Ürün Yaşam Döngüsü – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Ürün Yaşam Döngüsü
PLC bu şekilde adlandırılmıştır çünkü ürünlerin de tıpkı insanlar gibi bir ömrü vardır. Bu oldukça geleneksel bir kavram ama yine de değeri var. Ürünler tasarlanır ve geliştirilir, doğarlar, büyürler, olgunlaşırlar ve yaşlanırlar ve genellikle düşüşe geçerler.
Bu nedenle, ürünlerimizi yöneten bizler için, bir ürünün kullanım ömrü ve yaşının işimizi ve piyasayı nasıl etkilediğini anlamamız önemlidir ve bunlar da pazarlamayla ilgili ek faaliyetleri nasıl üstlendiğimizi etkiler.
Bir ürünün ömrünü nasıl yaşadığının tipik bir temsilini gösterir. Daha detaylı bir göz atalım. Gördüğünüz gibi, bir ürünün ömrünün beş temel aşaması vardır.
1. Geliştirme
Burada fikirler veya kavramlar geliştiriyoruz ve herhangi bir değeri olup olmadığını görmek için araştırma yaparak bunlara yatırım yapıyoruz. Ürün henüz piyasaya çıkmadı yani satış yok ama gördüğünüz gibi maddi bir yük var. Neden? Çünkü bu aşamada araştırma, geliştirme, test etme, iletişim, pazar analizi ve ürün prototipleri oluşturmaya yönelik çok büyük bir yatırım var. Ürün piyasaya çıkmadığı için herhangi bir geri dönüş sağlamadığı için ürün bu aşamada zararına gidiyor.
2. Giriş
Araştırma, test ve denemeler başarılı olursa ürünün piyasaya arzına karar verilebilir. Gördüğünüz gibi satışlar var, ancak satışlar düşük, yeni ürünlerin farkındalığının filtrelenmesi genellikle zaman alıyor. Ancak bazı satışlar olsa da bu ürün hala zararına gidiyor. Bunun nedeni, ürünün piyasaya sürülmesine ve bir miktar getiri elde edilmesine rağmen, geliştirme aşamasında ortaya çıkan tüm başlangıç maliyetlerini karşılamaya yetecek kadar ürün satılmamasıdır.
3. Büyüme
Sonunda, tüketiciler bu ürünü görecek ve duyacak ve ürünü yaptıklarında büyük bir büyüme atağı yaşayacaklar. Satış hattının ne kadar dik olduğuna bakın. Buradaki hattın dikliği sadece büyük büyümeyi değil, aynı zamanda hızlı büyümeyi de temsil ediyor. Ve ilk defa kar elde ediliyor. Tüm ilk geliştirme maliyetleri geri kazanıldı, bu da bir başabaş durumu yarattı ve ürün artık pazarda yerini koruyor ve para kazanıyor. Uff uykusuz geceler bitti.
4. Olgunluk
Ancak zamanla ürün ömrünün olgunluk aşamasına ulaşacaktır. Ürün bir süredir piyasada ve, önermeye cüret edersek, eskimeye başladı. Satış hattının nasıl düzleştiğine bakın. Satışlar hala oldukça yüksek olsa da, yavaşlamaya başladılar. Neden? Çünkü artık daha yeni, daha çağdaş, rekabetçi ürünler piyasaya girdi.
Evet, rekabet geldi ve şimdi kıyasıya rekabet ediyorlar. Ancak, karlar hala oldukça sağlıklı. Ayrıca, ürünün ömrünün bu aşamasında geçirdiği süreye bir göz atın. Teoriye göre, ürünler hayatlarının büyük bir bölümünü olgunluk aşamasında geçirirler.
5. Reddet
Öyle bir zaman gelecek ki, piyasa koşulları öyle bir değişecek ki, ürün düşmeye başlayacak. Daha genç ve daha taze ürünlerle rekabet çok daha güçlü ve oldukça ciddi kararlar vermeniz gerekiyor. Bu eski ürünle pazarda kalıp değeri için sağıyor musunuz?
Değerli zamanınızı, paranızı ve diğer kaynakları eski bir ürüne harcamak varken, daha yeni ve daha rekabetçi bir ürün yaratmak için harcamak istiyor musunuz? Yoksa ürünü piyasadan incelikle mi çekeceksiniz?
