Planlama Sürecinde Sosyal Medya Etkisi

Planlama Sürecinde Sosyal Medya Etkisi
Sosyal medya, tatil öncesinde, sırasında ve sonrasında müşteri satın alma sürecinin tüm adımlarında gezginleri etkiler, ancak farklı bir kapsam ve çeşitli hedeflerle. Son zamanlarda yapılan birkaç akademik çalışma, özellikle bilgi arama, tatil planlama ve satın alma kararlarına atıfta bulunarak, UGC’nin gezginlerin karar verme ve satın alma süreçleri üzerindeki etkisine işaret etmiştir.
Yapılan bir araştırma, OTA’ların seyahat sürecinde en çok ziyaret edilen web siteleri olmasına rağmen (görüşme yapılan gezginlerin %80’i), seyahat alıcılarının %26’sının Facebook’ta seyahatle ilgili içeriğe maruz kaldığını ortaya koydu.
Okumaya geçmeden önce, birkaç akademik çalışmanın da gösterdiği gibi, insanların seyahat planlamasının çeşitli aşamalarında sosyal medyayı kullanma eğilimlerinin kültürel ve yaş farklılıklarına göre değişebileceğini göz önünde bulundurun.
Yolculuk Öncesi Aşama
Gezi öncesi aşamanın adımları, gezgini yaklaşan turizm deneyimi hakkında kararlar almaya ve beklentiler oluşturmaya yönlendirir. BT geliştirmeleri, arama maliyetlerini azaltmakta ve karar sürecinde daha aktif rol alabilen müşterilerin gücünü artırmaktadır.
Ayrıca, “gezgin 2.0” (veya “sosyal gezgin”), çok çeşitli teknolojilerin ve cihazların eşzamanlı kullanımı nedeniyle çok cihazlı bir müşteridir. Aslında, giderek daha fazla insan, özellikle seyahat bilgileri arama aşamasında PC ve mobil cihazları birleştiriyor.
Sosyal medyanın tüm tüketici davranışı aşamaları üzerindeki etkisine rağmen, Google Think’in hem tatil hem de iş amaçlı seyahat edenlerin çevrimiçi etkinliklerine ilişkin yakın tarihli bir araştırması, seyahat öncesi aşamada çok yüksek bir eylem yoğunluğu olduğunu gösteriyor.
Bu, görüşülen gezginlerin en iyi yedi çevrimiçi etkinliğinin sıralamasıdır:
1. yaklaşan bir geziyi araştırın;
2. diğer gezginlerin yorumlarını okuyun;
3.Çevrimiçi bir reklamı görmenin sonucu olarak hedef yeri, uçuşu, oteli veya tatili araştırın;
4. beyin fırtınası yapın veya bir seyahat hakkında düşünmeye başlayın;
5. bir seyahat videosu izleyin;
6. yaklaşan bir gezi hakkında daha fazla bilgi talep edin;
7. seyahat içeriğine veya arkadaşlarınızın veya ailenizin yorumlarına bakın.
İlk adım olan ihtiyaç tanıma aşaması ile ilgili olarak, sosyal medya yeni fikirleri teşvik edebilir veya bir ihtiyacın belirli bir arzuya dönüşme sürecini etkileyebilir. İlk durumda, Facebook, Twitter veya sanal topluluklar yeni seyahat fikirlerini teşvik edebilir. Yapılan bir araştırma, seyahatle ilgili fotoğrafların arkadaşlarda seyahat planlarını etkileyen bir ilgi uyandırdığını gösteriyor.
Gezi öncesi aşamada sosyal medyanın ağırlıklı olarak nereye gidileceğine karar vermek ve yeni fikirler aramak için kullanıldığını gösteren başka bir araştırma da bunu doğruluyor. Örneğin, ayar seçeneklerindeki Pinterest, kullanıcıların iki tür e-posta alıp almayacağını seçmelerine olanak tanır: “sevebileceğiniz şeyler” veya “haftalık ilham”. Seyahatle ilgilenen biri, yeni bir destinasyonla ilgili bir mesajdan ilham alabilir ve ardından bu konuda bilgi toplamaya başlayabilir.
Diğer durumlarda, birisi Facebook veya Twitter’da “gündelik hayattan kaçma” ihtiyacını çevrimiçi olarak paylaşabilir ve arkadaşlar nasıl tatmin olunacağını önerebilir (örneğin, bir sağlıklı yaşam merkezinde bir hafta sonu). Google’ın yakın zamanda yaptığı bir araştırma, görüşülen kişilerin %68’inin nereye gideceklerine karar vermeden önce çevrimiçi arama yapmaya başladığını ortaya koydu.
