Pazarlama Süreci – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Pazarlama Süreci
Pazarlamacılar, tüketicilerin tüketici satın alma sürecinden geçtiğini anlayarak, tüketicilerin doğru kararı vermelerine yardımcı olmak için pazarlamayla ilgili ek faaliyetler geliştirebilir. Etkili bir pazarlamacı, örneğin, yeni bir araba satın almanın finansal, sosyal ve kişisel açıdan riskli ciddi bir karar olduğunu anlayacaktır.
Bu nedenle, kararlarla risk miktarını (veya en azından algıyı) azaltmaya yardımcı olmak ve tüketicilerin kendilerini daha bilgili ve rahat hissetmelerini sağlamak için pazarlamacılar, sunulan faydaları aktarmak için çok çeşitli ek materyaller ve etkinlikler sağlamalıdır. Yalnızca özellikleri listelemekle değil, müşteri sorunlarını çözen faydalarla ilgilidir.
Tüketiciler bir somun ekmek satın aldıklarında, karar verme süreçlerine yardımcı olacak dergileri veya renkli broşürleri raflarında bulamazlar. Neden? Çünkü bu, satın alınmasıyla ilişkili çok farklı bir risk düzeyine sahip tamamen farklı bir ürün türüdür.
Pazarlamacılar, çoğu insanın bir somun ekmek satın alma kararını vermeden önce bilgi aramak ve alternatifleri değerlendirmek için birkaç dakikadan fazla harcamadığını bilir. Tüketicilerin ürün ve hizmetleri nasıl satın aldıklarını anlayarak onları desteklemek için doğru malzemeleri, ortamları ve ek faaliyetleri oluşturabiliriz. Gerçekten de, tüketicilerin çözmesi gereken farklı türdeki kararları veya sorunları kategorilere ayırmaya başlayabiliriz.
Rutin problem çözme
Bu tür bir problem genellikle müşteri için çok az masraf ve risk ile nispeten hızlı bir şekilde çözülebilir. Ekmek, sebze ve meyve gibi ürünler, alışılmış satın alımlar olma eğiliminde oldukları için bu kategoriye girer. Bunları satın alırken genellikle çok az düşünce vardır, bu nedenle müşteri yukarıdaki sürecin aşamalarından hızlı bir şekilde geçer ve pazarlamayla ilgili çok az destek faaliyeti gerekir.
Sınırlı problem çözme
Bu tür bir problem, önceki kategori kadar hızlı çözülmeme eğilimindedir. Çamaşır makinesi ve DVD oynatıcı gibi ürünler bu gruba girebilir.
Satın almalar başta finansal olmak üzere daha fazla risk içerdiğinden, müşteri karar verme aşamalarında ilerlemek için daha uzun zaman harcayacaktır, ancak müşterilerin bu ürünleri önceki kategori olarak satın alma konusunda daha az deneyimleri olacaktır. Doğası gereği, burada satın alınan ürünler aynı zamanda müşteriler için daha uzun bir taahhüdü temsil etme eğilimindedir: birkaç yıl dayanması için yeni bir çamaşır makinesi alacaklardır.
Genişletilmiş problem çözme
Bu durum, önceden çok fazla düşünmeyi gerektiren ürün ve hizmetlerin satın alınmasını içerir. Öncelikle ürün/hizmetler kendileri için yüksek riskli olduğundan, müşterinin karar verme sürecinde ilerlemesi biraz zaman alacaktır.
Bu finansal risk, sosyal risk (bu ürünü/markayı satın alırsam insanlar benim hakkımda ne düşünür?), performans riski veya gerçekten de ego riski (bu ürün/marka beni iyi hissettirecek mi?) olabilir.
Pahalı olduğunu düşündüğünüz bir araba satın alıyorsanız, doğal olarak sizin için doğru kararı vermek için zaman harcamak isteyeceksiniz. Aynı şey bir ev veya gelinlik alırken de geçerlidir. Bu tür satın almalar aynı zamanda uzun vadeli taahhüdü içerir ve ürünler bir süre ortalıkta olur.
Pazarlama süreci şeması
Pazarlama Süreci Şeması
Pazarlama Süreci Nedir
Pazarlama yönetim süreci Aşamaları
Pazarlama yönetim süreci aşamalarından hangisinde planlara uygun olarak faaliyetlerin yürütülmesi
Pazarlama yönetimi sürecinin aşamalarından biri değildir
PAZARLAMA Yönetimi
Aşağıdaki pazarlama yönetim süreci aşamalarından
Örgütsel Satın Alma Davranışı
B2B pazarında faaliyet gösteren kuruluşlar da bir satın alma sürecinden geçer ancak bu, tüketici modeline göre farklılık gösterir. Bunun nedeni, alıcı davranışıyla ilgili faktörlerdeki bir takım farklılıklardır. Örneğin, tüketici pazarıyla karşılaştırıldığında, B2B pazarı daha az alıcıya sahip olma eğilimindedir.
