Komplikasyonlar – İstatistik Alanları- İstatistik Fiyatları – Ücretli İstatistik – İstatistik Yaptırma

Sebepler ve Etkiler
İki şey ilişkilendirildiğinde, ilgili bir sebep-sonuç ilişkisi olduğunu düşünmek cazip gelir. Örnekler çoktur; Bu günlerde radyo dinleyen, gazete okuyan veya televizyon izleyen hiç kimse onlardan kaçamaz. Bazen neden-sonuç ilişkileri doğrudan ifade edilmez, yalnızca ima edilir. “Bu hapı al ve her zaman mutlu olacaksın. Bu yiyeceklerden kaçının ve kalp krizinden ölmeyeceksiniz. ”
Her gün duyduğumuz bazı neden-sonuç lafları bizimkinden radikal bir şekilde farklı kültürlerde yetişmiş insanlara gülünç gelmelidir. ” Bu gazlı sıvıyı iç ve tırnaklarının altına asla kir gelmesin. Bu kremsi beyaz şeyi yiyin, kulaklarınızdaki tüyler kaybolacaktır. ” Bunun anlamı hep aynıdır. “Belirli insanların kar etmesine neden olacak bir şey yap, hayatın gelişecek.” Bazen gerçekten bir neden-sonuç ilişkisi vardır. Bazen yoktur. Genellikle bilmiyoruz.
İLİŞKİ VE NEDENİ
Bir korelasyon durumunu genel terimlerle özetleyelim. Bu şekilde, nedensellik sonucuna varma konusunda önyargılı olmayacağız (veya yanıltılmayacağız). X ve Y olarak adlandırılan iki olgunun yoğunluğunun zamanla değiştiğini varsayalım. Şekil 7-4, her iki fenomendeki varyasyonların göreceli bir grafiğini göstermektedir. Fenomen, pozitif olarak ilişkili bir şekilde değişir. X arttığında, genel olarak Y de artar. Y azaldığında, genel olarak X de azalır.
Şekil 7-4’te gösterilen durumda nedensellik var mı? Olabilir! Nedenselliğin var olabileceği dört olası yol vardır. Ama belki de sebep-sonuç ilişkisi yoktur. Belki Şekil 7-4 bir tesadüfü gösterir. Her arsa üzerinde 1000 puan olsaydı, nedensellik için daha iyi bir durum olurdu. Olduğu gibi, her arsa üzerinde sadece 12 nokta var. Bu noktaların bir “ucube senaryosunu” temsil etmesi mümkündür.Ayrıca daha uğursuz bir olasılık da vardır: Şekil 7-4’ün her bir grafiğindeki 12 nokta, analizin sonucuyla ilgili menfaat sahibi biri tarafından seçilmiş olabilir. .
Şekil 7-4 gibi bir grafikteki değişkenlere gerçek fenomenler veya gözlemler atadığımızda, nedensellik hakkında fikir edinebiliriz. Ancak bu fikirlerin her zaman doğru olması gerekmez. Aslında, bilimsel, politik ve hatta dini çevrelerde, iki şey arasındaki bir korelasyonun neden-sonuç sonucu olup olmadığı ve eğer öyleyse, neden-sonucun gerçekte nasıl işlediği konusunda yoğun tartışmalar yaşanır. Ve verilerin kendisinin önyargılı olmadığını nasıl bileceğiz?
Aşağıdaki örneklerde, önyargı faktörünü göz ardı edeceğiz ve tüm verilerin gerçeğin peşinde koşmak amacıyla elde edildiğini varsayacağız. Gerçeği çarpıtmak veya örtbas etmek için verilerin çarpıtılabileceği ve hileli hale getirilebileceği sayısız yol vardır, ancak sosyologların, psikologların ve kriminologların bu konuda endişelenmesine izin vereceğiz.
Tıp dilinde komplikasyon ne demektir
Komplikasyonlar Nedir
Ameliyatta komplikasyon Nedir
Ameliyat komplikasyonları Nelerdir
Postoperatif komplikasyonlar
Komplikasyon ne demek
Hukukta komplikasyon
Diyabetin komplikasyonları Makale
X, Y’ye neden olur
Neden-sonuç ilişkileri oklar kullanılarak gösterilebilir. Şekil 7-5A, X fenomenindeki değişikliklerin doğrudan Y fenomeninde değişikliklere neden olduğu durumu gösterir. Kuşkusuz bazı senaryolar düşünebilirsiniz. İşte gerçek hayattan güzel bir örnek.
