Marka İmajı Nedir? – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Marka İmajı Nedir?
Renkler de marka imajının bir parçasıdır. Tanımlamaya ve ayırt etmeye yardımcı olurlar. Örneğin, IBM logosu mavi harflerden oluşurken (IBM, bilgisayar endüstrisinde “Big Blue” olarak da bilinir), Apple’ın logosu isimsiz çok renkli ısırılmış bir elmayı temsil eder.
Benzer şekilde turuncu, telekomünikasyon operatörü Orange’ın rengidir ve ana rakibi Vodafone’un kırmızı kırmızısı ile derin bir zıtlık içindedir.
Marka imajının dördüncü unsuru etiket satırıdır. Bazı markaların sloganı yoktur. HP “Invent”, IBM “Talep üzerine bilgi işlem” ve Intel “inside” gibi diğerleri yapar. Bir etiket satırı yalnızca kurumsal markalaşma için değil, aynı zamanda ürün markası için de geçerlidir (örneğin, Pentium 4 işlemci için “dijital dünyanızın merkezi” veya ilk Samsung 180° kameralı telefon için “İletişimdeki hislerinizi çevirin”) . Etkili bir etiket satırı, ikna edici bir gerçeği yansıtmalı ve ürünün veya şirketin konumunu yansıtmalıdır.
Markalar, yalnızca reklam yoluyla değil, yalnızca ürün aracılığıyla değil, aynı zamanda şirketin çalışanları ve distribütörleri ve tüm şirket iletişimi aracılığıyla müşteri marka deneyimi ile inşa edilir. Güçlü bir marka stratejisi, üç temel ilkeye dayanır: hakimiyet, ayrıcalık ve tekillik.
Baskın bir marka, müşterilerin zihninde rakiplerinden önce gelen markadır. Genellikle, bir tüketicinin düşünce dizisinde, önce ürün kategorisi belirlenir ve ardından marka akla gelir. Baskın markaların rakiplerinden daha fazla getirisi var : Ortalama olarak, “akılda kalan” markanın yatırım getirisi %34, ikinci rakip %21 ve üçüncüsü %16.
Bir markanın değeri, müşterilerin zihnindeki farkındalık derecesi ile ilişkilidir. O zamanlar bir PC fare üreticisi olan Logitech’in, bir kullanıcı anketi Logitech’i klavyelerde üç numaralı marka olarak seçmesi üzerine klavye işine girmeye karar verdiği söyleniyor, ancak şirket o sırada klavye bile satmıyordu, ancak adı bilgisayar klavyesine yakın farede kalıcı olarak göze çarpıyordu. O zamandan beri şirket, klavye ve fare aygıtlarını içeren bir paket olan 30 milyondan fazla kablosuz masaüstü bilgisayar sattı.
Tipik olarak, güçlü bir marka çeşitli aşamalardan geçer:
◗ Sıfır farkındalıktan;
◗ Tanımaya yardımcı olmak için, yanıtlayanlara sunulan markalar listesinde adı geçtiğinde;
◗ Katılımcının marka adını doğrudan belirli bir ürün veya iletişim mesajı ile ilişkilendirmesi anlamına gelen yardımsız hatırlama;
◗ Herhangi bir yardım almadan markadan ilk bahsedildiğinde “akılda kalan” olmak.
Bununla birlikte, güçlü marka bilinirliği, aynı zamanda, markayı tanıtmak için önemli miktarda para yatırılması anlamına da gelir. İnsan zihni zamanla yavaş yavaş olumlu izlenimler oluşturmaz.
Genellikle, bir müşterinin zihni bir kez oluşturulduğunda, nadiren değişir ve zihinde var olan bir algı genellikle gerçek olarak yorumlanır. Sonuç olarak, yeni bir ürün veya teknoloji için güçlü bir marka stratejisi, müşterilerin zihninde bir başlangıç pozisyonu oluşturmak için bir “büyük patlama” gerektirir; ancak o zaman sonraki girdiler bu ilk izlenimi güçlendirebilir ve sürdürebilir.
Seçkin bir marka şarttır, çünkü deneyim ve araştırmalar, iki markanın aynı anda bir pozisyonda yer alamayacağını göstermektedir. Daha da kötüsü, ikinci marka tarafından yapılan herhangi bir büyük iletişim yatırımı, genellikle çağrışım daha belirgin hale getirerek müşterilerle olan lider konumunu güçlendirir.
