Tüketici Satın Alma Karar Döngüsü – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Tüketici Satın Alma Karar Döngüsü
Web, şirketlere ve müşterilere sınırsız seçenek ve fırsat sağlayarak iş yapma şeklini değiştiren güçlü bir araçtır. Şirketler, yeni küresel ekonomide rekabetçi kalabilme çabası içinde, önemli bir kâr potansiyeli unsuru olarak öne çıkan bu yeni iletişim kanalına yönelik faaliyetlerini giderek yaygınlaştırmaktadır.
E-ticaretin doğrudan bir sonucu olarak, interneti ürün ve hizmet satın almak için kullanan çevrimiçi tüketici veya e-müşteri gibi yeni bir tüketici türü ortaya çıkmaktadır.
Ayrıca, çevrimiçi tüketici yeni heyecan verici yeteneklerle güçlendirilir: çözümler (ürünler veya hizmetler) için küresel olarak arama, mevcut seçenekleri karşılaştırma, ayrıntıları ve ek bilgileri bulma, ürünü/hizmeti halihazırda satın almış olan diğer kişilerin görüşlerini okuma ve çevrimiçi işlem yapma vardır.
E-müşteri memnuniyetini sağlamak basit bir iş değildir. Belli bir dereceye kadar, e-müşteriler çevrim içi ortamda çevrim dışı davrandıkları gibi davranırlar, ancak e-müşteri davranışını tam olarak anlamak için, insanların satın alma işlemleri için neden İnternet’i kullandıklarını, internetin yararlarını ve sakıncalarını anlamak önemlidir.
Tüketicilere göre internet daha kolay ve hızlı alışveriş imkanı sunduğu için tercih edilmektedir. Çevrimiçi karar verme sürecini anlamak, e-iş stratejileri geliştirmek için önemlidir ve yeterli pazarlamayı uygulamak için rehberlik sağlayabilir.
Geleneksel tüketici satın alma karar döngüsünün altı aşaması vardır: Teşvik et (ihtiyacı fark et), düşün (potansiyel çözümler için fikir topla), ara (kategori seç), seç (seçim yap), satın al (satın alma işlemi yap) ve tekrar satın al (gerektiğinde yeniden satın alın). Bazı durumlarda aşamalar çöktüğü veya atlandığı için varyasyonlar da vardır.
Web bağlamına uyarlandığında, bu döngü üç aşamada birleştirilebilir: bir tüketicinin ürün veya hizmetleri satın almak için alternatif bir seçenek olduğunu fark ettiği güven oluşturma, tüketicinin ilk kez satın aldığında çatışma ve savaş, tüketici ürün veya hizmet satın almaya devam eder.
E-müşteri için üç farklı aşamaya dayanan bir davranış modeli sundu: güven ve güven oluşturma, çevrimiçi satın alma deneyimi ve satın alma sonrası ihtiyaçlar. İlk aşama, Web sitesinin marka adı, kimlik doğrulaması, güvenilirliği, güvenilirliği, gizliliği ve güvenliği ile bağlantılı konuları inceler.
Sezgisel gezinme, arama olanakları, ürün bilgileri, ödeme modları, kullanılabilirlik ve rahatlık, ikinci aşamayı etkileyen tüketici gereksinimleridir. Son aşama, zamanında teslimat, müşteri desteği, teknik destek, ürün garantisinin kullanılabilirliği vb. ile ilgilidir.
Üç aşamanın birleşimi, tüketici güvenini artırabilecek ve daha fazla çevrimiçi satın alma işlemine yol açabilecek bir davranış modeli ortaya çıkarır. Çevrimiçi müşterinin davranışının bazı kısımlarını sunan başka vakalar da uluslararası literatürde kaydedilmiştir.
Bu bölüm, genel tüketici satın alma karar döngüsünün bir perspektifini sunar. Ek olarak, belirli bir e-mağaza seçiminden ürünün teslimine ve alışveriş deneyiminin genel olarak değerlendirilmesine kadar Web kullanıcılarını etkileyen sorunları araştırır.
Bu süreç birbirini izleyen üç aşamaya ayrılmıştır: e-mağaza dışı, e-mağaza içi ve satış sonrası, her aşama müşteri durumları ve geçiş koşulları temelinde analiz edilmiştir. Potansiyel terk etme faktörlerinin belirlenmesine özel olarak odaklanılır.
E-Mağaza
Belirli bir ürüne duyulan ihtiyaç, onu satın almak için ilk motivasyon olabilir, ancak çevrimiçi alışverişi seçmek için yeterli motivasyon gereklidir. Satın alma teşvikinden e-mağazaya girmeye kadar olan süreci modeller. Bu, tüketicinin genel tutumu ve çevrimiçi alışverişe aşinalığı, önceki kişisel deneyimleri, başkalarının deneyimleri veya marka aşinalığı ile ilgilidir.