Ürün yaşam döngüsü örneği
Ürün yaşam döngüsü Aşamaları
Ürün yaşam eğrisi pazarlama stratejileri
coca-cola ürün yaşam eğrisi
Apple ürün yaşam Eğrisi
Arçelik ürün yaşam eğrisi
Nokia ürün yaşam eğrisi
Samsung ürün yaşam eğrisi
Ürünün Ömrünün Uzatılması
Bazı pazarlamacılar, yeni ürünleri piyasaya sürülmeye tam olarak hazır olmayabileceğinden ve bunu başarmak için deneyebileceğiniz bir dizi farklı strateji olduğundan, ürünün ömrünün olgunluk aşamasını uzatmaya çalışabilir.
Ürünü yeniden başlatın
Belki de yeni bir yaşam süresi vermek için ürünü yeni bir renk veya yeni bir ambalajla biraz güncelleyin.
Ürününüz için yeni kullanımlar bulun
İpek, 1900’lerin başında paraşüt üretiminde temel hammadde olarak kullanılıyordu. Bu ürün için ipek çoraplar ve diğer giysiler gibi alternatif bir kullanım bulundu.
Örnek: Bir zamanlar hasta yaşlı insanlar için bir içecek olarak görülüyordu. İzotonik gibi ifadelerin yer aldığı yeniden lansmanından sonra şimdi yeniden markalaştırılan bu içecek, genç sporcular ve sporcular için sağlık içeceği. Bu sadece vade bölümünü uzatmakla kalmadı, aynı zamanda satışları da büyük ölçüde artırdı. Yoğun olarak dağılır ve görünürlüğü yüksektir. Üniversite kampüslerindeki birçok otomat, besliyor ve bu, yeniden lansman olmadan gerçekleşmeyecekti.
Ürününüz için yeni kullanıcılar bulun
Belirli bir müşteri segmentini hedeflemeye devam etmek yerine başkalarını bulabilir misiniz? Peki ya uluslararası pazarlar? Artık pek çok insan, sadece baş ağrısını iyileştirmek yerine kan sulandırıcı özellikleri nedeniyle aspirin alıyor.
Satın alma kullanımını/sıklığını artırın
Bir dahaki sefere alışverişe gittiğinizde şu anda kaç tane şampuanın ‘sık’ kullanım için olduğuna bir bakın. İnsanlar ürününüzü daha sık kullanırsa daha çok satın alırlar! Yine, ürünlerinizin faydalarını müşterilere anlatın, onlara nasıl yardımcı olduğunu söyleyin.
PLC Faydalı Bir Teori Midir?
PLC, özellikle planlama ve analitik amaçlar için faydalı olabilir. Aynı zamanda, bir insanda olduğu gibi, bir ürün büyüyüp olgunlaştıkça, onun hayatını yönetme şeklimizin, onu yolculuğu boyunca desteklemek için farklı formüller ve farklı yaklaşımlar gerektirdiği anlayışını da verir.
Ancak, kullanırken akılda tutulması gereken bir takım sınırlamaları vardır. Bir ürünün gerçek yaşamının aşırı derecede basitleştirilmesidir. Aşağıdakileri göz önünde bulundur.
Sahneleme
Birincisi, bir ürünün bir aşamadan diğerine ne zaman geçtiğini anlamak özellikle zordur. Evet, satış ve karlılık verilerini kontrol edebilirsiniz, ancak bunlarda artış veya düşüş görmenin birçok nedeni vardır. “Mevsimsellikten” muzdarip bir ürünün pazarlanmasından sorumlu olduğunuzu hayal edin.
Satışlar ve karlılık seviyesi düşmeye başlar başlamaz, bu olgunluktan düşüşe geçiş olarak alınabilir, ama ya bu sadece mevsimsel bir sinyalse? Ürünle ilgili gerekli olmayan veya tamamen uygun olmayan bir işlem yapmak zorunda kalabilirsiniz.
Apple ürün yaşam Eğrisi Arçelik ürün yaşam eğrisi coca-cola ürün yaşam eğrisi Nokia ürün yaşam eğrisi Samsung ürün yaşam eğrisi Ürün yaşam döngüsü aşamaları Ürün yaşam döngüsü örneği Ürün yaşam eğrisi pazarlama Stratejileri