Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal Medyanın Seyahat Tedarikçileri Üzerindeki Etkileri
Daha önce analiz edilen gezginlerin davranışları üzerindeki sosyal medya etkilerinin ışığında, bu bölüm seyahat tedarikçileri üzerindeki etkileri vurgulamaktadır. Özellikle, müşteri ilişkileri yaratmanın geleneksel yollarının yeni eCRM uygulamaları ve iletişim politikalarıyla entegre edilmesi gerekir.
Sosyal medya aracılığıyla müşterilerle ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurabilen seyahat şirketleri, ağızdan ağza iletişimi artırabilir, web itibarlarını artırabilir ve sonunda satın alma davranışlarını etkileyebilir. Bazı örnekler verilmiş ve tartışılmıştır.
Seyahat Dağıtım Sistemindeki Son Gelişmeler
Seyahat dağıtım sistemi, özellikle bilgi teknolojisindeki gelişmeler nedeniyle son birkaç yılda gelişmiştir. Tedarikçiler ve tüketiciler arasında farklı bağlantı yollarının geliştirilmesi, bazı geleneksel operatör türlerinin azalması ve yeni iletişim ve satış araçlarının kullanımıyla yeni oyuncuların zorlayıcı girişi ile değişiklikler hem yapısal hem de işlevsel yönleri dikkate almıştır. Sonuç olarak, sektörel görünüm daha karmaşık hale geldi ve yeni dinamiklerle karakterize edildi.
Nitekim, teknolojideki gelişmeler önceki yıllarda da seyahat dağıtım sistemini önemli ölçüde etkilemiştir. Özellikle dijital seyahat dağıtımının farklı gelişim aşamalarını belirleyebiliriz.
İlk adım, 1960’larda Küresel Dağıtım Sistemlerinin (GDS) doğuşu oldu. Her seyahat operatörünün Merkezi Rezervasyon Sistemlerini (CRS) birbirine bağladılar ve seyahat acenteleri için seyahat hizmetleri ve rezervasyonlar hakkında bilgi sağladılar.
Daha sonra 1990’larda internetin gelişmesi seyahat dağıtım sisteminde yeni bir değişikliği belirledi. Seyahat tedarikçileri, gezginlerle doğrudan bağlantı kurmak için kendi web sitelerini geliştirmeye başladı ve bunun karşılığında pazara yeni çevrimiçi aracılar girdi.
Daha yakın zamanlarda, seyahat dağıtım evrimi, gezginlerin satın alma davranışlarını ve seyahat etme yollarını etkileyebilen sosyal medyanın yayılmasından etkilenmiştir.
Sanal topluluklar ve meta arama web siteleri gibi yeni oyuncular artık seyahat dağıtım sürecine aracılık etme gücüne sahip ve tüketicilerin tercihlerini seyahat tedarikçilerine veya aracılara yönlendiriyor.
Bu noktanın amacı, dijital seyahat dağıtımının gelişimini açıklamak, yeni oyuncuları ve devam eden dinamikleri analiz etmektir. Özellikle, hareket dağıtım yapısının olası bir güncel konfigürasyonunu gösterir.
Gezginler, turizm hizmetleri rezervasyonu yapmak için doğrudan ve dolaylı dağıtım kanallarını kullanır. Doğrudan rezervasyonlar, turistler ve seyahat tedarikçileri arasında doğrudan bir ilişki gerektirir. Bu ilişki, daha basit ve geleneksel yöntemlerle (telefon, “gelen müşteriler”, e-postalar) veya mülk bilgisayar rezervasyon sistemleri (yani, otel zincirlerinin otel merkezi rezervasyon sistemleri, çağrı merkezleri) aracılığıyla gerçekleşebilir.
Dolaylı dağıtım kanalları ise seyahat hizmetlerini ücret karşılığında satan bir veya birden fazla aracı tarafından karakterize edilir. Dolaylı dağıtım, sürece dahil olan aracıların sayısına bağlı olarak kısa veya uzun olabilir. Kısa dağıtım kanalları yalnızca bir perakendeciyi içerirken, uzun dağıtım kanalları genellikle birbirine bağlı birkaç aracıyı (yani seyahat acenteleri, Küresel Dağıtım Sistemleri ve tur operatörleri) içerir.
Sosyal medya PAZARLAMASI PDF
Sosyal medya pazarlaması Nedir
Sosyal medya PAZARLAMA Türleri
Sosyal medya pazarlama ajansı
Sosyal medya PAZARLAMASI özellikleri
Sosyal Medya pazarlama Bölümü
Sosyal medya pazarlama araçları
Sosyal medya PAZARLAMASI tez
Daha önce bahsedildiği gibi, dijital dağıtımın evrimi 1960’larda Küresel Dağıtım Sistemlerinin (GDS) geliştirilmesiyle başlamıştır. Seyahat hizmetlerinin (otel/uçak bileti) fiyatları ve müsaitlik durumu hakkında ücret karşılığında bilgi sağlayan temel seyahat rezervasyon sistemleridir. GDS, her bir seyahat tedarikçisinin (havayolları, oteller vb.) Merkezi Rezervasyon Sistemleri (CRS) aracılığıyla bilgi toplar ve bunları seyahat acentelerinin rezervasyon ve satış yapması için kullanıma sunar.
