Psikososyal Faktörler – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Psikososyal Faktörler
Referans grupları (aile, komşular, arkadaşlar ve meslektaşlar gibi) yüksek teknoloji ürünlerinin satın alınmasında güçlü bir etkiye sahiptir. Wi-Fi satın alma, aile baskısı, etkilenebilir komşular ve arkadaşlar veya daha önce satın almış ve birinden çok memnun olan meslektaşlarından etkilenebilir. Ayrıca Wi-Fi, sosyal statü nedeniyle ürün satın alan tüm tüketicilere hitap eden bir statü sembolü olarak algılanabilir.
Kişisel faktörler
Yaş önemli bir belirleyici faktördür. Wi-Fi, çoğunlukla boş zaman faaliyetlerine yoğun yatırım yapan yaş gruplarının ilgisini çekmektedir: bekarlar veya çocuksuz genç çiftler ve ayrıca yaşlı çiftler (“boş yuva yapanlar”). Bu tüketici kategorileri için Wi-Fi’nin ana çekiciliklerinden biri, müzik ve videoları çeşitli MP3’lerden, dijital ve video kameralardan ev eğlence sistemlerine, yani TV’lere ve müzik setlerine taşımaktır.
Wi-Fi ayrıca iletişimde kalması gereken mobil profesyonelleri de cezbeder. E-posta okumak, veritabanlarına erişmek veya çevrimiçi videoyu düzenlemek için kafede veya berberde Wi-Fi kullanacaklar.
Araştırma ve geliştirme maliyetlerinin geri ödenmesi gerektiğinden, yüksek teknoloji ürünü bir ürünü başlangıçta yüksek bir fiyata satın alma kararında tüketicinin mali durumu (gelir ve borç düzeyi) de önemlidir.
Yaşam tarzı da tüketim tercihlerini belirler. Tüketicilerin yaşam tarzı analizinde uzmanlaşmış büyük bir Fransız pazar araştırma şirketi olan CCA’nın yaşam tarzı tanımlarına göre, Wi-Fi, geçmişi yücelten gelenekçilerden çok, yeni teknolojilerle ilgilenen ve maceracı bir zihne sahip öncüleri cezbetmektedir.
Psikolojik Faktörler
En önemlileri Sigmund Freud, Abraham Maslow ve Frederick Herzberg olmak üzere birçok psikolog motivasyonun önemini vurgulamıştır. Onların sonuçları, yüksek teknoloji ürünlerinin pazarlanması için önemli sonuçlara sahiptir.
Freudyen teori, bir ürünün psikolojik boyutlarını vurgular: Wi-Fi alıcısı, işlevsel yönünün dışında, ürünün performansından ve ana faydasından daha fazlasını dikkate alır. Örneğin, Hewlett-Packard ve Philips, bilgisayarları TV’lere ve müzik setlerine bağlamak için Wi-Fi kullanan cihazları piyasaya sürdüler ve bu tüketiciler için büyük bir tutkudur.
Ancak yine de bu tür cihazların alıcısı ürünün boyutu, şekli, ağırlığı, rengi ve hatta düğmelerinin estetik kalitesi gibi diğer yönlerine karşı da hassastır. Bu unsurlar, müşterinin bir ürüne olan ilgisini pekiştirecek veya tam tersine onu satın almaktan alıkoyacak duyguları tetikleyebilir.
Bu nedenle, bir şirket, bir ürünün tasarım ve üretim aşamalarında tüm dış yönleri (paketleme gibi) dikkatli bir şekilde değerlendirmelidir. Bilgisayar işinde Apple, parlak renklere, yuvarlak ve duyulara hitap eden tasarıma ve iMac veya iPod gibi benzersiz sanatsal biçime sahip çok çekici ürünler sunma konusundaki benzersiz yeteneğiyle tanınır.
Maslow, beş ihtiyaç kategorisine ayrılan bir analiz tablosu geliştirdi: fizyolojik, güvenlik, sevgi, saygı ve kendini gerçekleştirme. Bu nedenle Wi-Fi satın alınması, güvence ve bir gruba ait olma (zaten Wi-Fi’ye sahip olan insanları taklit ederek), saygı görme (kabul edilemeyen diğerlerinden farklılaşarak) gibi çeşitli ihtiyaçlara karşılık gelen birçok güdüye yanıt verebilir. Wi-Fi’yi karşılayabilir) veya kendini tedavi edebilir (yüksek performanslı bir ürün satın alarak).
