TESADÜF – İstatistik Alanları- İstatistik Fiyatları – Ücretli İstatistik – İstatistik Yaptırma

Kan basıncına karşı inme ilişkisine gelince, dahil olan çok sayıda başka faktör var ve bilim adamları henüz hepsini bildiklerinden emin değiller. Bu alanda sürekli yeni keşifler yapılmaktadır. Ölümcül felçlerin ortaya çıkmasında neden-sonuç rolleri oynayabilecek diğer faktörlerin örnekleri arasında beslenme, stres, kolesterol seviyesi, vücut yağ indeksi, diyabetin varlığı veya yokluğu, yaş ve kalıtım yer alır. Bir neden-sonuç ilişkisi (Y, X’e neden olur) vardır, ancak “saf” değildir.
D hem X’e hem de Y’ye neden olur
Şimdi, Şekil 7-4’teki yatay eksenin başka bir tıbbi araştırma anketinde 12 farklı insan grubunu temsil ettiğini varsayalım. Yine, yatay eksendeki her bir hash işareti bir grubu temsil eder. Grafik X, 12 grubun her birindeki insanlar için belirli bir yıldaki göreceli kalp krizi sayısının noktadan noktaya grafiğidir; Y grafiği, aynı yıl içinde 12 gruptaki kişilerin göreceli ortalama kan kolesterol seviyelerinin noktadan noktaya grafiğidir. İnme senaryosunda olduğu gibi, bunlar varsayımsal grafiklerdir. Ama mantıklılar. Tıp, kan kolesterolü ile kalp krizi sıklığı arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir.
Tıp mesleğinde düşman edinmeden önce, bu tartışmanın amacının kolesterol-kalp hastalığı sorununu çözmek değil, karmaşık neden-sonuç ilişkilerini göstermek olduğunu söylememe izin verin. Gerçek hayattaki faktörler hakkındaki bir tartışmayı anlamak, her şeyi tamamen genel olarak bırakmaktan daha kolaydır. Kolesterole karşı kalp hastalığı bilmecesinin cevabına sahip değilim. Yapsaydım, farklı bir kitap yazardım.
Bilim adamları, 1900’lerin başında ve ortasında kalp krizinden ölen insanların kalplerini ilk kez incelemeye başladıklarında, arterlerde plak adı verilen “yumrular” buldular. Plakların kan akışının yavaşlamasına neden olduğu ve sonunda kanı kalbin bir kısmına kesen pıhtılara katkıda bulunduğu ve doku ölümüne neden olduğu teorileştirildi. Plakların kolesterol içerdiği bulundu. Belli ki, kolesterol arterlerin içinde birikebilir.
Tesadüf ne demek
Tesadüf Sözleri
Hiçbir şey tesadüf değildir ayeti
Hayatta hiçbirşey tesadüf değildir âyet
Hiçbir karşılaşma tesadüf değildir ekşi
Tesadüf – ekşi
Hiçbir şey tesadüf değildir ne demek
Hiçbir şey tesadüf değildir İngilizce
Bilim adamları, kan kolesterol seviyeleri ile kalp krizi arasında bir ilişki olduğunu gösteren danışmanlık verilerine göre, kandaki kolesterol seviyesinin düşürülmesi durumunda kalp krizi olasılığının da düşeceği fikrini aldı. Teori, daha az veya daha küçük plakların oluşması ve bir arteri engelleyebilecek pıhtı oluşumu olasılığını azaltmasıydı. En azından umut buydu.
İlk atak noktası, kalp hastalarına, yeme davranışındaki bu değişikliğin kan kolesterol seviyelerinin düşmesine neden olacağını umarak, yiyeceklerindeki kolesterol miktarını azaltmalarını söylemekti. Çoğu durumda, düşük kolesterollü diyet kan kolesterol düzeylerini düşürdü. (Daha sonra aynı etkiye sahip özel ilaçlar geliştirildi.)
Bu doğrultuda çalışmalar devam ediyor. Diyetteki kolesterol miktarını azaltmanın, esas olarak meyveleri, sebzeleri ve tam tahılları kolesterolden zengin gıdalarla ikame ederek, kandaki kolesterol seviyelerini azaltabileceği aşikar hale geliyor. Bu tür bir diyet iyileştirmesi, bir kişinin gelecek yıl veya iki veya üç yıl içinde kalp krizi geçirme olasılığını da azaltabilir. Burada sadece korelasyondan daha fazlası var. Nedensellik de var. Ama ne kadar nedensellik var? Ve hangi yönlerde çalışıyor?
