Yüksek Teknoloji Ürünlerinin Dağıtımı ve Satışı – Pazarlama Stratejileri – Pazarlama Alanı – Pazarlama Alanında Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Pazarlama Ödevi – Pazarlama Stratejileri – Ödev Yaptırma

Yüksek Teknoloji Ürünlerinin Dağıtımı ve Satışı
En büyük teknoloji satılamazsa işe yaramaz. Gerçekten de akıllı bir dağıtım stratejisi, son ekonomik kriz sırasında ayakta kalmayı ve hatta gelişmeyi başaran birçok yüksek teknoloji firması için kilit başarı faktörlerinden biri olmuştur. Bu konuda diğerlerinin yanı sıra Dell, Logitech, eBay ve Cisco Systems’ın başarısı, yalnızca müşteriler bir ürün satın aldığında, ürünün nihai olarak başarılı olduğu gerçeğini, ürünün bu müşterilerin ihtiyaçlarını veya isteklerini karşıladığını gösterir.
Pazarlama kanallarıyla ilgili kararlar, pazarlamacıların karşılaştığı en önemli kararlardan biridir. İlk karar, itme ve çekme pazarlamasının nasıl dengeleneceğini seçmektir. İtme stratejisi, farklı kanalların ürünü müşterilere tanıtacağı ve satacağı anlamına gelir.
Bir çekme stratejisi, doğrudan müşterilere ürün için kanallar sormaya motive eden reklam ve promosyona dayanır. Genellikle, marka sadakati düşük olduğunda, ürün seçimi mağazada yapıldığında bir itme stratejisi anlamlıdır. Müşteriler, güçlü bir marka bağlılığı veya ürüne yüksek katılım nedeniyle, mağazaya gitmeden önce markayı seçtiklerinde, çekme stratejisi en iyisidir.
İtme/çekme kararları, pazarlama karmasının diğer unsurları üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Bir şirket, çeşitli aracılardan geçmek yerine doğrudan tüketicilere gitmeye karar verirse, iletişim stratejisi farklı olacaktır. Benzer şekilde, fiyatlandırma stratejisi de dağıtım kanalı seçiminden etkilenecektir.
Dağıtım kanallarının yüksek teknoloji işletmelerinde mal ve hizmetlerin perakende fiyatının %25 ila %40’ını oluşturduğu, satış kanalının ise endüstriyel ürünler için nihai satış fiyatının %15 ila %35’ini temsil ettiği tahmin edilebilir. Sonuç olarak, etkin bir şekilde yönetilen dağıtım kanalları, sadece satışlar üzerinde değil, kâr marjları üzerinde de önemli bir etkiye sahip olabilir.
Bazı büyük distribütörlerin kendi gereksinimlerini tedarikçilerine dayatmak için yeterli gücü olduğundan, kanalların da ürün tasarımı üzerinde etkisi olabilir. Son olarak, bir kanal stratejisi, diğer ortaklara karşı uzun vadeli bir taahhüt gerektirir.
Örneğin ulusal veya uluslararası bir distribütör ile sözleşme imzalandıktan sonra 1 gün içerisinde firma geri adım atamaz ve başka bir kanala geçemez. Tersine, etkili bir İnternet kanalı veya verimli bir satış gücü oluşturmak uzun zaman ve deneyim gerektirir.
Bu bölümde göreceğimiz gibi, güçlü bir dağıtım stratejisi oluşturma sürecinde yüksek teknolojinin özü düşünülürse, özellikleri, çeşitli kanalların seçiminde olduğu kadar, dağıtımda da belirli öncelikleri ve tercihleri empoze edecektir. bu farklı kanalların etkin yönetimi. Ayrıca, B2B yüksek teknoloji firmalarının çok yaygın bir özelliği olan tescilli bir satış gücünün yönetimine özel bir bölüm ayırıyoruz.
Yüksek teknoloji ürünleri için dağıtım kanallarının seçilmesi
Bir mal veya hizmet satmak, üç farklı kanalın birleşimini gerektirir: satış kanalı, dağıtım kanalı ve hizmet kanalı. Bu kanallar birleştirilebilir veya birbirinden ayrı olabilir. Örneğin, başarılı doğrudan pazarlama firmaları satış kanalları olarak İnternet, telefon ve postayı, dağıtım kanalı olarak ekspres posta hizmetlerini ve hizmet kanalı olarak bölgesel bakım personelini kullanır.
Bu firmalar, müşterilerin ihtiyaç, istek ve isteklerine dair eksiksiz bir genel bakış geliştirmek için, gelişmiş müşteri ilişkileri yönetimi yazılım programları sayesinde bu farklı kanallardan elde edilen müşterilerle ilgili tüm bilgileri entegre etmektedir.
Bu üç kanalın her biri için, stratejik karar her zaman firmaya ait doğrudan (kurum içi) bir kanal veya bir üçüncü taraf dolaylı (dış) kanal veya doğrudan ve dolaylı kullanımı birleştiren hibrit bir çözüm arasında olacaktır.
Bu, İnternet ve çevrimiçi hizmetler gibi yeni kanalların ortaya çıkmaya devam ettiği ve bir pazardaki tüm distribütörlerin envanterlerini gerçek zamanlı olarak takip eden veri ağları gibi yeni yönetim araçlarının hızlanmak için birleştiği bir zamanda geliyor. daha geleneksel kanalların evrimi.
