Hukukun Öğrenilebilirliği – Hukuk Alanı – Hukuk Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Hukuk Ödevi – Hukuk Alanında Ödev Yaptırma

Hukukun Öğrenilebilirliği
Seçmenler bir yasa kesin olduğunda yasa koyucuları daha kolay sorumlu tutabilir. En önemlisi, belirli bir kanun, anlamlı bir şekilde uygulanabilecek demokratik çoğunluğun iradesinin daha açık bir şekilde ifadesidir.
Bununla birlikte, demokratik seçimlerin ve kanun yapma faaliyetlerine demokratik katılımın olması veya seçilmiş milletvekillerinin periyodik olarak sorumlu tutulması yeterli değildir.
Bir tüzükte gereken kesinlik olmadan, muhatapları tüzük kapsamında belirli bir eylem için gerekçeler formüle edemezler ve uygulanabilirlik konusundaki anlaşmazlıklar daha sık olacaktır. Bir tüzükte gerekli kesinlik olmadan, sözde “yürürlüğe girdikten” sonra gerçekten etkili olup olmadığını söylemek çok daha zordur.
Öyleyse hukukun üstünlüğünün biçimsel ilkelerine bağlılık, hukukun yaratılması ve uygulanması için hukuk tekniklerinin hukuka benzer işlemleri sırasında meşruiyet, adalet, özgürlük, haysiyet, demokrasi ve rasyonellik gibi temel siyasi değerlere hizmet edebilir.
Gördüğümüz gibi, bu tür bir bağlılık, hukukun üstünlüğünün genel değerlerine de hizmet eder. Bu değerler çok sayıda ve karmaşıktır ve temel siyasi değerlerle bir şekilde örtüşmektedir. Hukukun üstünlüğünün genel değerleri arasında hukukun idaresinde rasyonalite, hukukun “öğrenilebilirliği”, hukukun içeriğinin adil bir şekilde bildirilmesi, hukukun nasıl uygulanacağına dair öngörülebilirlik, benzer şekilde konumlananlar için kanun önünde eşitlik ve resmi keyfiyetten muaf olur.
Hukukun üstünlüğünün bir veya daha fazla ilkesini ihlal eden tek bir olay, yalnızca hukuka aykırı değildir, aynı zamanda bu tür birkaç değeri aynı anda kötüleyebilir. Örneğin, kanunun kendisindeki belirsizlik veya kamuoyuna duyurulmaması veya yeni kabul edilen bir kanunun geçmişe dönük olması, hukukun üstünlüğünün hemen hemen tüm değerlerinin gerçekleşmesini tek seferde yenebilir veya büyük ölçüde bozabilir.
Hukukun üstünlüğü ilkelerine uygun kanun benzeri işlem, birinci düzey hukukun idaresinde genel rasyonalite değerine hizmet eder. Çoğunlukla, bir yasanın uygun şekilde yorumlanması veya uygulanması ve ilgili gerçeklerin gerçekte ne olduğu veya ne olduğuyla ilgili gerekçeli argümanlar için alan vardır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu
İhaleye fesatta kamu zararı nasıl oluşur
İhaleye katılımın ENGELLENMESİ
Kamu İhale Suçları
İhalenin gizliliği
İhaleye fesatta ceza indirimi
İhale hileleri
TCK 235. Yargıtay Kararları
Hukukun üstünlüğü ilkelerine bağlılık, bu tür tartışmaları yönlendirebilir ve dolayısıyla rasyonel yönetime hizmet edebilir. Örneğin, tercümanlar yasal olarak tanınmış bir yasal yorumlama metodolojisini uyguladıklarında, metodolojide tanınan türlerin yorumlayıcı argümanları oluşturmalı ve bunları kullanmalıdırlar.
Bu nedenle, mahkemede bir ihtilaf ortaya çıktığında, her iki davalı da genellikle amaç, metin ve bağlam ışığında yasal kelimelerin olağan veya teknik anlamlarına hitap eden argümanlar gibi metodolojide tanınan argümanlar oluşturmaya çalışacaktır.
Bu yolla, davacılar, ilgili genel bir argüman modunu somutlaştırmaya çalışırlar, böylece kanunda da kabul edildiği üzere rasyonaliteyi getirir.