Son olarak, tek bir marka, müşterilerin zihninde aynı anda iki farklı pozisyonda yer alamaz. Bir pozisyon arttığında, diğeri azalmalıdır. Aynı markayı hem işletmelere hem de tüketicilere satmanın çok zor olmasının temel nedeni budur.
Marka imajı örnekleri
Marka kimliğini oluşturan unsurlar
Coca-Cola marka imajı
Marka imajı stratejisi
Marka imajı PDF
Marka kimliği ve marka kişiliği farkı
Marka kimliği Prizması
Ürün imajı Nedir
Örneğin, IBM’in iş dünyasında tüketicilerin zihninde pek de iyi sonuç vermeyen güçlü bir imajı var. Buna karşılık Microsoft, Windows NT’yi iş ortamı için “ciddi” bir işletim sistemi olarak tanıtmak için büyük yatırımlar yapmak zorunda kaldı, çünkü Windows çok daha fazla bireysel kullanıcılar için bir tüketici ürünü olarak algılanıyordu. Intel, mikroçiplerin ana satıcısı olarak görülüyor, ancak multimedya çözümleri satıcısı olarak henüz itibar kazanmadı.
Hakimiyet, münhasırlık ve tekilliğin üç koşuluna saygı göstermek, iyi bir segmentasyon süreci ve doğru konumlandırma seçimi ile sağlanır. Belirli bir segment için, bir marka bir ürün kategorisinde birinci olamıyorsa veya belirli bir çağrışıma sahip olamıyorsa, ya yeni bir kategori açan ya da mevcut olanı bölen yeni bir boyuta yerleştirilmelidir.
2001’de bir Macintosh müzik çalar olan iPod’un piyasaya sürülmesi ve müzik çaları iTunes Music mağazası sayesinde Mac’i dijital bir yaşam tarzının merkezi olarak (yeniden) konumlandıran Apple’ın stratejisi budur. Net “her biri için yalnızca 99¢ tek tıklamayla.”
Diğer marka yönetimi kararları şunları içerir:
◗ Satır uzantısı, yani Microsoft’un Windows yazılımının güncellenmiş sürümüyle yaptığı gibi, aynı ürün kategorisinde ek öğeleri tanıtan.
◗ Marka genişletme, yani Samsung’un aynı marka adı altında mikroçiplerden cep telefonlarına geçerken yaptığı gibi diğer kategorilerde yeni ürünler piyasaya sürmek;
◗ Çoklu markalama, yani Xelibri by Siemens veya Vertu by Nokia gibi aynı ürün kategorisinde ek markaları tanıtarak cep telefonları için yeni müşterilere ulaşmak;
◗ Ortak markalama, yani iki veya daha fazla tanınmış markayı, ilgili bileşenlerini çapraz paylaşmak için markalarını birlikte tanıtmak için Philips ve Nike arasındaki ortak girişim gibi bir teklifte birleştirmek (Philips için teknoloji, gençlik ve Nike için meydan okuma) ; Bu ortak girişimin ilk çıktısı, çok yenilikçi bir “spor giyim” müzik çaların Kasım 2002’de piyasaya sürülmesiydi, Nike psa128max (Philips act210 olarak da bilinir), Velcro kayışlı bir bileğe takmak için büyük boy bir kol saati gibi biçimlendirilmiştir. veya manyetik klips sayesinde bir giysi üzerinde;
◗ Yeniden markalama, yani değişen müşteri tercihleri veya yeni rakipler nedeniyle markayı yeniden konumlandırmak. Örneğin, 2002’de IBM, z990 için T-Rex ve daha düşük fiyatlı z800 için Raptor gibi agresif kod adlarını markalaştırarak, bilgisayar ana bilgisayarlarının eski dinozorlar olarak görüntülerini kendi avantajına çevirmeye çalıştı. Benzer şekilde, 2003’te SAP, 1999’dan beri mySAP.com olarak bilinen amiral gemisi yazılımı “mySAP Business Suite”i yeniden adlandırdı; “dot-com” son ekinin kaldırılması, 1990’ların e-ticaret çılgınlığının sona erdiğinin ve şirketin asıl işine geri döndüğünün sinyalini vermenin bir yoluydu.
Coca-Cola marka imajı Marka imajı örnekleri Marka imajı PDF Marka imajı stratejisi Marka kimliği Prizması Marka kimliği ve marka kişiliği farkı Marka kimliğini oluşturan unsurlar Ürün imajı Nedir