YÜZDEBİRLİK RANKLAR – İstatistik Alanları- İstatistik Fiyatları – Ücretli İstatistik – İstatistik Yaptırma
L çizgisinin solundaki bölgenin eğri altındaki alanın% 93,3’ünü temsil ettiğini varsayalım. Bu nedenle n 1⁄4 93.3. 1 ile 99 arasındaki en yakın tam sayıya yuvarlama, p 1⁄4 93’ü verir. Bu, L çizgisinin yatay ekseni kestiği noktaya karşılık gelen kan basıncının 93. yüzdede olduğu anlamına gelir.
Herhangi bir belirli yüzdelik noktasının (sınır) konumu, örneğin pth, dikey çizgiyi, eğrinin altındaki alanın n yüzdesi tam olarak p’ye eşit olacak şekilde yerleştirerek ve ardından bu çizginin yatay ile kesiştiği noktayı not ederek bulunur. eksen. Şekil 4-1’de L hattının bir kayar kapı gibi ileri geri hareket ettirilebileceğini hayal edin.
L’nin solundaki eğrinin altındaki alanın yüzdesini temsil eden n sayısı tam olarak 93’e eşit olduğunda, çizgi 93. yüzdelik sınır noktasında yatay ekseni keser. Bir ” 0. yüzdelik ” (n 1⁄4 0) ve bir ” 100. yüzdelik ” (n 1⁄4 100) olabileceğini düşünmek cazip gelse de, bu ” yüzdeliklerin ” hiçbiri bir sınırı temsil etmez iki aralığın buluştuğu yer.
Belirli bir baskının pth yüzdelik dilimde ” olduğunu ” söylemekle pth yüzdelik dilimde ” belirli bir baskının ‘olduğunu söylemek arasındaki farka dikkat edin. İlk durumda, bir veri aralığını açıklıyoruz; ikinci durumda, iki aralık arasındaki bir sınır noktasından bahsediyoruz.
TABLO VERİLERİNDEKİ YÜZDELER
1000 öğrencinin 40 soruluk bir sınava girdiğini hayal edin. 41 olası puan vardır: 0 ila 40. Her puanın hesaba katıldığını varsayalım. Mükemmel makaleler yazan bazı insanlar var ve cevapların hiçbirini doğru alamayan birkaç talihsiz var. Tablo 4-1, ilk sütunda 0’dan 40’a kadar artan sırada puanlarla test sonuçlarını göstermektedir. Olası her puan için, o puanı alan öğrenci sayısı (mutlak sıklık) ikinci sütunda gösterilir. Üçüncü sütun, en düşükten en yükseğe kadar ifade edilen kümülatif mutlak sıklığı gösterir.
Bu veri setinde 99 yüzdelik noktaları (sınırları) nereye koyacağız? Yalnızca 41 olası değeri olan bir kümeye 99 “fay hattı” nı nasıl koyabiliriz? Cevap açık ki biz yapamayız. Peki ya öğrencileri gruplandırmaya ne dersiniz? Bin kişi sınava girdi. Neden onları 99 farklı sınırla 100 farklı gruba ayırıp ardından 99 sınırlarını “yüzdelik puan” olarak adlandırmıyorsunuz, şöyle ki;
“En kötü” 10 makale ve bu grubun üstündeki 1. yüzdelik nokta.
“En kötü 2.” 10 makale ve bu grubun en üstündeki 2. yüzdelik nokta.
“En kötü 3.” 10 makale ve bu grubun tepesindeki 3. yüzde birlik noktası.
“pth en kötü” 10 makale ve pth yüzdelik noktası o gruptur.
“En iyi en iyi” 10 makale ve bu grubun en üstündeki (100 – q). Yüzdelik nokta.
“3. en iyi” 10 makale ve en alttaki 97. yüzdelik nokta o grubun yüzdesidir.
“2. en iyi” 10 makale ve bu grubun altındaki 98. yüzdelik nokta.
“En iyi” 10 makale ve sayfanın altındaki 99. yüzdelik nokta
Bu ilk bakışta harika görünüyor ama bir sorun var. Tablo 4-1’e baktığımızda 50 kişinin testte 31 puan aldığını görebiliriz. Bu, hepsi aynı puana sahip 10 kişilik beş gruptur. Bu puanların tümü “eşit derecede iyi” (veya “eşit derecede kötü”). Bu makalelerden herhangi birinin “pth yüzdelik dilimde” olduğunu söyleyeceksek, o zaman hepsinin “pth yüzdelik dilimde” olduğunu açıkça söylemeliyiz.
