Pazar Payı – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Pazar Payı
Doğrudan rakiplerinizden iş alarak pazar payı kazanırsınız, böylece kendi pazar payınızı artırırken onların pazar payını azaltırsınız.
İşte yapmanız gerekenler:
1. Doğrudan rekabetinizi öğrenin.
Potansiyel müşteriler işletmenizden satın almazsa, bunun yerine nereye giderler?
2. Müşterilerinizin neden sizin yerinize rakip işletmelerden alışveriş yaptığını öğrenin.
3. Tekliflerinizin değerini rakip alternatiflerden daha çekici kılacak şekilde geliştirerek veya ileterek doğrudan rakiplerden nasıl iş kazanacağınızı belirleyin.
Aşağıdaki bölümlerde, bu adımların nasıl gerçekleştirileceği hakkında daha ayrıntılı bilgi verilmektedir.
Doğrudan Rekabetinizi Tanımlama
Pazar payı kazanmanın ilk adımı, rekabet ettiğinizi kabul etmek ve yakalamaya çalıştığınız satışları hangi işletmelerin kazandığı konusunda gerçekçi olmaktır. Yılda bir veya düzenli olarak kendinize bu bölümde özetlenen soruları sorun.
İşletmeniz hangi işletmelerle doğrudan rekabet ediyor? İnsanlar ürününüzü veya hizmetinizi satın almayı düşündüklerinde aynı anda başka hangi işletmeleri düşünürler?
Doğrudan rakiplerinizi isimlendirirken gerçekçi olun. Bir perakendecinin New York’ta mücevher satması, mutlaka Tiffany’s ile rekabet etmesi gerekmez. Doğrudan rakipleriniz, müşterilerinize ürününüze veya hizmetinize benzer bir teklif ve makul bir alternatif sunan işletmelerdir.
Bir hizmet işletmeniz varsa, doğrudan rakipleriniz, sözleşmeler veya işler kazanmaya çalışırken düzenli olarak karşı karşıya geldiğiniz şirketlerdir. Bir perakendeciyseniz, doğrudan rakipleriniz, müşterilerinizin mağazanızın önünden geçerken alışveriş çantalarını taşıdıkları işletmeler veya müşteriler ürününüzü veya başka bir alternatifi satın alıp almayacağını düşünürken kulak misafiri olduğunuz işletme adlarıdır.
Müşteri araştırması yaparak araştırın. İşletmeniz doğrudan rakiplerine karşı ne durumda?
Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmek için biraz zaman ayırın. Mağazalarından alışveriş yapın, ofislerini arayın, web sitelerini ziyaret edin veya onlara müşterilerinizin işletmenize yaklaştığı şekilde yaklaşmak için başka adımlar atın. Tekliflerini, sunumlarını, marka imajlarını ve işleriyle başa çıkma deneyimlerini işletmenizin teklifleriyle karşılaştırın.
Her rakibi değerlendirin:
» Bu rakibin güçlü yönleri nelerdir?
» Bu rakibin zayıf yönleri nelerdir?
» İşletmeniz bu rakibin müşterilerini işletmenize çekmek için neyi farklı yapabilir?
Doğrudan rakipleriniz arasında işletmenizin sıralaması nasıl?
Rekabet ortamınızdaki en üst düzey oyuncu musunuz yoksa daha baskın bir oyuncu olmaya çalışan yelpazenin alt ucunda mısınız?
İşte rekabet alanınızdaki yerinizi belirlemeye yönelik yaklaşımlar:
» Çalışan sayısına, satış hacmine veya tahmin edebileceğiniz diğer herhangi bir göstergeye göre işletmenizin rakipleriyle sıralamasını karşılaştırın.
» Pazar payınızı her rakibin payı ile karşılaştırın. (Bu bölümde daha sonra yer alan “Pazar Payınızı Hesaplama” kısmına bakın.)
» Akılda kalan sıralamanızı değerlendirin — bazen fikir paylaşımınız olarak adlandırılır. Potansiyel adaylardan alanınızdaki üç ila beş işletmeyi belirtmeleri istendiğinde, adınız sürekli olarak listede yer alıyor mu? Hizmet adınızı aratarak ücretsiz arama aracını kullanarak yeni rakip listelerini kolayca bulabilirsiniz. Örneğin: Miami Oto Tamiri.
Eğer öyleyse, işletmenizin rekabetçi arenasında en üst düzeyde fikir payına sahip olduğundan oldukça emin olabilirsiniz. Dinlemeye devam edin ve müşterinizin doğrudan rakibiniz olduğunu düşündüğü işletmelerin adlarını keşfedeceksiniz. Ve işletmenizin adını duymuyorsanız, yine de dinleyin, çünkü hangi işletmelerin akılda kalan kategoride olduğunu bildiğiniz zaman, aradığınız şöhreti elde etmek için neleri farklı yaptıklarını analiz etmeye başlayabilirsiniz.