Şekil 7-4’te yatay eksende gösterilen bağımsız değişkenin gün doğumu ve gün batımı arasındaki saat olduğunu varsayalım. Grafik X, bu zaman periyodu boyunca güneş ışığının göreceli yoğunluğunu gösterir; Y grafiği, aynı zaman dilimindeki bağıl sıcaklığı gösterir. Güneş ışığının parlaklığının sıcaklıktaki değişikliklere neden olduğunu iddia edebiliriz. Sıcaklık fonksiyonunda biraz zaman gecikmesi var; bu beklenen bir durumdur. Günün en sıcak kısmı, güneş ışığının en doğrudan olduğu zamandan genellikle biraz daha geçtir.
Diğer yönde bir sebep-sonuç ilişkisi olduğuna inanmak daha zordur. Dünya yüzeyine ulaşan güneş ışığının parlaklığında sıcaklık değişikliklerinin farklılıklara neden olduğunu ileri sürmek aptalca. Değil mi? Belki, ama belki değil. Isıtmanın bulutların temizlenmesine neden olduğunu ve yüzeye daha fazla güneş ışığı ulaşmasına neden olduğunu varsayalım (Y, X’e neden olur). Belki bu tür bir argüman için bir şeyler vardır, ancak çoğu meteorolog, önceki ilişkinin gerçeği daha iyi temsil ettiğini söyler. Parlak güneş ışığı işleri ısıtır. Bu çok açık.
Y, X’e neden olur
Bir tıbbi araştırma anketinde Şekil 7-4’teki yatay eksenin 12 farklı insan grubunu temsil ettiğini hayal edin. Yatay eksendeki her bir hash işareti bir grubu temsil eder. Grafik X, 12 grubun her birindeki insanlar için belirli bir yıldaki göreceli ölümcül felç sayısının noktadan noktaya grafiğidir; Y grafiği, aynı yıl içinde 12 gruptaki insanların göreceli ortalama kan basıncı seviyelerinin noktadan noktaya grafiğidir. (Bunlar varsayımsal grafiklerdir, herhangi bir gerçek tarihsel deneye dayanmamaktadır, ancak gerçek hayat araştırması bunun gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir. Tıbbi araştırmalar kan basıncı ile ölümcül vuruşların sıklığı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.)
Burada X’in değeri ile Y’nin değeri arasında bir neden-sonuç ilişkisi var mı? Çoğu doktor, nitelikli bir evet cevabı verir: Y’deki varyasyonlar, X’de gözlenen varyasyonlara neden olur (Şekil 7-5B). Basitçe söylemek gerekirse: yüksek kan basıncı ölümcül felçlere neden olabilir; diğer tüm faktörler eşitse, yüksek tansiyonu olan bir kişinin ölümcül bir inme geçirme olasılığı, diğer tüm açılardan aynı olan bir kişiye göre daha yüksektir, ancak normal kan basıncı.
Ters argüman ne olacak? Ölümcül vuruşlar yüksek tansiyona neden olabilir mi (X, Y’ye neden olur)? Hayır. Bu açıkça saçma.
Komplikasyonlar
Meteoroloji ve tıp bilimi uzmanları bunu okuyan bu noktada biraz gergin olabilir. Yukarıdaki senaryolar fazla basitleştirilmiyor mu? Evet onlar. Tanımlanan neden-sonuç ilişkileri “saf” değildir. Gerçek hayatta, belirli bir neden ve tek bir kaçınılmaz sonucun olduğu “saf” neden-sonuç olayları nadiren meydana gelir. Güneş ışığının parlaklığı, tek başına, bir gün boyunca sıcaklıktaki tek neden-sonuç faktörü değildir.
Yakındaki bir göl veya okyanus, rüzgar yönü ve hızı ve bir hava cephesinin geçişi, herhangi bir konumdaki sıcaklık üzerinde etkili olabilir. Hepimiz, güçlü bir cephe geçerken, ani bir sıcaklık düşüşünün yanı sıra havanın açık ve aydınlandığını gördük. Güneş doğar ve hava soğur. Bu, parlak güneşin şeylerin ısınmasına neden olduğu fikrine meydan okur, ancak diğer tüm faktörlerin eşit olduğu “saf” formundaki kavram geçerli olsa da. Sorun, diğer faktörlerin her zaman eşit olmamasıdır.
Ameliyat komplikasyonları Nelerdir Ameliyatta komplikasyon Nedir Diyabetin komplikasyonları Makale Hukukta komplikasyon Komplikasyon ne demek Komplikasyonlar Nedir Postoperatif komplikasyonlar Tıp dilinde komplikasyon ne demektir