Pazarlama Yapısının İç Organizasyonu – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Pazarlama Yapısının İç Organizasyonu
Pazarlama yapısı, yönetim felsefesini göz önünde bulundurarak şirketin genel organizasyonuna uymalıdır. Merkezi olmayan bir şirket pazarlama yapısını satış gücüne yakın konumlandırırken, merkezi bir şirket pazarlama yapısının merkezde kurulmasını tercih eder; her iki durum da yüksek teknoloji şirketlerinde mevcut olabilir.
Küçük ve büyük yüksek teknoloji şirketleri, pazar odaklı mı yoksa ürün odaklı mı bir iç organizasyona sahip olacaklarına karar vermek zorundadır. Yüksek teknoloji endüstrisinde, şirketler satış güçlerini pazara (coğrafi ve müşteri tipine göre) göre düzenler ve en önemli ürünler için ürün yöneticilerini görevlendirir.
Bazı şirketler satış gücünü ve pazarlamasını ürün bazında organize etmiştir. Bu yaklaşım, özellikle bu ürünler büyük bir yeniliği temsil ediyorsa, ürünleri satmak için aşina olma ihtiyacıyla doğrulanır. Bununla birlikte, ürün odaklı bir yaklaşım kullanmak, gerçeklikle (piyasa ihtiyacı) teması kaybetme riskinin oldukça büyük olduğu anlamına gelebilir.
IBM, bu tür bir sorunla karşılaştı. 1960’larda ve 1970’lerde IBM, satış gücünü bilgisayar türüne göre yapılandırdı; bunun ana nedeni, satış gücü için özel eğitim gerektiren yeni, devrim niteliğinde bir model olan 360 sisteminin piyasaya sürülmesiydi. 1975’te IBM’in biri ana bilgisayarlar, diğeri ise küçük işletme bilgisayarları, çevre birimleri ve daktilolar satan iki kuruluşu vardı.
Her iki gruptan satış temsilcileri, birkaç müşteri için hızla birbirleriyle rekabet etmeye başladı. Sonuç olarak müşterilerin kafası karıştı: Büyük bir IBM bilgisayarı mı yoksa birkaç küçük IBM sistemi mi satın almalılar?
Satış ekibi net cevaplar vermediğinden, bu müşteriler genellikle diğer tedarikçilerden satın aldı. 1983’te IBM nihayet satış gücünü müşteri türüne göre düzenlemeye karar verdi ve büyük şirketleri pazarın geri kalanından ayırdı ve 1986’da birkaç coğrafi bölge tanımladı.
O zamandan beri, organizasyon birkaç değişikliğe uğradı, ancak pazar odaklı olmaya devam ediyor ve artık ürün odaklı değil. “Git Market” başlıklı organizasyonu, iletişim, dağıtım, eğitim, finans ve hükümet gibi 12 dikey “sektör” etrafında daha da müşteri odaklıdır. Her endüstri yöneticisi gelir, kâr ve müşteri memnuniyetinden sorumludur.
Daha yakın zamanda, 2002’de Nokia benzer bir yapısal hamle yaptı. Dokuz ürün iş birimi yerine dört grup kurdu: Tüketici pazarları, Cep Telefonları ve Multimedya için iki grup ve iş pazarları için iki grup, Ağlar ve Kurumsal Çözümler vb.
Fonksiyonel Organizasyon Nedir
Fonksiyonel organizasyon şeması
PAZARLAMA İlkeleri PDF
Organizasyon yapı Türleri
Organizasyon yapısı örnekleri
Fonksiyonel organizasyon yapısı
İşletmenin organizasyon yapısı Nedir
Organizasyon yapısı Nedir
Cep Telefonları, küresel bir cep telefonu yelpazesi sunarken, Multimedya mobil multimedya içeriği (örneğin, resimler, oyunlar, müzik) önerir.
Networks, başlıca kablosuz standartları temel alan ağ teknolojisi ve ilgili hizmetleri sunarken Enterprise Solutions, terminaller ve sorunsuz mobil bağlantı çözümleri sağlar. Bu dört gruba ek olarak şirket çapında satış, pazarlama, lojistik, üretim ve teknoloji birimleri ile kurumsal strateji, geliştirme ve araştırma birimi bulunmaktadır.
Çok sayıda ürün satan büyük şirketlerde genellikle ürün yöneticileri bulunur. Rolleri, bir pazarlama planı ve yıllık satış hedefleri dahil olmak üzere (kendilerinden sorumlu oldukları) bir ürün stratejisi geliştirmektir.
Bu ürün yöneticileri, satış gücünü ve distribütörleri ürün hakkında heyecanlandırmalı, reklamları organize etmeli ve sorunları tahmin etmek ve fırsatlardan yararlanmak için müşteri beklentilerini takip etmelidir. Ayrıca, farklı pazarların ihtiyaçlarına daha etkin bir şekilde yanıt verebilmek için şirketin diğer departmanlarıyla birlikte ürün değişikliklerini planlamalıdırlar.
