yargıtay kararı
Hukuka aykırı davranışlar
Kulaktan Dolma Kanıtlar
Hemen hemen her davada kullanılan bir kanıt kuralı, kulaktan dolmadır. Aşağıdaki gibi tanımlanan kulaktan dolma bilgiler hakkında ciltler dolusu ciltler yazılmıştır:
İddia edilen konunun doğruluğunu kanıtlamak için sunulan mahkeme dışı bir ifadedir.
Hearsay, günlük yaşamda söylenen, yazılan veya başka bir şekilde iletilen her şeyin mutlaka doğru olmadığı mantığını takip eder. Bu nedenle, bu tür bilgiler, diğer tüm kanıtların güvenilir ve doğru kabul edildiği bir araştırmada genellikle kanıt olarak kabul edilmemelidir.
Kulaktan dolma delil, yeminli olmayan biri tarafından duruşma dışında iletilen bir şeyi tekrarlayan bir tanığın ifadesidir. Ayrıca, kulaktan dolma olması için, iletişimin içeriği gerçeğin kanıtı olarak sunulmalıdır. Sadece iletişim yeteneğini göstermek için teklif edilirse kulaktan kulağa söylenmez.
Bazı açıklamalar son derece güvenilir koşullar altında yapıldığından ve yalnızca doğru iletişimi teşvik ettiğinden, kulaktan dolma kuralın istisnaları vardır. Aksi halde kulaktan dolma olarak değerlendirilecek olan bu tür bilgiler, doğruluğu bakımından, yargılamada kanıt olarak sunulmasını gerektirecek kadar güvenilirdir.
Bir örnek, bir kişinin suçu kabul etmesi gibi, kişinin kendi çıkarlarına doğrudan aykırı olan beyanıdır. Normalde, bireyler sorumlu olmadıkları eylemleri itiraf etmezler. Bir tarafın veya tanığın böyle bir beyanda bulunduğuna dair delil varsa, bilgi kulaktan dolma bir istisna olarak kabul edilebilir.
Birisi bir deneyime sahip olduğunda ve bu konuda hemen bir açıklama yaptığında, bu açıklama kulaktan dolma bir istisna olarak kabul edilebilir. En iyi yasal cevabı formüle etmek için zamanın olmadığı durumlarda yapılan açıklamalar son derece güvenilirdir. Böylece, kendiliğinden ifadeler kabul edilebilir.
Diğer istisnalar, düzenli olarak tutulan iş kayıtlarını, doktorlara yapılan beyanları ve orijinal belgeleri içerir. Pek çok ek istisna olmasına rağmen, mahkeme dışında yapılan iletişim kanıtlarının, kulaktan dolma bir istisna olarak kabul edilmeden önce gerçek için yüksek derecede güvenilirliğe sahip olması gerektiğini unutmayın.
UYGULAMA 7.5
Çok yanlış giden bir kimya laboratuvarı deneyinin sonucu olarak bir üniversite kampüsünde bir patlama meydana geldi. Bir öğrenci öldü ve birkaçı da ağır yaralandı. Öğrencilerin aileleri öğretim üyesi ve kolej aleyhine dava açtı.
Bir aile, ölen öğrencisinin, yetkililer tarafından olay yerinde öldüğü ilan edilmesine rağmen, şiddetli acı ve ıstırap çekecek kadar uzun süre hayatta kaldığını iddia etti. Savunma, ölümün patlama ile ani olduğunu ve bu nedenle tazminat gerektirecek herhangi bir acı ve ıstırabın olamayacağını iddia etti.
Aile, patlamanın hemen ardından birkaç dakika boyunca ölen kişinin çeşitli anlaşılmaz açıklamalarda bulunduğunu duyduklarına dair diğer yaralı öğrencilerin ifadeleri şeklinde kanıt sunmak istiyor. Gerçek bir açıklama yapılmadığı ve tek kanıt kişinin hayatta olduğu ve ses çıkarma yeteneğine sahip olduğu için, sözler kulaktan dolma olarak kabul edilmeyecektir.
Ancak kişi, ilgili ve maddi olarak değerlendirilen kasıtlı bir iletişim veya acı ifadesi yapmışsa, kulaktan dolma kuralı uygulanacak ve kuralın bir istisnasının uygulanıp uygulanmadığı belirlenecekti.
Tartışma Noktası: Kişi öleceğini bilse ve telefonda birinden sevgisini aile üyelerine iletmesini isterse ne olur? Bu söylenti olarak mı değerlendirilecek? 11 Eylül 2001 tarihli United Flight 93’te kaçırılan uçak Pensilvanya’da bir tarlaya çarptığında ölen yolcuları düşünün.
Ayrıcalık
Delil hukukunun bir diğer önemli yönü imtiyazı içerir. Genel olarak, bir kişiden doktor-hasta, avukat müvekkili, din adamı, karı-koca veya mahkemenin korunması gerektiğine karar verdiği diğer herhangi bir ilişkide yapılan iletişimler dahil olmak üzere gizli iletişimler hakkında tanıklık etmesi istenemez. Karı-koca ayrıcalığına ilişkin olarak, özellikle ceza hukuku alanında, son yıllarda bazı istisnalar yapılmıştır.
Ayrıcalık için diğer istisnalar, ayrıcalığı talep eden taraf iletişimin içeriğini söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Örneğin, bir kişi kişisel yaralanma davasına dahilse, yaralanmayla ilgili gizli tıbbi kayıtları saklama ayrıcalığından feragat edilir.
Diğer Kanıtlar
Tecavüz mağdurunun fikri, alışkanlığı ve kişisel geçmişi gibi alanlara ilişkin çok sayıda özel kanıt kuralı mevcuttur. Kanıt ilgili, maddi, kulaktan dolma ve ayrıcalıklı olmadığında bile, daha spesifik kurallardan biri temelinde buna itiraz edilebilir. Kabul edilebilir delillerin toplanması ve sunulması yargılamanın en önemli unsuru olmasa da en önemli unsurlarından biridir. Sonuç olarak, davaya dahil olan herkes kanıt kurallarının tam olarak farkında olmalıdır.
Boşanma davasında hukuka aykırı delil Yargıtay kararı delil olarak kabul edilemez hangi kural Hukuk yargılamasında hukuka aykırı delil Hukuka aykırı davranışlar Hukuka aykırı delil Nedir Hukuka aykırı delil ses kaydı Hukuka aykırı ne demek kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular Yargıtay Ceza Genel Kurulu hukuka aykırı delil