İstatistiksel Kavramlar – İstatistik Alanları- İstatistik Fiyatları – Ücretli İstatistik – İstatistik Yaptırma

İstatistiksel Kavramlar
KAVŞAK AYARLA
A \ B olarak yazılan iki A ve B kümesinin kesişimi C kümesidir, öyle ki aşağıdaki ifade her x elemanı için doğrudur:
x 2 C ancak ve ancak x 2 A ve x 2 B ise \ simgesi “kesişen” olarak okunur.
BİRLİĞİ AYARLA
A [B olarak yazılan A ve B kümelerinin birleşimi, C kümesidir, öyle ki aşağıdaki ifade her x elemanı için doğrudur:
x 2 C ancak ve ancak x 2 A veya x 2 B ise [sembolü ” birleşim ” olarak okunur.
ALT KÜMELER
Bir A kümesi, ancak ve ancak aşağıdakilerin geçerli olması durumunda A B olarak yazılan bir B kümesinin bir alt kümesidir:
x 2 A, x 2 B
sembolü, “‘nin bir alt kümesidir” şeklinde okunur. Bu bağlamda, “bunu ima eder”, mümkün olan en güçlü anlamda kastedilmektedir. “Bu şunu ima eder” ifadesi, “Bu doğruysa, o zaman bu her zaman doğrudur” ifadesine eşdeğerdir.
UYGUN ALT KÜMELER
Bir A kümesi, ancak ve ancak aşağıdakilerin her ikisinin de doğru olması durumunda A B olarak yazılan bir B kümesinin uygun bir alt kümesidir:
x 2 A, x 2 B’nin A 61⁄4 B olduğu sürece
sembolü, “” nin uygun bir alt kümesidir ” şeklinde okunur.
AYIRTMA SETLERİ
İki set A ve B, ancak ve ancak aşağıdaki koşulların üçü de karşılanırsa ayrıktır:
- Bir 61⁄4 D
- B 61⁄4 D A \ B1⁄4D
burada D, boş küme olarak da adlandırılan boş kümeyi gösterir. Elmalar olmadan bir sepet elma gibi herhangi bir öğe içermeyen bir settir.
MÜŞTERİ SETLERİ
Boş olmayan iki A ve B kümesi, ancak ve ancak tüm x öğeleri için aşağıdakilerin her ikisi de doğruysa çakışır:
x 2 A, x 2 B x 2 B’nin x 2 A
İstatistik Temel Kavramlar – PDF
İstatistik TEMEL KAVRAMLAR
İstatistik Türleri ve Temel Kavramları hakkında bilgi veriniz
İstatistikte değişken kavramı
Popülasyon nedir İstatistik
İstatistik Temel Kavramlar Soruları
Heterojen istatistik
İstatistik Nedir
İlişkiler ve Fonksiyonlar
Aşağıdaki ifadeleri düşünün. Her biri günlük yaşamda meydana gelebilecek bir durumu temsil ediyor.
Dış hava sıcaklığı günün saatine göre değişir.
21 Haziran’da güneşin ufkun üzerinde olduğu zaman,
gözlemcinin enlemi.
Islak bir bezin kuruması için gereken süre hava sıcaklığına bağlıdır.
Tüm bu ifadeler başka bir şeye bağlı olan bir şeyi içerir. İlk durumda, zamana karşı sıcaklığa ilişkin bir açıklama yapılır; ikinci durumda, güneşin doğma süresine karşı enleme ilişkin bir açıklama yapılır; üçüncü durumda, zamana karşı sıcaklığa ilişkin bir açıklama yapılır. Burada, “ile karşılaştırıldığında” terimi “ile karşılaştırıldığında” anlamına gelir.
BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLER
Bağımsız bir değişken değişir, ancak değeri belirli bir senaryoda başka hiçbir şeyden etkilenmez. Zaman genellikle bağımsız bir değişken olarak ele alınır. Pek çok şey zamana bağlıdır.
İki veya daha fazla değişken birbiriyle ilişkili olduğunda, değişkenlerden en az biri bağımsızdır, ancak hepsi bağımsız değildir. Yaygın ve basit bir durum, biri bağımsız olan iki değişkenin olduğu durumdur. Yukarıda açıklanan üç durumda, bağımsız değişkenler zaman, enlem ve hava sıcaklığıdır.