Satış psikolojisi ve ikna Yöntemleri
Sosyal faktörler
Psikolojik faktörler nelerdir
Sosyal faktörler nelerdir
Satış Psikolojisi Nedir
Tüketici davranışları PDF
Tüketici davranışları nelerdir
Psikolojik satış teknikleri
Herzberg, her insanda var olan iki tatmin ve tatminsizlik durumu arasında ayrım yapar. Pratik sonuç, bir şirketin kesinlikle tatmin edici olmayan unsurlardan kaçınması ve tüketici için tatmin edici unsurları dikkatlice listelemesi gerektiğidir, böylece bu unsurlar ürüne eklenebilir.
Günümüzde Wi-Fi sistemlerinin en büyük dezavantajlarından biri, bilgisayarın pil gücünü çok çabuk tüketmesi ve bu da müşteri memnuniyetsizliğine yol açabilmesidir. Öte yandan, kahvehane, berber, hatta doktor bekleme odası gibi bir yerden İnternet hizmetlerine veya e-postaya olağanüstü kolay erişim, tüketicide memnuniyet ve coşku uyandırabilir ve ürünü satın almaya yönlendirebilir. .
Bir ürünün satın alınması aynı zamanda insanların ürün hakkındaki algısına da bağlıdır. Bir Wi-Fi sistemi satın almak isteyen biri, Wi-Fi ile ilgili tüm reklamları fark edecek, ancak GPRS veya 3G cep telefonları için reklamları görmezden gelecektir. Ayrıca, böyle bir kişi, mağazalarda Wi-Fi bulunan dizüstü bilgisayarlara, sergilenen yeni 3G cep telefonlarından daha fazla dikkat edecektir.
Algı, iki fenomen tarafından karmaşıklaştırılır: seçici çarpıtma ve seçici alıkoyma. Seçici çarpıtma, birinin bilgiyi kendi isteklerine uygun olacak şekilde “ayarlamasını” sağlar. Örneğin, Avrupa’da Orange ürünlerini seven biri, Orange Wi-Fi teklifini incelerken avantajları idealleştirme ve dezavantajları azaltma eğiliminde olacaktır.
Seçici tutma, müşteriyi inançlarını güçlendiren bilgileri hatırlamaya yöneltir ve inanç, ürün hakkındaki tutumu tahmin edecektir. Örneğin, bir Vodafone savunucusu, Vodafone Wi-Fi’nin avantajlarını ve T-Com Wi-Fi’nin dezavantajlarını tam tersine göre daha kolay hatırlayacaktır.
Geçmiş deneyimler de satın alma karar sürecinde büyük rol oynamaktadır. Bu deneyimler davranışsal öğrenmeye atfedilebilir. Yüksek teknoloji ürünü bir ürünü satın aldıktan sonra memnun kalmayan biri, gelecekte bu tür ürünleri reddetme ve bunun yerine daha geleneksel ürünlere yönelme eğilimine sahip olacaktır. Ayrıca, Orange cep telefonundan memnun olan bir alıcı, büyük olasılıkla Orange Wi-Fi’ı tercih edecektir. Bu tercih, müşterinin zaten aşina olduğu bir markaya gider.
Son olarak, kişinin bir ürüne yönelik tutumu önemlidir. Görüşler ve eğilimler belirli davranışları yönlendirir veya engeller. Herkesin toplumun neredeyse her unsuruna karşı belirli bir tutumu vardır: siyaset, sanat, eğitim ve yemek. Bu tutumlar, birçok farklı konuya tutarlı bir yanıt verilmesini sağlar.
Bir tutum, bir ürün için olumlu veya olumsuz bir ortam yaratır. Mobil operatörlerin internet servis sağlayıcılarından veya sabit şebeke operatörlerinden daha kaliteli hizmet verdiğine ve “Vodafone’un her zaman en iyi iletişim hizmetlerine sahip olduğuna” inanan biri, Vodafone Wi satın alma niyetini pekiştiren bir tavır içindedir.
Son olarak, kişisel kullanım için yüksek teknoloji ürünü bir ürünü satın almayı seçen bir tüketici birçok faktörden etkilenir. Buna göre, bir pazarlama yöneticisi bir satın almaya yol açan tüm faktörleri tanımlamalı ve bu faktörleri ürün geliştirme, fiyat belirleme, dağıtım seçimi ve satış promosyonu sırasında dikkate almalıdır.
Psikolojik faktörler nelerdir Psikolojik satış teknikleri Satış Psikolojisi Nedir Satış psikolojisi ve ikna Yöntemleri Sosyal faktörler Sosyal faktörler nelerdir Tüketici davranışları nelerdir Tüketici davranışları PDF