Model Ceza Kanunu – Hukuk Alanı – Hukuk Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Hukuk Ödevi – Hukuk Alanında Ödev Yaptırma

Model Ceza Kanunu Kapsamında Suçun Tarafları
Model Ceza Kanunu, devlet operasyonlarını engelleme suçlarını işleyen müdürleri, yardımcıları ve kişileri tanır. Kanun, müdürleri fiilen mens rea’ya sahip olan ve gerekli actus reus’u yapan veya zorlama, hile veya manipülasyon gibi yollarla actus reus’un komisyonunu kontrol eden kişiler olarak tanımlar.
Aksesuarlar, fiili fiziksel yardım veya sadece teşvik de dahil olmak üzere, suçun tamamlanmasına yardım etmeyi veya fiilen yardım etmeyi kabul eden kişilerdir. Devlet faaliyetlerine engel olma suçunu işleyen kişiler, asıl veya suç ortağının kaçmasına veya suçun gizlenmesine yardımcı olmaktan da yargılanabilir.
Model Ceza Kanunu’na göre, müvekkilin suç ortağı veya devlet faaliyetlerini engelleyen kişiden önce mahkum edilmesi gerekli değildir. Bunun yerine, her ne kadar cezanın ciddiyeti bireyin suça karışma miktarını yansıtacak şekilde ayarlanabilse de, her biri kendi suç davranışına göre yargılanır. Bu, modern örf ve adet hukuku kapsamında her bir kişinin katılımının ciddiyetini derecelendirme eğilimiyle aynı şekilde yapılır. Modern ortak hukuk yargı yetkileri ile Model Ceza Yasası yargı yetkileri arasındaki temel fark, terminolojide de yatmaktadır.
CİDDİ SUÇLARIN UNSURLARI
Aşağıdaki tartışma, bir bireyin toplumumuzda daha yaygın suçlardan bazılarından mahkum edilebilmesi için bulunması gereken temel unsurları açıklamaktadır. Sanığın suç teşkil ettiğine dair gerekli kanıtları sunmanın yanı sıra, hukuk sistemi, belirtilen ceza prosedürlerini izlemelidir. Kanunlar ve prosedürler, suç davranışına ilişkin uygunsuz veya adil olmayan kanıtlara dayalı olarak masum kişilerin mahkûm edilmesini önlemek üzere de tasarlanmıştır.
Eksik Suçlar
Eksik suçlar, daha önce meydana gelen ancak diğer suçları kolaylaştıran veya mümkün kılan suçlardır. Henüz tamamlanmamış suçlar, komplo kurmayı, işlemeye teşebbüs etmeyi ve suç işlemeye teşvik etmeyi içerir. Her biri de ayrı ayrı ele alınmaktadır.
Tck Mevzuat
Suçun unsurları
türk ceza kanunu (1926)
Suç treni modeli
Suç treni modeli nedir
Suçun manevi unsurları
Ceza Hukuku teorileri
Ceza Hukuku Genel Hükümler
Suç İşlemleri Yapmak İçin Komplo
Komplo suçu, bir suçun müşterek teşebbüs olarak planlanması ve tamamlanmasında iki veya daha fazla kişinin işbirliğini de içerir. Komplo kendi başına, tarafların ortak amacı olan ek suç eyleminden farklı bir suçtur. Sonuç olarak, komplonun kendi mens rea ve actus reus’u vardır ve bir sanık hem tamamlanmış suç eylemiyle hem de bu eylemi işlemek için komplo kurmakla suçlanabilir (cezai eylemle “birleşen” teşebbüs ve teşvikin aksine).
Ortak hukuka göre komplonun mens rea özel niyet gerektirir. Komploya taraf olan her bir taraf, diğer taraflarla anlaşmaya varma niyetinde olmalıdır. Ayrıca, anlaşma yasa dışı olan bir şeyi başarmak için olmalıdır. Suçun fiilen işlenip işlenmediğine bakılmaksızın, yasadışı olan ortak bir amaç için çalışmayı kabul eden kişiler komplodanda suçludur.
