YARGI SİSTEMİNİN YAPISI – Hukuk Alanı – Hukuk Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Hukuk Ödevi – Hukuk Alanında Ödev Yaptırma

Kanunun Korunması
Yargının ikinci bir işlevi, Anayasa ile uyumlu hukuku korumak ve sürdürmektir. Böyle bir korumayı sağlamak için yargı, yasal ilkeler ihlal edildiğinde yasal sorumluluk yükleme yükümlülüğüne sahiptir.
Örneğin, bir kişi başka birinin arabasına çarptığında, mahkeme, kusurlu sürücünün sorumluluğu üstlenmesini ve masum sürücünün aracına verilen hasar ve diğer ilgili zararları ödemesini isteyecektir.
Bir ceza durumunda, polis suç işlediği iddia edilen kişileri tutuklayabilir, ancak bu tür ihlal iddialarının doğru olup olmadığını belirlemek ve ihlal edenlerin cezalandırıldığını görmek veya eylemleri için tazminat ödemek veya her ikisini yapmak hâkime kalmıştır.
Esasen, bir kişi bir başkasının haklarını, şahsını veya mülkiyetini ihlal ettiğinde, mahkeme sadece yasanın ihlal edilip edilmediğini değil, aynı zamanda yaralanma için uygun bir tazminat veya cezanın ne olacağını da belirlemelidir.
UYGULAMA 2.2
Son sınıf öğrencisi Casey, rekabetçi bir lise yürüyüş grubunun üyesiydi. Eyaletteki okullar için yarışmalardan biri özel bir üniversite kampüsünün futbol stadyumunda yapıldı. Bando yarışmasından bir gün önce stadyum, tarlayı kiralayan yerel bir çiftçi derneğinin çektiği bir traktöre ev sahipliği yapıyordu.
Grup yarışması için, Casey’nin grubu sahaya çıkan ilk grup oldu. Grup performans sergilerken Casey, önceki günkü traktör çekişi sırasında oluşturulan tarlada çukur bir alana adım attı. Casey tökezledi ve aletiyle düştü. Sonuç olarak, Casey yüzünü alete vurdu ve ağzının önünde dört üst ve dört alt dişini kaybetti.
Eksik dişler, Casey’nin enstrümanını önceki beceri düzeyinde çalmasını imkansız hale getirdi. Kazadan önce, Casey, Julliard’a tam burs teklif etmiş ve profesyonel bir müzisyen olarak bir kariyer planlamıştı. Casey, alanı düzgün bir şekilde denetlememesi ve sürdürmemesi nedeniyle üniversiteye dava açtı.
Üniversite, düz olmayan yüzeyin açık bir alanda yürümenin doğal ve açık bir tehlikesi olduğunu ve sonuç olarak hiçbir yükümlülüğü olmadığını iddia etti. Buna ek olarak, herhangi bir zararın çiftçi derneğinin sorumluluğunda olduğunu veya Casey’nin nereye gittiğini izleyemediğini iddia etti.
Adli yargı Nedir
Türk YARGI Sistemi Ders notlari
Türk Yargı sistemi nedir
Devletin Yapısı ve yargı TEŞKİLATININ Yapısı ve işleyişi
Türk Yargı sistemi şeması
Yargı Teşkilatı ve Yargı Bilişim Sistemleri
türk yargı sistemi (yargı kolları)(t.c. anayasasının yargı bölümü)
Yargı KOLLARI nelerdir
Mahkeme karar verirken davayı değerlendirmeli ve aşağıdaki soruları yanıtlamalıdır:
1. Üniversite, tesisin kullanımı için para ödeyen başkalarının eylemlerinden sorumlu mudur ve bu süreçte zarara neden olur mu?
2. Üniversite, yaralanmanın meydana geldiği koşullara neden olan veya katkıda bulunan bir şekilde davrandı veya davranmadı mı?
3. Tesisin herhangi bir eylemi veya eylemsizliği mevcut bir yasal ilkeyi ihlal etti mi?
Olası kusurlardan haberdar olma ve uygun önlemler alma yükümlülüğü var mı?
5. Üniversite başarısız olacaksa, Casey’i telafi edecek ne olmalı?
6. Herhangi bir tazminat, Casey’ye atanan herhangi bir hata yüzdesi ile azaltılmalı mı?
YARGI SİSTEMİNİN YAPISI
Başlangıçta, ABD Anayasası tek bir federal mahkeme öngörüyordu. Kongreye ayrıca gerektiğinde yeni mahkemeler kurma yetkisi verildi.1 Benzer şekilde, her eyalet kendi nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için eyalet mahkemeleri kurmakla sorumluydu.