BAĞIMLI DEĞİŞKENLER
Bağımlı değişken değişir, ancak değeri bir durumda en az bir başka faktörden etkilenir. Yukarıda açıklanan senaryolarda hava sıcaklığı, güneşlenme süresi ve zaman bağımlı değişkenlerdir. İki veya daha fazla değişken birbiriyle ilişkili olduğunda, bunlardan en az biri bağımlıdır, ancak hepsi bağımlı olamaz. Bir durumda bağımsız bir değişken olan bir şey, başka bir durumda bağımlı bir değişken olabilir. Örneğin, hava sıcaklığı yukarıda açıklanan ilk durumda bağımlı bir değişkendir, ancak üçüncü durumda bağımsız bir değişkendir.
RESİM VERİLEN SENARYOLAR
Yukarıda anlatılan üç senaryo, örneklemeye katkıda bulunur. Sırayla, Şekil 1-1’de kabaca gösterilmiştir.
Şekil 1-1A, günün saatine göre dış hava sıcaklığının bir örneğini göstermektedir. Çizim B, ekvatorun güneyindeki noktaların negatif enlem ve ekvatorun kuzeyindeki noktaların pozitif enleme sahip olduğu 21 Haziran’daki enlem ile güneşlenme süresini (güneşin ufkun üzerinde olduğu gün başına saat sayısı) göstermektedir.
Çizim C, bir bezin kuruması için geçen süreyi hava sıcaklığına göre grafiğe dökülmüş olarak göstermektedir.
Şekil 2’de gösterilen senaryolar. 1-1A ve C, bu tartışma için tasarlanmış bir kurgudur. Ancak Şekil 1-1B, fiziksel bir gerçekliği temsil etmektedir; bu, dünyadaki her yıl 21 Haziran için doğru astronomik verilerdir.
İLİŞKİ NEDİR?
Şekil 1-1’deki grafiklerin üçü de ilişkileri temsil etmektedir. Matematikte bir ilişki, iki veya daha fazla değişkenin karşılaştırma veya etkileşim şeklinin bir ifadesidir. (Bir ilişki, karşılaştırma veya etkileşim olarak da adlandırılabilir.) Örneğin Şekil 1-1B, 21 Haziran’daki enlem ve güneşlenme zamanı arasındaki ilişkinin bir grafiğidir.
İlişkilerle uğraşırken, değişkenler tam tersi şekilde ifade edilirse ifadeler eşit derecede geçerlidir. Böylece, Şekil 1-1B, 21 Haziran’daki güneşlenme zamanı ile enlem arasındaki bir ilişkiyi gösterir. Bir ilişkide, “şuna karşı şuna”, “şuna karşı şuna” ile aynı anlama gelir. İlişkiler her zaman grafik biçiminde ifade edilebilir.
İLİŞKİ NE ZAMAN FONKSİYONDUR?
İşlev, özel bir matematiksel ilişki türüdür. Bir ilişki, değişkenlerin birbirleriyle nasıl karşılaştırıldığını açıklar. Bir bakıma, “pasif” tir. Bir fonksiyon, bağımsız değişken tarafından temsil edilen miktarı bağımlı değişken tarafından temsil edilen miktara dönüştürür, işler veya biçimlendirir. Bir işlev “etkin” dir.
Şekil 1-1’deki grafiklerin üçü de fonksiyonları temsil etmektedir. Bağımsız değişkenin değerindeki değişimler, bir anlamda, bağımlı değişkenin değerinin varyasyonlarında etkili faktörler olarak düşünülebilir. Senaryoları, işlev olduklarını vurgulamak için şu şekilde yeniden ifade edebiliriz:
Dış hava sıcaklığı günün saatine bağlıdır.
21 Haziran’daki güneşlenme zamanı, gözlemcinin enleminin bir fonksiyonudur.
Islak bir bezin kuruması için gereken süre, hava sıcaklığının bir fonksiyonudur.
Heterojen istatistik İstatistik Nedir? İstatistik TEMEL KAVRAMLAR İstatistik Temel Kavramlar - PDF İstatistik Temel Kavramlar Soruları İstatistik Türleri ve Temel Kavramları hakkında bilgi veriniz İstatistikte değişken kavramı Popülasyon nedir İstatistik