31 puanlı 10 kağıdı keyfi olarak alıp pth yüzdelik dilimine koyamayız, sonra 31 puanla 10 kağıt daha alıp p þ 1. persentile koyup, 31 puanla 10 kağıt daha alıp bunları koyamayız. p þ 2. persentil, sonra 31 puanlı 10 makale daha alın ve bunları p þ 3. persentile koyun ve ardından 31 puanlı 10 makale daha alıp p þ 4. persentile koyun. Bu haksızlık olur.
Bu yüzdelik dilim işi kafa karıştırıcı ve dağınık olmaya başlıyor, değil mi? Şimdiye kadar merak ediyor olmalısınız, “Bu kavramı kim icat etti?” Bu önemli değil; şema yaygın olarak kullanılıyor ve biz buna bağlıyız. Her şeyi açıklığa kavuşturmak ve tüm olası senaryolarda mantıklı olan bir formül bulmak için ne yapabiliriz?
İstatistik persentil hesaplama
Percentile istatistik
Yüzdebirlik ne demek
Excel’de persentil hesaplama
Percentile nasıl hesaplanır
İstatistik yüzde hesaplama
Excel YÜZDEBİRLİK fonksiyonu
Yüzdebirlik İstatistik
YÜZDEBİRLİK NOKTALARI
Sıralı veri öğeleri kümesindeki yüzdelik noktaların konumlarını hesaplamak için bir şema tanımlayarak yukarıdaki bilmeceyi aşarız. Sıralı veri öğeleri kümesi, Tablo 4-1’deki gibi “en kötüden en iyiye” bir tabloda düzenlenmiş bir kümedir. Yüzdelik konumlandırma şemasını tanımladıktan sonra, bunu bir kongre olarak kabul ederek tüm kafa karışıklıklarını sonsuza dek sona erdiririz.
Öyleyse, n dereceli veri öğelerinin bir kümesinde pth yüzdelik diliminin konumunu bulma görevinin bize verildiğini varsayalım. Önce p’yi n ile çarpın ve sonra çarpımı 100’e bölün. Bu bize indeks dediğimiz bir sayı verir.
YÜZDEBİRLİK RANKLAR
Sıralı bir veri kümesindeki belirli bir öğe veya konum s için yüzdelik sıra p’yi bulmak istersek, farklı bir tanım kullanırız. S’den küçük olan elemanların sayısını (bu sayıyı t olarak adlandırın) toplam eleman sayısına böleriz ve bu miktarı 100 ile çarparak geçici bir yüzdelik p * elde ederiz:
p * 1⁄4 100 t / n
Sonra p * ‘yi 1 ile 99 arasındaki en yakın tam sayıya yuvarlayarak o eleman veya kümedeki konum için yüzdelik sıra p’yi elde ederiz.
Bu şekilde tanımlanan yüzdelik sıralar, merkezleri yukarıda tanımlandığı gibi yüzdelik sınırlarda olan aralıklardır. Bu şemaya göre 1. ve 99. yüzdelik sıralar genellikle biraz fazla büyüktür, özellikle de nüfus büyükse. Bunun nedeni, 1. ve 99. yüzdelik sıralarının, bir kümenin veya dağılımın en uç noktalarında bulunan öğeler olan aykırı değerleri kapsamasıdır.
YÜZDE TERS ÇEVİRME
Arada bir, insanların “yüzdebirlik” terimini ters veya baş aşağı bir anlamda kullandıklarını duyacaksınız. Gerçekten 99.’u kastettiklerinde ” birinci yüzdelik ”, gerçekten 98.’i kastettiklerinde ” ikinci yüzdelik ” vb. Hakkında konuşacaklar. Buna dikkat edin. Bir testi bitirirseniz ve iyi yaptığınızı düşünürseniz ve ardından “4. yüzdelik dilimde” olduğunuz söylenirse, paniğe kapılmayın.
Öğretmene veya test yöneticisine “Bu tam olarak ne anlama geliyor? En iyi% 4 ve ilk olarak % 3? En yüksek% 3,5 mu olur ?