Kullanıcı çevrimiçi satın almaya karar verdiğinde, bir sonraki adım bir e-mağaza belirlemektir. Her gün yeni Web siteleri açılıyor ve binlerce ürün çevrimiçi olarak sunuluyor, bu nedenle müşterilerin dikkatini çekmek için kıyasıya bir rekabet var.
Tüketiciler, e-mağazayı destekleyen güvenilir ve iyi bilinen bir marka arıyorlar, estetik ve tutarlı bir Web sitesi tasarımından etkileniyorlar, iyi yapılandırılmış ve kullanılabilir bir Web sitesinde gezinmekten keyif alıyorlar, doğru içerik aldıklarında ikna oluyorlar ve kendilerini güvende hissediyorlar.
Tüketici satın alma karar süreci
Tüketici satın alma davranışları nelerdir
Tüketici satın alma karar Süreci Aşamaları
Tüketici davranışı
tüketici davranışlarını etkileyen sosyo-kültürel faktörler
Tüketici davranışı PDF
Tüketici DAVRANIŞ MODELLERİ
Tüketici grupları Nelerdir
Bir e-mağaza seçerken tüketicileri etkileyen ek faktörler arasında fiyatlandırma, ürün ve hizmetlerin kalitesi, promosyonlar, teklifler, satış sonrası destek ve kişiselleştirme olanakları yer alır. Bir arama motorunun bu bağlantıyı sonuç listesinde üst sıralarda göstermesi nedeniyle e-mağazayı seçen müşteriler de vardır.
Bir şirket için çok önemli bir konu, çevrimiçi müşteriler arasından hedef kitlesini net bir şekilde belirlemek ve Web sitesini ilk kez ziyaret etmeye teşvik etmektir. Farkındalık oluşturmaya yönelik araçlar, diğer Web siteleriyle ortaklık programlarını, dizin aramalarından gelen bağlantıları, e-posta bildirimlerini, afiş reklamlarını vb. içerir.
Yukarıda bahsedilenlerin tümü esas olarak yeni e-müşteriler için geçerlidir. Önceden e-satın alma deneyimi olan kullanıcılar için güven konusu, sadakat kavramına kadar uzanır.
Bu durumda Web sitesi, içeriği kişiselleştirmesine, özelleştirilmiş deneyimler sağlamasına ve çevrimiçi toplulukları desteklemesine izin verecek ilgili verileri yakalamaya çalışmalıdır. Önemli bir motivasyon ve güven olmadan, potansiyel müşteri bir e-mağazayı belirleyemez ve fiilen girmeden çevrimiçi alışveriş sürecini terk eder.
E-Mağazanın İçinde
E-tüketicilerin bir e-mağazada gezinirken izledikleri adımları sunar. E-mağazaya girmeyi, alışveriş sepetine konulacak ürünü/ürünleri belirlemek için göz atmayı/aramayı, ödeme yapmak için kasaya gitmeyi ve mağazadan ayrılmayı içerir.
Kayıt/Giriş, sürecin isteğe bağlı bir parçasıdır, ancak birçok site bunu bireysel tüketicileri izlemek için kullanır. İlk kez gelen ziyaretçilerden kişisel bilgileri (cinsiyet, yaş, gelir durumu, eğitim durumu, meslek, medeni durum ve diğer demografik bilgilerin yanı sıra tercihler, gereksinimler, sevkıyat adresi, fatura ayrıntıları vb.) vermeleri istenir.
Bilgi miktarı değişir ve mevcut ürün veya hizmetlerin türüne ve hedeflenen tüketici grubunun özelliklerine bağlıdır. Oturum açma, bir kullanıcının sonraki her ziyaretinde (kayıttan sonra) sistem tarafından tanımlanabilmesi için geçmesi gereken süreçtir.
Web sitesi ziyaretçileri kişisel bilgileri ifşa etme konusunda isteksiz olduklarından ve bunların kullanımı konusunda güvensiz olduklarından, e-mağazalar toplanan bilgilerin kullanımına ilişkin politikaları (ifşa politikaları) ve aldıkları güvenlik önlemleri (kimlik doğrulama mühürleri) hakkında açık beyanlarda bulunmalıdır.
Kayıt/Giriş, ödeme öncesine kadar ertelenebilir, bu nedenle tüketicilerin anonim olarak göz atmalarına ve yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda kendilerini tanıtmalarına izin verilir.
TÜKETİCİ DAVRANIŞ MODELLERİ Tüketici davranışı Tüketici davranışı PDF tüketici davranışlarını etkileyen sosyo-kültürel faktörler Tüketici grupları nelerdir Tüketici satın alma davranışları nelerdir Tüketici satın alma karar süreci Tüketici satın alma karar Süreci Aşamaları