Pazarlama Evrimi – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Pazarlama Evrimi
Yüksek teknoloji ürünü bir ürünün üçüncü özelliği, yenilikçi kalitesidir. Yeni bir ürünün diğerlerini uzaklaştıracağı bir pazara (genellikle) radikal bir değişiklik getirmelidir.
Firmaların pazara yenilik ve yeni ürünler getirmesinin temel nedenlerinden biri zorunluluktan, yani rekabetçi kalma ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Önde gelen bir Alman elektronik üreticisi 1970’lerin sonlarında gelirlerinin yaklaşık %70’ini rakiplerinden daha iyi olan ürünlerden elde ediyordu.
Beş yıl sonra bu pay %35’e düştü; 10 yıl sonra şirketin tek bir üstün ürünü kalmadı ve pazar payını kaybediyordu. Daha genel olarak, danışmanlık firması McKinsey tarafından dünya çapında 102 elektronik firmasıyla yapılan bir ankette, inovasyon, kârlılık ve satış artışı açısından şirketlerin ilk üçte biri için büyümenin çoğunluğunu sağladı.
Yenilikçi ürünler ve süreçler de maliyet rekabetçiliğine ulaşmada kritik öneme sahip görünmektedir; Bu McKinsey araştırmasına göre, inovasyon, tüm birim maliyet düşüşlerinin yaklaşık üçte ikisine katkıda bulunuyor. Başka bir deyişle, yüksek teknoloji firmaları yenilik yapmalı veya teslim olmalıdır.
Teknolojilerin evrim ve devrim dönemlerinden geçtiği bir sır değil. Ortaya çıkarlar ve olgunlaşmadan önce büyürler ve ölürler. Her ihtiyaç, giriş, büyüme, olgunluk ve düşüş ile karakterize edilen bir “yaşam döngüsü” olan bir teknoloji tarafından karşılanır.
İletişim kurma ihtiyacı ilkel sanatlara, yazıya, matbaaya, daktilolara ve son zamanlarda (sayma ihtiyacını da karşılayan) bilgisayarlara yol açtı. Uzay hakkında bilgi sahibi olma ihtiyacı, eski kültürleri tapınak-planetaryumlar, ardından astronomik teleskoplar ve şu anda uydular ve diğer uzay roketleri inşa etmeye yönlendirdi.
Her teknoloji, daha sonra aynı aşamalarla (giriş, büyüme, olgunluk ve düşüş) kendi yaşam döngüleri boyunca ilerleyen ürünlere yol açar. Ürün yaşam döngüsü, ürünün tatmin ettiği değişen ihtiyaçların ayna görüntüsüdür ve inovasyon eğrisinin müşteri yayılımını yansıtır.
Bir ürün tanıtımında yeniliklerden hoşlanan insanları cezbeder. Ardından, ürün popülaritesi arttıkça daha büyük bir çoğunluk ürünle ilgilenir. Geç bir çoğunluk ürünü benimseyene kadar satışlar artar. Daha sonra satış seviyesi sabitlenirken, yeni bir teknolojinin gelişiyle düşüş hızlanır.
Tüketim malları alanında, 1940’larda televizyonlar, 1960’larda hesap makineleri ve 1980’lerde mikrodalga fırınlar, artık neredeyse unutulmuş olan radyoyu, çarpım tablolarını ve geleneksel fırınları yasaklayarak tüketimde bir atılım başlattı.
Endüstriyel ürünler için elektronik durumu karakteristiktir: 1950’lerde bilgi işleme için girdi ortamı ilk olarak vakum tüpleri tarafından gerçekleştirildi. Bu vakum tüpleri, 1960’larda kısa süre sonra transistörlerle değiştirildi.
Minyatürleştirmeye çabalayan elektronik üreticileri, 1980’lerin başında mikroişlemci teknolojisi ile değiştirilmeden önce entegre devreleri tanıttı. Her durumda, yenilikçi bir teknolojik gelişme, öncekini takip etti.
PAZARLAMA Evreleri
Pazarlama 1.0 Nedir
Pazarlama 1.0 kitap
Pazarlama Nedir
Pazarlama 2.0 Nedir
Pazarlama 3.0 Nedir
Pazarlamanın tarihsel gelişimi
Pazarlama 5.0 Nedir
Bugün, mikroişlemci teknolojisi, giriş ortamı olan silikonla ilgili olarak (kapı dizilerinin dengeleme hızı veya işlemcilerin dahili saat frekansı gibi) belirli sınırlara ulaşmış görünüyor. Ancak ortam sıcaklıklarında suprailetken malzemeler gibi yeni teknolojilerle gelecekte bu sınırların ötesine geçmek imkansız olmayacaktır. Benzer şekilde, ilaç işinde, biyoteknolojiler yeni ilaçlar yapmak için daha geleneksel teknolojilerin yerini alıyor.