Diyetteki kolesterol miktarını ” D faktörü ” olarak adlandıralım. Mevcut popüler tıp teorisine göre, bu faktör ile hem X hem de Y arasında bir neden-sonuç ilişkisi vardır. , kolesterol açısından zengin yiyecekler tüketen kişiler, diyetleri kolesterol zayıf olanlara göre daha fazla kalp krizi geçirir. Senaryo Şekil 7-5C’de gösterilmektedir.
Faktör D (diyetteki kolesterol miktarı) ile faktör X (kalp krizi sayısı) arasında neden-sonuç ilişkisi vardır; Faktör D ile faktör Y (ortalama kan kolesterol seviyesi) arasında da bir neden-sonuç ilişkisi vardır.
Ancak çoğu bilim insanı, bunun resmin tamamını temsil ettiğini söylemenin aşırı basitleştirme olduğu konusunda hemfikirdir. Katı bir vejeteryan olursanız ve kolesterol içeren gıdalardan tamamen uzak durursanız, asla kalp krizi geçirmeyeceğinizin garantisi yoktur. Her gün kahvaltıda biftek ve yumurta yiyorsanız, bu kalp krizi geçirmeye mahkum olduğunuz anlamına gelmez. Sebep-sonuç ilişkisi vardır, ancak “saf” değildir ve mutlak değildir.
Birden çok faktör hem X’e hem de Y’ye neden olur
Reklamların orta yaşlı ve daha yaşlı insanlara yönelik olduğu televizyon şovlarını izlerseniz, kolesterol ve kalp hastalığı hakkında her şeyi – muhtemelen duymak istediğinizden çok daha fazlasını – duyarsınız. Yüksek kolesterol, düşük kolesterol, HDL, LDL, büyük partiküller, küçük partiküller. Yemeğinizi hazırlamak için mutfak yerine kimya laboratuvarına gitmeniz gerekip gerekmediğini merak etmeye başlayabilirsiniz. Kolesterol ile kalp hastalığı arasındaki neden-sonuç ilişkisi karmaşıktır. Ne kadar çok öğrenirsek, o kadar az biliyoruz.
Üç yeni arkadaşı tanıtalım ve tanımlayalım: S, H ve E faktörleri Faktör S ” Stres ” (kaygı ve hayal kırıklığı anlamında), faktör H ise ” Kalıtım ” (genetik anlamında arkaplan) ve faktör E ise “Egzersiz” (fiziksel aktivite anlamında) olarak adlandırılır.
Son birkaç on yılda, bu faktörlerin her biri ile kan kolesterolü arasında ve bu faktörlerin her biri ile kalp krizi sıklığı arasında neden-sonuç ilişkileri öne sürülmüştür. Şekil 7-6, bu tür bir ” neden-sonuç ağını ” göstermektedir.Her bir bağlantının geçerliliğini kanıtlamak – örneğin, stresin tek başına kandaki kolesterolü etkileyip etkilemeyeceğini – gelecekteki bir görev araştırmacılar. Ancak şemada gösterilen tüm bağlantılar birileri tarafından önerilmiştir.
TESADÜF
İki fenomen arasındaki korelasyonun varlığı, herhangi bir özel neden-sonuç senaryosunu gerektirmez. Tamamen bir tesadüf nedeniyle iki fenomen ilişkilendirilebilir. Bu, elde edilen veri miktarı yeterli olmadığında büyük olasılıkla gerçekleşir. Kan kolesterolü ve kalp krizi sıklığı durumunda, test popülasyonları geleneksel olarak binlerce element (insan) içeriyordu.
Araştırmacılar, bu tür bir korelasyonun tesadüflerin ürünü olmadığı sonucunda haklı. Bazı neden-sonuç etkileşiminin var olduğunu varsaymak mantıklıdır. Araştırmacılar hala tam olarak nasıl çalıştığını bulmakla meşguller ve eğer onu tamamen çözerlerse, ” neden-sonuç ağı”nın bir resminin Şekil 7’den çok daha karmaşık görüneceği bellidir.
Hayatta hiçbirşey tesadüf değildir âyet Hiçbir karşılaşma tesadüf değildir ekşi Hiçbir şey tesadüf değildir ayeti Hiçbir şey tesadüf değildir İngilizce Hiçbir şey tesadüf değildir ne demek Tesadüf - ekşi Tesadüf ne demek Tesadüf Sözleri