Blog Kavramı

Blog Kavramı
Blog kavramı kurumsal bloglar adı ile kurumsal kuruluşlar tarafından benimsenmiştir. Bir şirketin veya markanın, hızlı ve düşük maliyetli bir ortam aracılığıyla bilgi paylaşan müşteriler ve çalışanlarla etkileşim kurma ve sohbet etme niyetini ve arzusunu temsil ederler.
Kurumsal bloglar, müşterilerle ve potansiyel müşterilerle marka ve en son haberler hakkında bilgi paylaşmak, şirketle etkileşim kurma imkanı sunmak ve güven uyandırmak için genellikle personel veya sponsorlu blog yazarları tarafından yönetilir.
Twitter veya Friendfeed gibi mikro bloglar, sosyal medya sınıflandırmasının devamında geleneksel bloglar ile sosyal ağ siteleri arasında yarı yol olarak kabul edilebilir. Aslında, önceki bölümde açıklanan sosyal medya sınıflandırmasına dayanarak, mikro bloglar, geleneksel bloglara kıyasla nispeten yüksek bir sosyal varlığa ve medya zenginliğine sahiptir.
Mekanizma, bloglarınkine benzer, ancak içerik uzunluğunda sınırlamalar vardır (çok kısa cümleler). Twitter söz konusu olduğunda, mesaj sınırı 140 karakterdir. Kısa gönderiler anlık iletiler, cep telefonları, e-posta veya Web aracılığıyla dağıtılır.
Ticari inceleme siteleri, kişilerin belirli bir konu hakkında bilgi ve görüş paylaşabilecekleri, inceleme yazabilecekleri platformlardır (TripAdvisor, Virtualtourist vb.). Kurumsal bir blog ile arasındaki fark, genellikle tüketiciden tüketiciye yönlendirme ve seyahat destinasyonları ile operatörlerin çevrimiçi derecelendirmelerine odaklanmadır.
Aslında ticari inceleme sitelerinde, kurumsal bloglardan farklı olarak, başkalarıyla etkileşime girerek bilgi paylaşan blogu destekleyen kişi ne bir gezgin ne de bir şirkettir. Aksine, iletişim akışı, bir kullanıcının deneyimini anlatmasıyla başlar ve her hizmete belirli bir web sitesinin kurallarına göre bir puan verir.
İlk etkileşimden itibaren içerik gezgin tarafından oluşturulur. Örneğin, TripAdvisor’da bir gezgin web sitesinde olmayan bir otel hakkında yorum yazarsa, yorumu otomatik olarak o operatörün sayfasını oluşturur. Bundan sonra, diğer insanlar fikirlerini vererek veya tavsiye isteyerek etkileşime geçebilirler.
Mikro Bloglama: Twitter Örneği
Twitter 2006 yılında kuruldu ve en popüler sosyal medyalardan biri haline geldi. Aktif kayıtlı Twitter kullanıcı sayısı, her gün 135.000 yeni kullanıcı ile 500 milyondan fazladır. Twitter’ı mobil uygulamalarda takip eden kişilerin sayısı artmakta ve günümüzde kullanıcıların %43’ünü oluşturmaktadır.
Hesapların %40’ı atıl olsa da, tweet atmayan ancak başkalarının tweet’lerini izleyen kişiler tarafından kullanıldığı için mikroblog çok popüler hale geldi ve özellikle mobil uygulamalarda Facebook’tan sonra ikinci sırada yer alıyor (Nielsen 2012b). Ayrıca, Facebook ve resmi şirket blogu ile birlikte, sosyal hizmetlere erişmek, yani şirketin ürün veya hizmeti hakkında yorum yapmak ve bilgi istemek için en yaygın kullanılan kanaldır.
Twitter, karşılıklılık gerektirmeyen kullanıcılar arasındaki ilişki açısından bir sosyal ağdan farklıdır. Aslında, kullanıcı (bu durumda, takipçi) başkalarını zorunlu olarak takip edilmeden takip edebilir.
Blogger
Blog Örnekleri
Topluluk blog nedir
En iyi blog siteleri
Blog Türkçesi
Blog sayfaları
Temasal blog Nedir
Blog açmak
Takipçi, takip edilen kullanıcıların mesajlarını alır (tweet) ve tweet’in çok ilginç olduğuna ve ağıyla paylaşmaya değer olduğuna karar verirse, bilgiyi başkalarına yaymaya (retweet) karar verebilir. Bu, tweet’leriyle müşterilerin ilgisini çekebildikleri takdirde elektronik ağızdan ağza pazarlamayı artırabilecek şirketler için büyük bir potansiyeli temsil ediyor. Örneğin konaklama alanında, bir otel konuğu yorum ekleyerek “retweet” yapabilir.