Bu aşamada seyahat acenteleri ve GDS gibi aracılar çok hızlı büyümüş ve güç seyahat tedarikçilerinden dağıtım kanallarına geçmiştir.
1990’larda bilgi teknolojisindeki ilerleme, seyahat dijital dağıtımının geliştirilmesinde ikinci bir adım oluşturdu. İnternet, uygun maliyetli bir araç aracılığıyla müşterilere ve potansiyel müşterilere doğrudan ulaşma fırsatını artırdı.
Bu, her büyüklükteki seyahat şirketinin (hem büyük hem de küçük-orta ölçekli firmalar), turizm aracılarını (GDS ve seyahat acenteleri) aşarak tüketicilerle doğrudan bağlantı kurmasını sağladı ve sözde aracısızlaştırma sürecine neden oldu.
Sonuç olarak, seyahat tedarikçileri fiyatlar ve uygunluk hakkında bilgi sunmak ve hizmetlerini satmak için web sitelerine yatırım yapmaya başladı.
Ancak bu değişikliğe verilen tepki tüm seyahat tedarikçileri için aynı olmadı. Bazıları, özellikle havayolları ve büyük otel zincirleri, kendi çevrimiçi rezervasyon sistemlerini ve web sitelerini geliştirerek yeni aracın fırsatını yakaladı. Diğer operatörler, özellikle küçük zincirler ve tek birimli oteller daha yavaş tepki gösterdi.
Bu nedenle internetin popülaritesi, rezervasyon motorlarının (Google, Yahoo gibi) yaygınlaşması ve bazı turizm operatörlerinin yavaş tepki vermesi, yeni aracıların pazara girmesine izin verdi. Bu, yeni dağıtım kanallarının çoğalmasını sağlayan paralel bir yeniden aracılık süreci yarattı.
Bu aşamada online seyahat acenteleri hızlı ve çok başarılı bir şekilde gelişti. Bu operatörler, tüketicilerin birden fazla tedarikçi arasındaki fiyatları karşılaştırmasına ve doğrudan İnternet üzerinden rezervasyon yapmasına olanak tanıyan seyahat hizmetleri toplayıcılarıdır. Kendi turizm paketini birleştirebilen gezginlere çeşitli alternatifler sunarken, aynı zamanda farklı hizmet paketlerini de önerebilirler.
Ayrıca GDS gibi mevcut aracılar, kendi OTA’larını oluşturarak İnternet’in sunduğu fırsatları benimseyebildi ve bunlardan yararlanabildi.
Aksine, çevrimdışı seyahat acenteleri yeni rakiplerin yayılmasından zarar gördü ve sadece perakende satıştan ziyade uzmanlaşmaya ve farklılaşmaya odaklanarak rollerini yeniden gözden geçirmek zorunda kaldılar.
OTA’ların popülaritesinin ve gücünün artması, bazı operatörler için marka bilinirliği üzerinde olumlu etkiler yaratırken, OTA’lara ödenecek yüksek komisyonlar ve fiyat rekabetinin artması nedeniyle fiyat marjlarında da olumsuz etkiler yaratmıştır.
Daha yakın zamanlarda yeni operatörler ortaya çıktı ve bu etkilerin genişletilmesine katkıda bulundu. Hızlı satış veya sosyal kupon olarak adlandırılırlar ve seyahat şirketlerinin satılmamış envanteri sınırlı bir süre ve son teslim tarihi için büyük indirimlerle tanıtmasına olanak tanıyan web siteleridir. Seyahat şirketleri, bu yeni aracıları yeni müşterileri çekmek, satışları artırmak, marka bilinirliğini artırmak ve tekrarlanan işi teşvik etmek için çok çekici buluyor.
Bununla birlikte, flaş satışlarda teklifi tanıtmak için seçilebilmek için seyahat tedarikçilerinin çok uygun oranlarda satış yapması ve yüksek komisyonlar (% 20 ila 50 arasında) ödemesi gerekmektedir. Bahsedilen nedenler, Flash satış operatörlerinin kullanımı konusunda endişe yaratmaktadır.
Sosyal medya pazarlama ajansı Sosyal medya pazarlama araçları Sosyal Medya pazarlama Bölümü Sosyal medya PAZARLAMA Türleri Sosyal medya PAZARLAMASI özellikleri Sosyal medya PAZARLAMASI PDF Sosyal medya pazarlamasi Tez Sosyal medya pazarlaması Nedir