B2B pazarındaki alıcılar, satın alma ve müzakere etme sanatında oldukça eğitimli olma eğilimindedir. Yurt dışında yıllık tatilde olduğumuz ve pazarlık yapmaya çalıştığımız zamanlar dışında, tüketiciler genellikle pazarlığa girmezler.
B2B pazarındaki alıcılar büyük miktarlarda satın alma eğilimindeyken, tüketiciler bunu yapmaz. Asda, mağazalarında satmak için büyük miktarda televizyon satın alırken, tüketiciler bir veya iki tanesini kendi evleri için satın alma eğilimindedir. Peki bu süreç nasıl işliyor?
Yine, oldukça basit:
1. Sorunun tanınması: Televizyon üreten bir şirketin ekranları tükendi – bu nedenle bir sorunu var.
2. Ürün özellikleri: Alıcı, daha sonra genellikle teknik yardım alarak, tam olarak ne tür ekranlara ihtiyaç duyduğunu ve ne kadar olduğunu belirler.
3. Tedarikçi arama: Şirket, tam olarak ne tür bir ekrana ihtiyaç duyduğunu bildiğinden, ihtiyaç duyduğu ekranların kalitesini ve miktarını doğru fiyata sağlayabilecek bir tedarikçi arar.
4. Satın alma kararı: Uygun bir tedarikçi bulduğunda, resmi sipariş prosedürleri aracılığıyla siparişi verir.
5 ve 6. Performans değerlendirmesi ve geri bildirim: Ekranlar nasıl performans gösterdi? Üretim personelinden herhangi bir şikayet geldi mi? Yoksa son tüketici mi?
Ekonomik Olmayan veya Kişilerarası Faktörler
Bazı satış görevlilerinin düşündüğünün aksine, alıcılar da insandır! Yaş, cinsiyet, uzmanlık, ilişkiler, prestij, itibar, kariyer aşaması, hırs, riske karşı tutum vb. faktörlerin tümü satın alma sürecini etkileyebilir. İster tüketici pazarında ister B2B pazarında (veya her ikisinde) çalışın ve faaliyet gösterin, müşterileriniz için satın alma sürecinin uzunluğunu ve onlar için içerdiği risk derecesini göz önünde bulundurun.
Rutin, sınırlı veya kapsamlı bir problem çözme durumundalar mı? Karar vermelerini etkileyen temel etkili faktörleri tanımlayın. Bu faktörleri belirleyebilirseniz, müşterilerinizin nasıl davrandığına ve onları neyin etkilediğine dair daha derin bir anlayış oluşturmaya başlıyorsunuz.
Bu önemli bir bilgidir ve karar vermelerini desteklemek için ihtiyaç duyulan pazarlama alanının daha pratik yönlerini besler; bunlara sonraki yazımızda bakacağız.
■ Tüketici satın alma süreci beş temel adımdan oluşur: sorunun tanınması, bilgi arama, bilgi değerlendirme, satın alma kararı ve satın alma sonrası karar ve geri bildirim.
■ Tüketiciler satın alma davranışlarında sosyal, kişisel ve psikolojik faktörlerden etkilenir.
■ Kuruluşların başka işletmeler (B2B) olan müşterileri de vardır.
■ Bir organizasyonda çalışan bir alıcı aynı zamanda bir satın alma sürecinden de geçecektir; bu süreç şunları içerir: problem tanıma, ürün özellikleri, tedarikçi arama, satın alma ve performans değerlendirme ve geri bildirim.
■ Kurumsal alıcılar kişisel, organizasyonel ve çevresel faktörlerden de etkilenir.
■ Bir tüketici, kişisel, finansal veya sosyal (veya üçü birden) olarak riskli görülen ürün ve hizmetleri satın alırken bilgi aramak için daha fazla zaman harcama eğilimindedir.
■ Bir pazarlamacının, süreç boyunca desteklenmelerini sağlamak için tüketicilerin nasıl ve neden belirli bir şekilde davrandığını anlaması ve kendinden emin ve doğru kararlar almalarına yardımcı olacak gerekli bilgilere sahip olması gerekir.
Aşağıdaki pazarlama yönetim süreci aşamalarından Pazarlama Süreci Nedir Pazarlama süreci şeması Pazarlama yönetim süreci Aşamaları Pazarlama yönetim süreci aşamalarından hangisinde planlara uygun olarak faaliyetlerin yürütülmesi Pazarlama Yönetimi Pazarlama yönetimi sürecinin aşamalarından biri değildir