Pazar payı nasıl hesaplanır
Pazar payı nasıl arttırılır
Firmaların pazar payları
Pazar payı İngilizce
Pazar payı hesaplama programı
Satış payı nasıl hesaplanır
Pazar payı araştırması nasıl yapılır
Pazarlamada pazar Nedir
Rekabet
Çoğu işletme, yanlış rakiplerle uğraşarak zamanını ve enerjisini yanlış yönlendiriyor. İşlerine yönelik en büyük tehditler yerine pazar alanlarındaki en büyük isimleri alıyorlar. Rekabetçi saldırı planınızı geliştirirken şu adımları izleyin:
1. Bugün gerçekten müşteri kaybettiğiniz işletmelerden pazar payı kazanarak başlayın.
Bunu, müşterilerinizin işletmenizi sizin istediğinizden daha az prestijli bir grup arasında gördüğü gerçeğiyle yüzleşmeyi gerektirse bile yapın. Mevcut rakiplerinizi isimlendirdikten sonra, işletmenizin karşılaştırmasını dürüstçe değerlendirirken tekliflerini, pazarlamalarını ve sağladıkları müşteri hizmetlerini inceleyin.
2. Birlikte çalışmak istediğiniz şirketlerin bir listesini yapın.
Neden o grupta olmadığınızı değerlendirin. Bunun nedeni işletmenizin imajı veya konumu mu? Müşterilerinizin doğası sizi daha düşük seviyeli bir oyuncu olarak işaretliyor mu? Yoksa ürünleriniz ve fiyatlarınız, iş arenanızdaki en büyük isimlerle rekabet etmenizi engelliyor mu?
3. Rekabet seviyelerini değiştirmenin avantajlı olup olmadığını düşünün.
İşletmenizin mevcut rekabet seviyesinde mi (küçük gölette büyük balık konseptini düşünün) yoksa bir sonraki rekabet seviyesinde mi (belki daha fazla rekabet edebileceğiniz yer) daha başarılı olduğunu değerlendirin. kazançlı bir iş, ancak rekabetin daha sert olabileceği ve müşterilerin daha az veya daha fazla talepte bulunabileceği yerler).
İşletmenizin arenanızdaki daha görünür ve prestijli işletmelerle rekabet etmesinin daha iyi olacağına karar verirseniz, pazarın sizi yeni gözlerle görmesini sağlamak için gerekli değişiklikleri yapmayı taahhüt edin.
Pazar Payınızı Hesaplama
Pazar payınız hakkında fikir sahibi olmak, rekabetçi sıralamanızın iyi bir göstergesini ve hedef pazarınızdaki büyümenizi izlemenin bir yolunu sağlar. Bu bölümler, işletmenizin pazar payını belirlemenize yardımcı olur.
Hedef pazarınızı büyütmek
Pazar payınızı hesaplamak için öncelikle rekabet ettiğiniz pazarın büyüklüğünü tanımlayın. Toplam pazar, Nike veya Levi’s gibi büyük küresel pazarlamacılar için son derece önemli olan bir pazar alanı olan tüm ülkeyi veya dünyayı içerir. Ancak sizinki gibi küçük bir işletme için önemli olan, işletmenizin etki alanındaki hedef pazarınızdır.
Aşağıdaki kriterleri kullanarak hedef pazarınızın büyüklüğünü değerlendirebilirsiniz:
» Coğrafi hedefleme: Müşterileriniz nerede ve kaç tane var? Örneğin, bir perakendeci, coğrafi hedef pazarının öncelikle kendi iş yerine iki saatlik sürüş mesafesinde yaşayan veya tatil yapan kişilerden oluştuğunu belirleyebilir. Bir muhasebeci, coğrafi hedef pazarının şehir sınırları içinde yoğunlaştığını belirleyebilir. Bir danışman, beş eyaletteki bir bölgedeki işletmeleri hedef alabilir.
» Müşteri hedefleme: Müşteri profilinize uyan kaç kişi veya işletme var? Bir ofis mobilyası üreticisi, ofis mobilyalarını belirleyen mimarlar ve iç mimarlar ile birlikte ülkenin tüm ofis mobilyası perakende satış kuruluşlarını hedefleyebilir. Çevrimiçi bir çiçekçi, yalnızca tek bir eyalet veya bölgedeki düğün planlamacılarına ve müstakbel gelinlere odaklanabilir.
» Ürün odaklı hedefleme: Bazen, hedef pazarınızın büyüklüğünü ölçmenin en etkili yolu, pazarda sizinkine benzer ürünlerin kaç satışının gerçekleştiğinin analizidir. Örneğin, bir mikro bira fabrikası, pazar payını, coğrafi hedef bölgesinde satılan tüm birinci sınıf biraların yüzdesi olarak ölçebilir. (Mikro bira fabrikası, satışlarını tüm bira satışlarına göre ölçmez; birinci sınıf bira satışlarına odaklanır çünkü bu, mikro bira fabrikasının ticari etki alanıdır.)
Aynı şekilde, arazi kullanım planlamasında uzmanlaşmış bir avukat, pazar payını hesaplamaya çalışmadan önce hedef pazar alanındaki arazi kullanım vakalarının sayısını değerlendirecektir.
Firmaların pazar payları Pazar payı araştırması nasıl yapılır Pazar payı hesaplama programı Pazar payı İngilizce Pazar payı nasıl arttırılır Pazar payı Nasıl hesaplanır Pazarlamada pazar Nedir Satış payı nasıl hesaplanır