Hukukun üstünlüğü ilkelerinin içerik belirleyici bir biçime sahip olduğu doğrudur ve bu nedenle, düzenleyici kurallar gibi birinci düzey işlevsel birimlerin politikasını veya diğer temel içeriğini bu şekilde belirtmez. Yönetenlerin hukukun üstünlüğü ilkelerine bağlı kalmaları ve aynı zamanda kötü veya sağlam olmayan politika içerikli bazı kuralları kabul etmeleri kesinlikle mümkündür.
Bununla birlikte, hukukun üstünlüğünün çeşitli ilkelerine bağlılık, her ne kadar içerik olarak sadece biçimsel kural koyucu olsa da, genellikle hukuka benzer işlemler sırasında benimsenen birinci düzey yasada iyi bir politika veya diğer önemli içeriği başlatma eğilimindedir. Yani, hukukun üstünlüğü, birden fazla yolla, iyi hukukun üstünlüğünü başlatma eğilimindedir.
Gördüğümüz gibi, hukukun üstünlüğünün temel bir ilkesi, hukukun geçerli bir şekilde otoriter olmasını gerektirir. Bu resmi ilke, sadece yasa koyucunun yasayı yapmak için yargı yetkisine sahip olmasını değil, aynı zamanda yasa koyucunun ilgili yasayı yapmak için gerekli prosedürleri izlemesini de gerektirir.
Resmi prosedürlerin, önerilen birinci düzey kanunun belirli politika içeriğini kendi başlarına belirleyemeyeceği doğrudur, ancak bu tür prosedürler, işleyişlerinde politikanın kalitesine ve olası etkinliğine tamamen kayıtsız olsalar, kanun yapma prosedürleri olarak bile sayılmayacaktır. önerilen kanunların diğer içeriği. Dördüncü Bölüm’de gördüğümüz gibi, yasama usulleri bu nedenle kayıtsız değildir.
Genellikle yasa koyucuların bir kural biçiminde bir yasa tasarısı hazırlamasını ve sunmasını, teklif ettikleri yasanın içeriğiyle ilgili yasal gerçekleri belirlemelerini, gerçeklerin ve argümanların dikkate alındığı, önerilen yasa hakkında kamuya açık duruşmalar yapmalarını ve müzakereye girmelerini talep ederler. ve önerilen yasa hakkında kamuoyu tartışması ve tüzüğün nihayet oylanıp kabul edildiği zamandan önce olası değişiklikleri göz önünde bulundurun.
Bu tür resmi prosedürleri izlemeleri ve dolayısıyla kanun benzeri yollarla hareket etmeleri gereken kanun yapıcılardan, önerilen kanunların içeriğine ilişkin kanun yapma süreçlerine rasyonellik getirmeleri istenir. Burada, yasanın işlemlerinde uygun usul biçimi, nihayet yapıldığı haliyle hukuktaki iyi politika içeriğine katkıda bulunma eğilimindedir. Elbette iyi bir içerik garantisi değildir.
Hukukun üstünlüğünün ikinci düzey ilkelerine bağlılığın, oluşturulmakta olan birinci düzey hukukta iyi bir politika veya başka bir içerik yaratma eğiliminde olduğu başka önemli yollar da vardır. Genel olarak devlet yapımı hukuka uygulanan hukukun üstünlüğünün bir ilkesi, en azından bir ilke, ilke veya genel düzen yerine, bir kuralın ilkesel biçiminin benimsenmesini desteklemektedir.
Gördüğümüz gibi, bir kuralın genel biçiminin çeşitli kurucu özellikleri vardır: kuralcılık, kesinlik, genellik, bütünlük, iç yapı ve kapsülleme ve ifade tarzları.
Diğer şeylerin yanı sıra, belirli bir kural taslağındaki belirli kusurlar, belirsiz bir kuraldan çok daha açık olabilir. Kanun koyucular, belirli bir kural taslağına dayanmak için daha etkili bir şekilde rasyonalite getirebildikleri için, nihayetinde revize edilen böyle bir kuralın içerik açısından daha iyi olma olasılığı daha yüksektir.
Bir kuralın genelliğini de düşünün. Genelliğe gereken özeni gösteren taslağı hazırlayan kişi, eldeki önerilen politikalara etkili bir şekilde hizmet etmek istiyorsa, kuralın uygulanması gereken uygun kişi, vatandaş ve koşulları dikkatle değerlendirecektir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu İhale hileleri İhalenin gizliliği İhaleye fesatta ceza indirimi İhaleye fesatta kamu zararı nasıl oluşur İhaleye katılımın ENGELLENMESİ Kamu İhale Suçları TCK 235. Yargıtay Kararları