Tüketici Alanı – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Tüketici Alanı
Gerçekliğin markalaştırıldığı tüketici alanına hoş geldiniz. Kim olduğumuzu ve kim olmak istediğimizi tanımlayacak ürün ve hizmetleri hevesle aradığımız yer. Neredeyiz, ne satın alıyoruz kelimenin tam anlamıyla. İlerleyen sayfalarda, hem rüyayı satın alanlar hem de onu satanlar için bunun ne anlama geldiğini keşfedeceğiz.
Video oyununda karakterler Butterfinger şeker pankartlarının yanından geçerler ve Levi’s kot pantolonları giyerek rakiplerinin Swatch saatlerinde kaydedilen sürelerini geçmeye çalışırlar. Psybadek adlı bir Sony Play Station oyunu, ana karakterlerini Vans ayakkabı ve kıyafetleriyle donatıyor. Bir Sony yöneticisine göre, “Markalarla dolu bir dünyada yaşıyoruz. Jenerik bir dünyada yaşamıyoruz. Bir çocuk bir video oyununda bir basketbol topunu sekiyorsa, bunun bir Spalding basketbolu olması bize mantıklı geliyor.”
Ürünlerin önemli olduğu haber değil. Ancak bugün kimliklerimizi tanımlamak ve çevremizdeki dünyayı anlamlandırmak için markalara ne kadar güvendiğimiz olağanüstü. şüpheci mi? Bir İngiliz pazarlama firması tarafından adlarını bir yıllığına yasal olarak Turok olarak değiştirmeleri için her birine 800 dolar ödenen beş kişiyi düşünün.
Biyonik olarak geliştirilmiş dinozorları öldüren, zamanda yolculuk yapan bir Kızılderili hakkında bir video oyununun kahramanıdır. Şirket, seçilen birkaç kişiyi oyun için bir elçi haline getirmeyi umuyor, çünkü en azından, her savaşçı özentisi yeni lakabı arkadaşlarına, sevdiklerine ve meraklı yabancılara sabırla açıklamak zorunda kalacaktır.
Bir şirket sözcüsüne göre, bunlar “yürüyen, konuşan, yaşayan, nefes alan reklamlar” olacak. Kimlik pazarlamasındaki bu deney, Internet Underground Music Archive (IUMA) adlı bir Web sitesinin daha önceki bir tanıtımını takip ediyor. Kansas çifti, erkek bebeklerine Iuma adını vermek için 5.000 dolar verdi.
“Eski günlerde”, başkaları üzerinde yarattığımız izlenimleri yönetmek için ürünleri stratejik olarak kullanırdık. Statü arayışı bugün çok canlı, ancak markalar Jones’lara ayak uydurmamıza yardımcı olmaktan çok daha fazlasını yapıyor. Bugün bu maddi destekleri kendimize iyi bakmak, kimliklerimizi doğrulamak, sosyal çevremizde anlam bulmak için kullanıyoruz. Günümüzde ürünleri ne yaptıklarından çok, ne anlama geldikleri için satın alıyoruz.
Bizim için derin anlamlar taşıyan markaların yardımıyla kimliklerimizi tanımlama arayışımız, pazarlama alanından tüketici alanına geçişi yansıtıyor. Pazarlama alanında şirketler, homojen pazar bölümlerinin tercihlerini hedefleyen seri üretim ürünler yaratırlar.
Tüketici Davranışları
Tüketici satın alma karar süreci
Tüketici DAVRANIŞLARI dersi
Tüketici satın alma davranışları nelerdir
Tüketici davranışlarını ETKİLEYEN faktörler
TÜKETİCİ DAVRANIŞ MODELLERİ
Tüketici Davranışları Kitap
Satın alma davranışları
Tüketici alanında, her birimiz bizimle konuşan markaları seçerek ve seçerek kendi kimliğimizin haritasını çıkarıyoruz. Pazarlama alanında şirketler bize satış yapar. Tüketim alanında bizimle satış yapıyorlar.
Gelecek bölümlerde, tüketim alanında işlerin nasıl yürüdüğünü göreceğiz. Bu arada, sattıklarının gerçekten nasıl bizim bir parçamız haline geldiğini takdir eden pazarlamacılar için fırsatları vurgulayacağız. Ama önce, biraz tarihe bakmalıyız.