Nitekim, her türlü teknoloji ya sürekli yenilikleri ya da yıkıcı yenilikleri deneyimleyecektir. Sürdürme inovasyonları, yerleşik ürün ve hizmetlerin performansını büyük pazarlardaki ana akım müşterilerin değer verdiği şekillerde iyileştiren inovasyonlar olarak tanımlanabilir.
Örnekler arasında daha hızlı mikro işlemcilerin sürekli geliştirilmesi, bilgisayarlar için daha düz monitör ekranları veya daha yüksek çözünürlüklü tıbbi tarama cihazları ve cep telefonları için SMS (Kısa Mesaj Servisi) sayılabilir. Yıkıcı yenilikler, daha geniş bir ihtiyaç kategorisine farklı, orijinal ve genellikle denenmemiş bir çözüm sunar.
Geleneksel çözümlerden daha iyi performans sunarlar ve müşterilere daha uygun ve/veya uygun maliyetli değer ve faydalar sağlarlar. Bunlar “öncü” teknoloji veya mevcut teknolojileri kullanmanın yaratıcı yolları olabilir. Örneğin, yıkıcı yeniliklerin örnekleri arasında düşük maliyetli mikroişlemciler (arabalarda, çamaşır makinelerinde ve diğer cihazlarda bulunur), çevrimiçi pazar yerleri veya DVD’ler bulunur.
Geçmişte elektrik, transistörler veya takım tezgahları ve bilgisayarlar, ağlar ve robotlar gibi büyük veya çığır açan yenilikler günümüzde ekonominin her yerine yayılıyor. Bunlar genellikle büyük yeni pazarlar yaratan yeni endüstrilerin ortaya çıkması için temel sağlarlar.
Bilgisayarlar tanıtıldıktan ve kabul edildikten sonra, güçlerini genişletmek, yeni uygulama yazılımları sunmak ve onları birbirine bağlamak mantıklıydı. Bir kez bağlandıklarında, çevrimiçi hizmetler ve elektronik ticaret doğal olarak ekonomiye ve tüketici davranışlarına girdi.
Yıkıcı yenilikler yeni pazarlar yaratır ve daha sonra göreceğimiz gibi, halihazırda pazarlarda bulunan büyük şirketlerin en zayıf kesimlerinde kök salmaktadır. Yerleşik şirketler, geleneksel müşterileri için sürekli yeniliklere bağlı kalma eğilimindeyken, zorlu şirketler yıkıcı yeniliklerle rakiplerini alt edecek. Sonuç olarak, bir yüksek teknoloji firması için önemli bir zorluk, bir teknolojinin tam potansiyeli ve pazar çekiciliği oluşturulmadan önce geliştirme faaliyetlerinin nasıl yapılandırılacağıdır.
Bir Teknolojinin Yeni Kullanım Alanını Bulma: Aerojel Örneği
Havacılık ve otomotiv endüstrilerinde, yangına son derece dayanıklı reçineler, daha ağır, daha pahalı ve daha az etkili metallerin yerini almıştır. Aerojel, hacminin %99,8’inin boşluk olduğu, gözenekli, süngerimsi bir yapıya sahip silikon bazlı bir katıdır.
Karşılaştırıldığında, aerojel, başka bir silikon bazlı katı olan camdan 1000 kat daha az yoğundur. 1930’larda Stanford Üniversitesi’nden bir araştırmacı tarafından keşfedilen aerojel, dünyanın en hafif katı maddesidir. NASA’nın uzay araştırmaları için aerojel kullanmanın radikal yeni bir yolunu bulmak için orijinal tarifi değiştirdi.
Uzay Mekiği’ni Dünya atmosferine yeniden giriş sırasında üretilen ısıdan korumak için, seramik fiber karonun ön camdaki hava boşluklarının içine bir aerojel tabakası konur. Örneğin JPL, 1997’de Mars’ı keşfeden Mars gezicisinin elektronik kutusunu yalıtmak için aerojel kullandı.
Araştırmacılar, aerojelin yalıtım özelliklerini ve performansını geliştirmek için hala çalışıyorlar. Aerojel daha çok yönlü hale getirilerek, ticari bir malzeme olarak rekabetçi hale gelebilir.
Pazarlama 1.0 kitap Pazarlama 1.0 Nedir Pazarlama 2.0 Nedir Pazarlama 3.0 Nedir Pazarlama 5.0 Nedir PAZARLAMA Evreleri pazarlama nedir Pazarlamanın tarihsel gelişimi