Nitekim, yüksek teknoloji şirketlerinin çoğu, ürünlerini doğrudan müşterilere satmak için kendi satış güçlerini kullanır. Bununla birlikte, en başarılı kuruluşlar, hedeflenen bir pazar segmentindeki tüm müşterilere en verimli şekilde ulaşmak için diğer dağıtım kanallarına da güvenmektedir.
Yüksek teknoloji ihracatı sıralaması
Yüksek teknoloji ürünleri
türkiye’nin yüksek teknoloji ürünleri
türkiye’nin ihraç ettiği ürünler 2022
Katma değeri yüksek ürünler elde eden ülkeler
türkiye’nin ihraç ettiği ürünler ve ülkeler
Modern teknoloji sayesinde katma değeri yüksek ürünler elde eden ülke hangisidir
Dünya Bankası
Günümüzde örneğin katma değerli bayiler, sistem entegratörleri ve distribütörler elektronik ve telekomünikasyon çözümlerinin dağıtımında daha fazla öne çıkıyor. Örneğin, Cisco Systems, gelirlerinin %90’ından fazlası için 35.000 ortak kanalına bağlıdır.
Bir dağıtım kanalı seçmek çok önemlidir, çünkü bir ürünü yapabilir veya bozabilir, çünkü distribütörler artan getirilere yol açan takviye döngüsünün bir parçasıdır.
Gelirleri hizmet edebilecekleri pazarın büyüklüğüne bağlı olduğu için, pazarlamacılar en potansiyel alıcıları üretiyor gibi görünen çözüme odaklanma eğilimindedir. Örneğin, uygulama geliştiricilere ek olarak, Microsoft Windows’un başarısının ve Apple Computer’ın gerilemesinin arkasında distribütörler büyük bir güç olmuştur.
Şirketler, en verimli ağları sürdürmek için dağıtım seçimlerini sürekli olarak yeniden değerlendirmelidir. Logitech’in durumunu ele alalım. Bugün perakende satış mağazaları Logitech’in satışlarının %85’ini oluştururken, yalnızca %15’i Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM) ortaklıklarından kaynaklanmaktadır.
Ancak, 1980’lerin sonlarına kadar tam tersi oldu: OEM işi perakende satışını geride bıraktı ve şirket, her PC’nin bir fare ile satılacağı için perakende işinin yakında öleceğine inanıyordu.
Buna karşılık, OEM’ler bilgisayar fiyatlarının tüketiciler için önemli olduğunu anladılar ve bu nedenle standart klavye ve fareli bilgisayarları dağıtmaya devam ettiler. Sonuç olarak Logitech, optik kablosuz klavyeler ve fareler gibi OEM ortakları tarafından satılanlardan biraz daha ilerideki ürünleri onlara sağlayarak perakende işinde kaldı.
Beş seçim kriteri, pazarlama yöneticisine kanal tasarımı kararlarında yardımcı olabilir: pazarın büyüklüğü, dağıtım ağının maliyeti, pazarlanacak ürünün türü, dağıtım kanalları üzerindeki kontrol derecesi ve kanalın esneklik.
Pazarın büyüklüğüne göre kanal tasarım kararları
Pazarın büyüklüğü ve müşteri profillerindeki çeşitlilik, genellikle pazar kapsamındaki boşlukları ortadan kaldırmak için dolaylı dağıtım kanallarının kullanımını haklı kılar. Bu, özellikle büyüme aşamasına tüm hızıyla girdiklerinde, yani pazarın büyük bölümünü oluşturan ana akım müşterilerinin çoğuna ulaşmaya çalıştıklarında, yüksek teknoloji ürünleri için daha da önemlidir. O zaman kanal eklemek ve hatta bazen bir kategoriden diğerine geçmek gerekiyor.
Şüphesiz bu modeli takip eden bilgisayar piyasası dört karakteristik aşamadan geçmiştir. İlk aşamada (1950’ler), sistemler karmaşıktı ve potansiyel müşteriler azdı; bu, satış mühendisleri ve müşteriler arasındaki temas yoluyla doğrudan satışlara karşılık geliyordu.
1970’lerden itibaren, mini bilgisayarların gelişi ve artan kullanıcı sayısı, gerçek satıştan önce bilgisayarlara özel uygulamalar ekleyen, genellikle OEM şeklinde harici dağıtım kanallarının geliştirilmesine yol açtı.
1980’lerde mikro bilgisayarların gelişimi, Apple ve Compaq için kilit başarı faktörleri haline gelen distribütörlerin daha fazla kullanılmasına yol açtı. Benzer şekilde, mikrobilgisayarların popülaritesi doğrudan pazarlamanın gelişimini de beraberinde getirdi. Dell, bilgisayarlarını herhangi bir fiziksel aracı olmadan doğrudan posta siparişiyle satan ilk şirketti ve o zamandan beri çok sayıda başka firma tarafından taklit edildi.
Dünya Bankası Katma değeri yüksek ürünler elde eden ülkeler Modern teknoloji sayesinde katma değeri türkiye'nin ihraç ettiği ürünler 2022 türkiye'nin ihraç ettiği ürünler ve ülkeler türkiye'nin yüksek teknoloji ürünleri Yüksek teknoloji ihracatı sıralaması Yüksek teknoloji ürünleri yüksek ürünler elde eden ülke hangisidir