Başlangıçta, üreticilerin neyi, ne zaman ve nerede satın alacağımızı dikte ettiği bir ticari sistem olan pazarlama alanı vardı. Henry Ford’un üretime yönelik üretim hattı yaklaşımı, seri üretilen Model T arabalarını neredeyse herkesin, hatta “Teneke Lizzie”yi yapan işçiler için bile kullanılabilir hale getirerek iş dünyasında devrim yarattı.
İşçi artık emeğinin meyvelerini toplayabilirdi, ancak seçim oldukça yumuşaktı. Ford’un meşhur gözlemlediği gibi, siyah olduğu sürece istediğiniz herhangi bir Model T’ye sahip olabilirsiniz. O zamanlar sürücüler umursamıyor gibiydi. 1921 yılına gelindiğinde, Model T Ford otomobil pazarının yüzde 60’ını kontrol ediyordu. Ancak bu, insanların Ford, Maserati veya Hummer arasından seçim yapabilmesinden önceydi.
Bir satıcının pazarında sert bir yaklaşım işe yarar, ancak Büyük Buhran geldi. Para çok sıkıştıkça, alışveriş yapanlar kıt nakitleriyle ayrılma konusunda çok seçici oldular. Stoklarını taşımak için çaresiz kalan şirketler, sert satışa yöneldi.
Bu strateji, savaş çabası için malzeme üretme kapasitelerini sorumluluk bilinciyle artıran Amerikan fabrikalarının bir kez daha dikkatlerini tüketim malları üretmeye çevirdiği geçmiş İkinci Dünya Savaşı’nda da devam etti. Savaş zamanında yaratılan büyük sanayi makinesinin barış zamanında da beslenmesi gerekiyordu.
1950’lere gelindiğinde, tüketicilerin cüzdanları için rekabet, “Eskimolara buz satabilecek” süper satıcıların becerilerine bağlı olamayacak kadar hararetli hale geldi. Bir kez daha otomotiv endüstrisi öncülük etti.
Bu sefer pazar bölümlendirme kavramını zorlayarak yeni bir paradigma yaratan General Motors oldu: Herkese bir Chevrolet satmaya çalışmayın. Belirli bir pazar belirleyin, o pazara hitap edecek bir ürün yaratın (çalışan adam için Chevy, patronu için Cadillac vb.) ve ürününüzü farklılaştırın, böylece o pazardaki insanlar onu rekabete tercih etsin. Modern pazarlama çağı doğdu.
Pazarlama yöneticilerinin yıldızları, biftek yerine “cızırtıyı satmak” için akıllı tanıtım stratejilerine bağımlı hale gelen şirketlerde yükselmeye başladı. Ancak bu yükseliş, kitlelerin Madison Avenue tarafından sömürülmesi olarak gördükleri şeyden endişe duyan eleştirmenleri olmadan değildi.
Sosyal eleştirmen Vance Packard kırk yıldan fazla bir süre önce şöyle yazmıştı: “Psikiyatri ve bilimden elde edilen içgörüleri kullanarak düşünmeme alışkanlıklarımızı, satın alma kararlarımızı ve düşünce süreçlerimizi yönlendirmek için, genellikle etkileyici bir başarı ile büyük ölçekli çabalar sarf ediliyor.
Ekonomist John Kenneth Galbraith de radyo ve televizyonu manipülasyon araçları olarak suçlayarak araya girdi. Bu medyayı kullanmak için neredeyse hiç okuryazarlık gerekmediğinden, tekrarlayan ve zorlayıcı iletişimlerin neredeyse herkese ulaşmasına izin veriyorlar.
Pazarlama sistemini çöpe atmak, siyasi yelpazenin her iki ucu için de adil bir oyun haline geldi. Bir yandan, Dini Sağ’ın bazı üyeleri, pazarlamacıların, hazcı hazzın tiksindirici görüntülerini sunarak toplumun ahlaki çöküşüne katkıda bulunduğunu vaaz ettiler. Öte yandan, bazı solcular, bu baştan çıkarıcı maddi zevk vaatlerinin, aksi takdirde sistemi değiştirmek için çalışan devrimciler olacak insanları satın aldığını savundu.
Satın alma davranışları TÜKETİCİ DAVRANIŞ MODELLERİ Tüketici DAVRANIŞLARI dersi Tüketici Davranışları Tüketici Davranışları Kitap Tüketici davranışlarını ETKİLEYEN FAKTÖRLER Tüketici satın alma davranışları nelerdir Tüketici satın alma karar süreci