Satın Alma Davranışını Şekillendiren Etkiler – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Tedarikçi Seçimi
DMU, bir tedarikçi analizi yapacak ve aranan belirli ürün tipine bağlı olarak çeşitli kriterler kullanacaktır. Bu seçim süreci bir önceki bölümde yapılan yorumlar ışığında gerçekleşir. Bir başka yararlı bakış açısı, tedarikçi organizasyonlarını tek bir kaynağa güvenmekten aynı ürünün çok çeşitli tedarikçilerinin kullanımına kadar bir süreklilik olarak görmektir.
Kuruluşların bir dizi farklı tedarikçiden bir ürün satın alabileceğini, başka bir deyişle bir dizi çoklu kaynağı sürdürebileceğini önerdi (birçok devlet dairesinin uygulaması). Birkaç tedarikçiye satın alma merkezinde mevcut işleri paylaşma fırsatı verildiğinden, bu yaklaşımı ‘her zaman bir hisse’ olarak nitelendirdi.
En büyük dezavantajı, toplu satışlardan elde edilen indirimler elde edilemediği için bu yaklaşımın maliyeti olabildiğince düşük tutmamasıdır. Satın alma merkezinin avantajı, nispeten küçük bir yatırım gerektirmesi ve böyle bir stratejiyi izlemenin çok az risk gerektirmesidir.
Sürekliliğin diğer ucunda, yalnızca tek bir kaynak tedarikçisi kullanan kuruluşlar vardır. Koşullar, alıcının ihtiyaçları artık karşılanamayacak kadar değişene kadar tüm satın almalar tek kaynaktan yapılır. Bu kuruluşlardan “kesinlikle kayıp” olarak söz etti, çünkü yeni bir kuruluşla bir ilişki geliştirildiğinde, bunlar asıl tedarikçiye temelli olarak kaybedilir.
Giderek artan sayıda kuruluş, sınırlı sayıda, hatta tek bir tedarikçi kaynağıyla ittifaklara girmeyi seçiyor. Amaç, uzun vadeli bir ilişki kurmak, kaliteyi oluşturmak için birlikte çalışmak ve birbirlerinin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktır.
Temel olmayan faaliyetler için dış kaynak kullanımı üretim faaliyetleri arttı ve bu, iletişimin odağını dahili bir perspektiften harici bir perspektife taşıdı.
Değerlendirme
Sipariş, seçilen tedarikçiye karşı yazılır ve daha sonra sorgulara yanıt verme, spesifikasyondaki değişiklikler ve teslimat zamanlaması gibi çeşitli kriterlere göre izlenir ve değerlendirilir. Ürün teslim edildiğinde belirtilen spesifikasyona ulaşabilir ancak orijinal ihtiyacı karşılamayabilir. Bu durumda, gelecekteki siparişler verilmeden önce spesifikasyonun yeniden yazılması gerekir.
Çevredeki gelişmeler, kurumsal alıcıları etkileyebilir ve hem kararların doğasını hem de alınma şeklini değiştirebilir. Örneğin, yeni tesis ve makine satın alma kararı, sermaye kalemi tarafından yaratılan gelecekteki nakit akışlarının dikkate alınmasını gerektirir. Karara birçok kişi dahil olacak ve istişare için gereken süre, karar verme sürecinin diğer bölümlerinin eş zamanlı olarak tamamlanması anlamına gelebilir.
Kurumsal Satın Alma Davranışını Şekillendiren Etkiler
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kuruluşların ürünleri satın alma şeklini şekillendiren bir takım güçler vardır. Örgütsel satın alma davranışı, hızlı ve dinamik bir şekilde değişebilen bir ortamda gerçekleşmektedir.
Satıcıların, değişikliklerin doğasını anlaması ve uygun yollarla öngörmesi veya tepki vermesi gerekir. İçsel, dışsal, bireysel ve ilişkisel güçler olmak üzere dört ana etki alanı tanımlanabilir.
İç etkiler
Dahili olarak ana konulardan biri, satın almanın yapılandırılma şeklidir. Politika, kuruluşun satın alma işlemlerini merkezi bir noktadan yönetmeyi tercih etmesi olabilir. Bu, daha sıkı kontrol ve daha fazla tutarlılık sağlar. Gelişmiş entegrasyona olanak tanır ve tüm işletim birimleri adına satın alma yapılarak maliyetler düşürülebilir.