Çoğunlukla tüketim malları ve hizmetlerinde bulunan bazı şirketlerde tek bir markadan sorumlu marka yöneticileri bulunur. Ürün yöneticisi ve marka yöneticisinin yanı sıra, pazarlama müdürü belirli bir müşteri grubuna hizmet eden pazarlama faaliyetlerini yönetmekten sorumludur; örneğin, endüstriyel pazara ve tüketici pazarına hizmet veren bir şirketin bu iki pazarın her biri için bir pazarlama müdürü olabilir.
Yüksek teknoloji ürün yöneticileri, daha geleneksel şirketlerdeki meslektaşları gibi, diğer departmanlar üzerinde doğrusal bir yetkiye sahip değildir. Tüm sorumluluğa sahipler ve hiçbir yetkiye sahip değiller. Bu departmanları ikna etmeleri gerekir çünkü fikirlerini asla “zorlayamazlar”.
Bu nedenle, araştırmacılar, üretim mühendisleri ve satış gücü nezdinde önemli bir itibara sahip olmak için sağlam bir teknik eğitime ve (müşterilerle) saha deneyimine sahip olmaları gerekir. Ayrıca, bağlı oldukları çeşitli örgütleri motive etmek için güçlü bir siyasi anlayışa sahip olmalıdırlar.
Anekdot olarak, bir yazılım ürün müdürü şaka yollu bir şekilde, başarılı olmak için bir hokkabaz reflekslerine (birden fazla topu havada tutmaya yardımcı olmak için), bir basset tazının burnuna (politik rüzgarları koklamaya yardımcı olmak için) ve cilde sahip olmanın yardımcı olduğunu gözlemledi.
Pazarlama yapısı ayrıca satış destek işlevlerini de yerine getirir (örneğin broşürler ve ürün belgeleri); iletişim (ticari fuarlar, medya ilişkileri, reklam); ve gerektiğinde piyasa araştırmaları. Tüm bu faaliyetleri gerçekleştirebilmek için pazarlamacılar, aşağıdaki nedenlerle giderek daha fazla bilgi teknolojilerine (BT) güvenmek zorundadır.
Birincisi, BT, pazarlamacının karar verme sürecine dahil edilmeden önce pazarlamayla ilgili mevcut tüm bilgileri toplamasına, taramasına ve analiz etmesine yardımcı olur. SPSS’den Clementine, Oracle’dan Oracle 9i Data Mining veya IBM’den Intelligent Miner gibi yeni veri madenciliği uygulama yazılım programları özellikle ilgi çekicidir.
Bu uygulama yazılım programları, büyük müşteri veri tabanları ile birleştiğinde, pazarlamacının kümeleme, sınıflandırma, ilişkilendirme ve sıralı satın alma modelleri tanımlama gibi çeşitli teknikleri kullanarak pazar bölümlerini kolayca ve hızlı bir şekilde tanımlamasına olanak tanır. İkincisi, BT ayrıca destek operasyonunu geliştirmek için kullanılıyor. Son olarak, BT müşterilere verilen hizmetin değerini artırabilir.
Son olarak, başarılı yüksek teknoloji firmaları, özellikle de büyük olanlar, bir firmanın bürokratik katmanları aracılığıyla radikal inovasyonun yanı sıra kademeli iyileştirmenin de itilmesine yardımcı olacak ürün “şampiyonlarının” ortaya çıkışını beslemek için bir ustalığa sahiptir. Tutkulu ve ikna edici olan şampiyonlar projeleri canlı tutar ve diğerlerini kaynakları savunulan projeye yönlendirmeleri için etkiler.
IBM’deki ünlü bir ürün şampiyonu, IBM’in orta menzilli AS400 bilgisayar ailesi üzerinde çalışan OS400 işletim sisteminden sorumlu, IBM’de 25 yıllık bir emektar olan Malcolm Haines’di.
OS/400 platformunun “Propaganda Bakanı” olarak adlandırılan Haines, agresif ve yaratıcı reklam kampanyaları, Londra duvarlarında grafiti mesajları ya da Londra’daki dev balonlar kullanarak, zorlu AS/400 müşteri tabanının saygısını kazanmayı başarmıştı.
Ancak, OS/400’ün gelişmiş mimarisinin tasarımına liderlik etmekle de şirket içinde itibar kazanmıştır. Haines, IBM içinde AS400’ün tutkulu bir savunucusuydu ve ürün ailesini her zaman diğer IBM platformlarına karşı zorladı.
Son araştırmalar, şampiyonların pazarlama organizasyonundaki tüm seviyelerden çıktığını gösteriyor. İlginçtir ki, şampiyonlar yalnızca pazarlamada değil, aynı zamanda Ar-Ge departmanında, üretim ve operasyonlarda ve hatta genel müdürler düzeyinde ortaya çıkıyor.
Fonksiyonel Organizasyon Nedir Fonksiyonel organizasyon şeması Fonksiyonel organizasyon yapısı İşletmenin organizasyon yapısı Nedir Organizasyon yapı Türleri Organizasyon yapısı nedir Organizasyon yapısı örnekleri PAZARLAMA İlkeleri PDF