Actus reus, komplo için bir kovuşturmada tespit edilmesi belki de en zor unsurdur. Kişilerin ortak bir cezai amaç üzerinde anlaşmaya varmak için adımlar attıklarını kanıtlayacak bir sözleşme gibi somut kanıtlar nadiren bulunur. Genel olarak jüri, komplonun taraflarının eylemlerinin kanıtlarına da dayanmalıdır.
İddia makamının bu tarafların eylemlerine ilişkin açıklaması, jüriyi, tarafların suç işlemek için komplo kurmaktan başka bir amacı olmadığına makul bir şüphenin ötesinde ikna etmelidir. Bugün birçok yasa, actus reus’u kanıtlama yükünü ortak hukukun ötesine taşıdı. Bugün, çoğu tüzük, taraflardan en az birinin bir komplonun parçası olma niyetini gösteren bazı fiziksel eylemlerde bulunmasını şart da koşuyor.
Model Ceza Kanunu kapsamında, komplo unsurları çok daha belirgindir. Actus reus’un kanıtı üç yoldan biriyle gösterilebilir. Komplocuların, komplonun amacı olan fiili cezai suçu planlamaya, talep etmeye, teşebbüs etmeye veya işlemeye yardım ettiğine dair kanıt da olmalıdır.
Buna karşılık, Model Ceza Kanunu’nda istenen komplonun erkek tarafı çok daha az katıdır. Yalnızca, suçlanan her bir kişinin, bir suç eylemi hedefini desteklemek veya kolaylaştırmak amacıyla anlaşmaya girdiğine dair kanıt olması da gerekir.
Teşebbüs Suçu
Tüm eyaletlerdeki yasalara göre, suç işlemeye teşebbüs suç sayılır. Kişi belirli bir suçu işlemek için mens rea’ya (ruh hali) sahip olduğunda ve suçu tamamlamaya istekli olduğunu gösterdiğinde bir girişim gerçekleşir. Ancak bazı nedenlerden dolayı actus reus hiçbir zaman da tamamlanmaz.
Sonuç olarak, kişi belirli bir suçtan mahkum edilemez. Bununla birlikte, suç girişimlerine bile göz yummak toplumun amaçlarına uygun değildir. Ayrıca, bazen yaralanmalar başarısız bir girişimden kaynaklanır – örneğin cinayete teşebbüsten. Katil olacak bir kişi, sırf kurban ölüme yol açacak şiddet içeren bir suçla yaşayacak kadar şanslı olduğu için serbest kalmamalıdır. Sonuç olarak, birisi böyle bir suça yönelik maddi adımlar atarsa, teşebbüsle de suçlanabilir.
Teşebbüs davalarında mahkemelerin belirlemesi gereken soru şudur: Birey fiilen suça teşebbüsten suçlu sayılmadan önce, bir kişi bir suçu işlemeye doğru ne kadar ileri gitmelidir? Ortak hukukta çeşitli testler kullanılmıştır. Belki de günümüzde en sık uygulananı da yakınlıktır.
Mahkeme, sanığın suçu tamamlamaya ne kadar yakın olduğunu değerlendirir. Sanık ne kadar yakınsa, tamamlanmadan önce geri dönme olasılığı o kadar da düşüktü. Suçun tamamlanmasına yeterli yakınlık, fırsat verildiği takdirde sanığın suçu tamamlama olasılığının yüksek olduğu anlamına gelir. Bu, bir girişimin gerçekleştiği söylenebilecek bir noktadır.
Bu kuralın bir varyasyonunda, mahkeme bireyi inceler ve bu bireyin belirli bir suçu işleme olasılığının olup olmayacağını belirler. Mahkeme ayrıca sanığın suçu işlemek için gerekli tüm unsurlar üzerinde kontrol sahibi olup olmadığını da inceleyebilir. Uygulanan belirli sorular ne olursa olsun, temel sorun aynı kalır. Yeterli fırsat verildiğinde, kişinin suçu tamamlamış olması makul bir şüphenin ötesinde midir?
Ceza Hukuku Genel Hükümler Ceza Hukuku teorileri Suç treni modeli Suç treni modeli nedir Suçun manevi unsurları Suçun unsurları Tck Mevzuat türk ceza kanunu (1926)