Alternatif, satın almanın bölümlere veya coğrafi olarak dağınık işletme departmanlarına dağıtılmasıdır. Bu, yerel ihtiyaçları karşılamak için satın almayı kolaylaştırır, esneklik sağlar ve bir yetkilendirme duygusunu teşvik eder.
tüketici davranışlarını etkileyen sosyo-kültürel faktörler
Karmaşık satın alma davranışı
Tüketici satın alma davranışları nelerdir
Tüketici davranışlarını ETKİLEYEN FAKTÖRLER
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI PDF
Tüketici Davranışları
Tüketici satın alma karar Süreci Aşamaları
Tüketici grupları Nelerdir
Bununla birlikte, yönetimin çok fazla kontrolü veya etkisi olmadığı için, merkezi bir yaklaşıma doğru ilerlemek için bir baskı olma eğilimindedir ve çoğu zaman bu hareket maliyet tasarrufu adına yapılır. Çoğu zaman kuruluşlar, ticaret performansı birkaç dönem boyunca düştüğünde veya borsa veya rakiplerin saldırısına uğradığında merkezi bir yapıya doğru ilerleyecektir.
Diğer iç baskılar, satın alma politikasından (örneğin yalın üretime doğru bir hareket), satın alma faaliyetleri için yetki ve sorumluluk düzeylerindeki değişikliklerden, satın alma sistemlerinde ve teknolojideki gelişmelerden ve elbette, yeniden yapılanmadan kaynaklanan organizasyonel değişikliklerden, mülkiyet değişikliğinden kaynaklanır. (veya birleşme ve devralma faaliyetleri) veya herhangi bir siyasileştirme.
Dış etkiler
Dış etkinin ana kaynağı, siyasi, ekonomik, sosyal ve teknolojik (PEST) çerçeve aracılığıyla izlenebilir.
Siyasi ve düzenleyici etki, kuruluşların satın aldığı ürün ve hizmetlerin doğasını kökten değiştirme potansiyeline sahiptir. Paketleme ve etiketlemedeki değişiklikler, ürünlerin kullanımıyla ilgili güvenlik gereksinimlerindeki ayarlamalar ve hatta vergi düzenlemelerindeki değişiklikler, tedarikçi seçimini ve satın alma sıklığını etkileyebilir.
Genel ekonomideki değişiklikler ve borsaya duyulan güven, satın alma davranışını etkileyebilir. B2B pazarları temel olarak türetilmiş talebe dayandığından, kuruluşların son kullanıcı tüketici pazarının canlılığına ilişkin beklentilere duyarlı olması gerekir. Faiz oranlarındaki hareketler ekonomideki belirli sektörleri etkileyebilir.
Örneğin, daha yüksek oranlar ipotekleri artırma ve konut piyasasını ve inşaat malzemeleri, finansal hizmetler ve işgücü piyasası istihdamı gibi ilgili tüm faaliyetleri baskı altına alma eğiliminde olurken, matbaacılık, alkolsüz içecekler ve ilaçlar etkilenmeyecektir. Bu, ekonomideki değişikliklerin mutlaka her zaman eşit olarak yayılmadığını göstermektedir.
Sosyal değişiklikler aynı zamanda örgütsel satın alma davranışını da etkileyebilir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 9/11 düşmanlıklarının bir kısmı, hava yolculuğundaki büyük gerilemeydi. Bu, bazı havayollarının işini bırakmasına ve uçak üreticilerinin ve ilgili tedarik zincirlerinin, havayolları ertelenmiş veya iptal edilmiş siparişler olarak küçülmek zorunda kalmasına yol açmaktadır. Cep telefonu pazarındaki doygunluk, cep telefonu üreticilerinin üretim planlarını yeniden yapılandırmalarına ve çok sayıda personeli işten çıkarmalarına neden oldu.
Teknolojik değişikliklerin örgütsel satın alma davranışı üzerinde çarpıcı bir etkisi olmuştur. İnternet, kuruluşların iletişim kurma, iş yapma ve birbirleriyle etkileşim kurma biçimlerini değiştirmiştir. Bu sistemlerden, teknolojilerden ve iletişim olanaklarından bazıları bu kitap boyunca örneklendirilmiştir, ancak net etki, kuruluşların birbirlerine satın alma ve satma şeklini değiştirmek olmuştur.
Teknik ve mühendislik çalışanları, teknolojik değişim hızı arttıkça ve satın alma yöneticisinin etkisi azaldıkça KVB’ye daha fazla katılımdan yararlanmaktadır.
Alıcıların, teknolojik değişimin hızının arttığını tespit ettiklerinde, daha yoğun arama çabaları üstlenme eğiliminde olduklarını ancak genel arama sürecine daha az zaman harcadıklarını tespit etti.
Teknolojik değişiklikler, hem yukarı hem de aşağı akışta pazarlama kanallarında yeni tür aracılar ve tedarikçiler ortaya çıkardı. Bu, tedarik zincirinin doğası ve biçiminin de değiştiği ve kuruluşların satın alma prosedürlerini değerlendirip gözden geçirmelerini gerektirdiği anlamına gelir.
Karmaşık satın alma davranışı Tüketici Davranışları Tüketici davranışları PDF Tüketici davranışlarını ETKİLEYEN FAKTÖRLER tüketici davranışlarını etkileyen sosyo-kültürel faktörler Tüketici grupları nelerdir Tüketici satın alma davranışları nelerdir Tüketici satın alma karar Süreci Aşamaları