ABD Yüksek Mahkemesinin kurulmasından bu yana geçen 200 yıldan fazla bir süre içinde, hem bireylerin hem de hükümetin giderek artan sayıdaki yasal taleplerini ele almak için adli sistemlere kelimenin tam anlamıyla binlerce eyalet ve federal mahkeme eklendi.
Yargılama ve Temyiz Mahkemeleri
Mevcut federal ve eyalet mahkeme sistemleri iki temel mahkemeden oluşur: yargılama ve temyiz. Yargılama mahkemesi, davanın hâkim veya jüriye sunulduğu mahkemedir. Yargılama mahkemesinde tarafların her biri, kanıtları adil ve eksiksiz bir sunum için hazırlamak üzere gerekli bazı prosedürleri izler.
Yargıç ve çoğu durumda jüri, anlaşmazlığın her iki tarafının iddialarını desteklemek için kanıtları dinler. Bu, bir davada her iki tarafın da hukuki ihtilafı ortaya çıkarmak için ne olduğuna dair kendi versiyonlarını sunma fırsatıdır.
Yargılama mahkemesi düzeyinde, tanıklık yemin altında verilir, belgeler gibi diğer kanıt türleri sunulur ve her bir taraf, davaya karar veren yargıç veya jüriye (veya her ikisine) hitap etme fırsatına sahiptir.
Bu tamamlandığında, sanığın yasal bir standardın ihlali nedeniyle kusurlu olup olmadığını açıklayan bir karar verilir. Bir kusur bulunması halinde, bir ceza değerlendirilebilir ve davalıya, yasal standartların ihlali nedeniyle yaralananları tazmin etmesi emredilebilir.
Duruşmaları dinleyen bir mahkeme, asıl yargı yetkisine sahip mahkeme olarak bilinir.2 Bu, davanın ilk kez belirlendiği yerdir, yani ortaya çıkar. Taraflardan biri, ilk derece mahkemesi kararının, yargılamalara ilişkin yasal gerekliliklere uygun şekilde uyulmamasından kaynaklandığına inanıyorsa, o zaman o taraf karara itiraz etmeyi seçebilir.
Örnekler arasında, usul kurallarının teknik bir gerekliliğine uyulmaması, belirli kanıtlara izin verilmemesi veya uygun olmayan izin verilmesi veya davanın sonucunu etkileyen yargılama sürecinde bir kusur olarak kabul edilebilecek başka herhangi bir şey sayılabilir.
Bir dava temyize götürüldüğünde, bir temyiz mahkemesinin hakimleri, ilk derece mahkemesinin yargılamalarının bir kısmını veya tamamını inceleyecektir. Temyiz mahkemesi, ilk derece mahkemesinin yetkisine sahiptir ve ilk derece mahkemesinin kararını değiştirme yetkisine sahiptir.
Temyiz mahkemeleri genellikle davaları bir heyet olarak inceleyen birkaç yargıçtan oluşur. Birden fazla gözden geçirenle, belirli bir davaya bir hukuk uygulamasının gözden geçirilmesinde hata yapılması ihtimali daha azdır. Bu tür bir yargı mercii temyiz yetkisi olarak bilinir.
Çoğunlukla, üç yargıçtan oluşan heyetler belirli bir davayı inceleyecektir, ancak son derece önemli durumlarda, temyiz yargıçlarının tamamı bir davayı toplu olarak inceleyebilir. Böyle bir durumda hâkimlerin vereceği karar, cezasız kabul edilir.
Duruşma ve temyiz mahkemeleri arasındaki önemli bir ayrım, her mahkemenin fiili amacıdır. Uygulanacak hukuku belirlemek, delilleri dinlemek ve bir hüküm vermek ilk derece mahkemesinin görevidir, oysa sadece ilk derece mahkemesinde olup bitenleri incelemek ve kanunun doğru uygulanıp uygulanmadığını belirlemek temyiz mahkemesinin görevidir.
Adli yargı Nedir Devletin Yapısı ve yargı TEŞKİLATININ Yapısı ve işleyişi Türk Türk YARGI Sistemi Ders notlari türk yargı sistemi (yargı kolları)(t.c. anayasasının yargı bölümü) Türk Yargı sistemi nedir Yargı KOLLARI nelerdir Yargı sistemi şeması Yargı Teşkilatı ve Yargı Bilişim Sistemleri