Sosyal medya planı örneği
Medya planlama süreci aşamaları
Medya planlama Örnekleri
Dijital medya planlama örneği
Sosyal medya planlama takvimi
Medya planlama Nedir
Sosyal medya içerik planı örneği
Medya PLANLAMA Örnekleri PDF
Bu ilk adımdan sonra müşteriler bilgi aramaya başlar. Sosyal medya bu adımda önemli bir rol oynamaktadır. Aslında, son akademik araştırmalar, gezginler için özellikle yararlı bilgi kaynağı olabilecekleri için seyahat planlama aşamasında çevrimiçi incelemelerin (eWOM) ve genel olarak UGC’nin önemini doğrulamaktadır.
Bu, özellikle güçlü bilgi kaynakları mevcut olmadığında, yüksek müşteri katılımı ve risk algısı ile karakterize edilen nadiren alınan kararlar için geçerlidir. Bu durumlarda, bilişsel uyumsuzluk meydana gelebilir ve ardından gezginler, risk ve uyumsuzluk algısını azaltmak için bilgi aramaya daha fazla zaman ayırabilir.
Bu bağlamlarda, diğer müşterilerin çevrimiçi yorumları, fotoğrafları ve videoları karar vermeye yardımcı olabilir. Örneğin, müşteri veya arkadaşları tarafından daha önce hiç ziyaret edilmemiş yeni bir destinasyon söz konusu olduğunda, sosyal ağlar ve içerik toplulukları, gezginin diğer insanların deneyimlerini sorabileceği web siteleri haline gelir.
Video ve resimlerin paylaşılması, risk algısını azaltabilir ve karar verme sürecini olumlu yönde etkileyebilir. Ayrıca, bilgi aramanın bu aşamasında da Pinterest ve YouTube gibi içerik toplulukları, yeni potansiyel destinasyonlar için ilham bulmak için araçlar olabilir.
Genel olarak, yolculuk öncesi aşamada müşteriler konaklama ve ulaşım hakkında bilgi ararlar, ancak giderek daha fazla İnternet ortamı, insanların diğer deneyimsel seyahat ürünlerini (destinasyonda turistik yerler, alışveriş ve yemek yeme) de aradığı bir yer haline gelmiştir.
Bu aşamada, müşterilerin seyahat operatörleri (konaklama, restoranlar, destinasyonlar) hakkındaki yorumları, gezginlerin belirli bir alternatif grubu belirlemesine ve seçenekleri daraltmasına yardımcı olan zengin bilgi kaynaklarıdır.
Mobil teknolojilerin gelişimi, özellikle yüksek deneyime sahip müşteriler veya halihazırda bilinen varış noktaları söz konusu olduğunda, bu araştırmayı kısmen yolculuk sırasındaki aşamaya taşımıştır.
Örneğin, belirli bir destinasyonun ilgi çekici yerlerini zaten biliyorsanız, oraya vardığınızda aktivitelerinizi planlayabilirsiniz (örn. restoranlar, müzeler, hava durumu tahminleri vb.). Ayrıca, Küresel Konumlandırma Sistemleri (GPS) teknolojileri, müşterilerin akıllı telefonlarındaki haritaları ve diğer Uygulamaları kullanarak varış noktasına vardıklarında kolayca hareket etmelerini sağlar.
Bu, yola çıkmadan önce yerel ulaşım, şehir rehberleri vb. hakkında bilgi bulma gerekliliğini azaltabilir. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, artan sayıda insanın seyahat planlama aşamasından ziyade seyahat sırasında varış yeri hakkında bilgi aradığını doğrulamaktadır. Bununla birlikte, son araştırmalar, “yapılacak faaliyetler” hakkında bilgi aramanın hem destinasyonun aranması hem de seyahat planlamasının sonraki aşamalarında kilit bir konu olduğunu doğrulamaktadır.
Bilgi Teknolojisi (IT), gezginler için alternatif miktarını ve turizm tekliflerini daha kolay karşılaştırma imkanını genişletti. Gezginler, bir dizi alternatif belirledikten sonra, en iyi seçeneği seçmeye çalışarak bunları karşılaştırır. Daha önce de belirtildiği gibi, seyahat gibi hedonik/deneyimsel ürünler, yüksek katılım ve risk algısı ile karakterize edilir.
Ayrıca, bazen müşteriler, seçilen bilgiler kendi inançlarıyla tutarsızsa veya basitçe yapılan seçimle ilgili belirsizlik durumunda bilişsel uyumsuzluğa maruz kalabilir. Bu durumlarda, alınan seyahat kararını doğrulamak için sosyal medya kilit bir rol oynayabilir.
Müşteriler, alternatifleri karşılaştırmak için işlemsel veya işlemsel olmayan seyahat web sitelerini kullanabilir. Aslında, işlemsel olmayan web sitelerinin iki farklı hedefi olabilir: gözden geçirme ve gezi planlama ve farklı OTA’ların, havayollarının, otellerin vb. tekliflerini karşılaştırma (meta arama).
Dijital medya planlama örneği Medya planlama Nedir Medya planlama Örnekleri Medya PLANLAMA Örnekleri PDF Medya planlama süreci aşamaları planlama takvimi Sosyal medya Sosyal medya içerik planı örneği Sosyal medya planı örneği