Mesajların çok kısa olması nedeniyle (140 karakter), mikro blogcular, konu hakkında daha fazla bilgi sağlamak için tweet’lerinde genellikle web sitelerine veya geleneksel bloglara bağlantılar içerir. Bu durumda mesaj, insanları belirli bir bağlantıya tıklamaya davet eden bir tanıtım reklamı işlevi görür. İlginç bir örnek, kurumsal Instagram sayfasına bağlanan bir otel hakkındaki tweet’tir.
Önceki varsayımların bir sonucu olarak, “itme-itme-çekme iletişimi” kombinasyonu, mikro bloglamanın belirli bir özelliği olarak tanımlanabilir: gönderenden takipçilere, takipçilerden takipçilere ve alıcılardan harici bir bilgi kaynağı vb.
İçerik Toplulukları
İçerik toplulukları, kullanıcıların bir kişiler ağıyla farklı türlerdeki medya içeriğini paylaşmalarına izin veren web siteleridir: metinler (yani, Bookcrossing), fotoğraflar (yani, Flickr, Pinterest, Instagram), videolar (yani, Youtube). Paylaşılan içerik özel olabilir, yalnızca kullanıcının ağı tarafından görülebilir veya sosyal topluluktaki diğer kişiler kullanıcının resimlerine ve videolarına bakabildiğinde herkese açık olabilir.
Pinterest liderliğindeki çevrimiçi pano siteleri, bu sosyal medya kategorisinde nispeten yeni bir çevrimiçi fenomendir. Temelde kullanıcının beğendiği içerikleri (resimler, yazılar, videolar) kendisini takip edenlerle paylaşmanın bir yolu; bu kişi de izni varsa onlar hakkında yorum yapabilir.
Topluluğa erişim türü, ele alınan sosyal medyaya göre farklılık gösterebilir. Örneğin, Pinterest, kullanıcılar için bir profil oluşturma olanağını daha yeni açtı çünkü başlangıçta hesap yalnızca davetle alınabiliyordu.
Pinterest kesinlikle aynı kategorideki diğer sosyal medyalara kıyasla daha hızlı büyüyen içerik topluluğudur. Bu büyüme muhtemelen Facebook ile entegrasyonundan ve başkaları tarafından davet edilmeden doğrudan hesap oluşturma olasılığından da kaynaklanmaktadır.
Çevrimiçi Panolar
Pinterest, kullanıcıların resimler, videolar ve yorumlar yoluyla sevdikleri şeyleri topladıkları, organize ettikleri ve paylaştıkları görsel bir yer imi sitesi, sanal bir panodur. 2010’daki lansmanından bu yana Pinterest, yıldan yıla izleyici artışı ve tüm cihazlarda (PC, mobil web ve uygulamalar) harcanan süre açısından katlanarak büyüdü.
Hedef kitlesi Temmuz 2013’te 46 milyon ziyaretçiye ulaştı ve ağırlıklı olarak 25-44 yaş arası kadınlardan oluşuyor. Diğer sosyal medya ile karşılaştırıldığında, Pinterest diğer web sitelerine daha fazla yönlendirme trafiği oluşturur: bunun nedeni muhtemelen resim/videodan kendisi hakkında ek bilgi içeren web sitesine doğrudan bağlantıdır.
Uygulamada, bir kullanıcı ilginç bir şey bulduğunda, “ilgi alanlarını” (bu iki kelimenin birleşiminden Pinterest adı gelir) “panoya”, yani sayfanın farklı ilgi alanlarını toplayan bölümüne “iğneleyebilir”. Kullanıcılar ihtiyaçlarına, isteklerine ve ilhamlarına bağlı olarak farklı pano kategorilerine sahip olabilir. Ayrıca kullanıcılar, başka bir kullanıcının zaten “sabitlediği” bir görseli veya videoyu panolarına sabitlemek anlamına gelen “yeniden sabitleme” eylemini gerçekleştirebilir.
Blog açmak Blog Örnekleri Blog sayfaları Blog Türkçesi Blogger En iyi blog siteleri Temasal blog Nedir Topluluk blog Nedir